Παραχωρήθηκαν υποστατικά της προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος για καραντίνα

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την οποία συζητήθηκαν τα μέτρα που λαμβάνονται για τον κορωνοϊό και η ενδεχόμενη λήψη επιπρόσθετων.
 
Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου ενημέρωσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, για το πλάνο που έχει καταρτιστεί σε περίπτωση εντοπισμού επιβεβαιωμένου κρούσματος, καθώς και στην περίπτωση που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναβαθμίσει τα πρωτόκολλα και κηρύξει πανδημία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Υπουργικό ο κορωνοϊός-Το πλάνο σε περίπτωση πανδημίας
 
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι αποφασίστηκε όπως ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό τα οδοφράγματα για πιο αποτελεσματικό έλεγχο. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί μία διυπουργική συνάντηση το απόγευμα για να αξιολογηθούν κι άλλα μέτρα. «Οι εξελίξεις τρέχουν, τα δεδομένα αλλάζουν, οπότε πρέπει να αξιολογούμε κάθε μέρα για να παίρνουμε και τις κατάλληλες αποφάσεις, εάν και εφόσον χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Υπουργός.
 
Σε ό,τι αφορά στα τρία ύποπτα κρούσματα, τα αποτελέσματα βγήκαν στη 1:00 το πρωί και ήταν αρνητικά.
 
Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν οι κυβερνητικές κατοικίες στο Τρόοδος και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για άλλους τρεις χώρους που έχουν υπόψη αύριο. Ανέφερε, μάλιστα, πως θα χρησιμοποιηθούν και υποστατικά στην εξοχική κατοικία του Προέδρου στο Τρόοδος. «Δίνει το μήνυμα προς όλους τους και στις κοινότητες πως όταν ο Πρώτος Πολίτης της Δημοκρατίας παραχωρεί καταλύματα στην εξοχική του κατοικία προς χρήση για απομόνωση αυτών των ατόμων που είναι ασυμπτωματικά», τόνισε, σημειώνοντας ότι είναι παράδειγμα προς μίμηση η πρόθεση του Προέδρου.
 
Ανέφερε ότι οι τρεις γυναίκες θα μεταφερθούν σήμερα στις κυβερνητικές κατοικίες στο Τρόοδος. 
 
Ακολούθως, κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από ορισμένους για τη διαδικασία που ακολουθείται για τη μεταφορά ατόμων που διερευνώνται για κορωνοϊό στα νοσοκομεία, ο κ. Υπουργός ξεκαθάρισε ότι υπάρχει πρωτόκολλο για τη μεταφορά των περιστατικών στα νοσοκομεία. Εξαρτάται, σημείωσε, και από τις υποδομές του κάθε νοσοκομείου.
 
Πρόσθεσε ότι το χθεσινό περιστατικό στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού προσήλθε από τον χώρο του ΤΑΕΠ, ο οποίος εκκενώθηκε προσωρινά, όπως και οι υπόλοιποι χώροι που μετακινήθηκε μέχρι να πάει στον ειδικό θάλαμο, βάσει του πρωτοκόλλου. «Υπάρχει σχέδιο δράσης σε κάθε νοσοκομείο για το πώς χειρίζονται κάθε περιστατικό. Μέχρι στιγμής, σύνολο είχαμε εφτά ή οκτώ περιστατικά και οφείλω να ομολογήσω ότι ο χειρισμός τους ήταν σωστός και δεν παρατηρήθηκε κανένα πρόβλημα, από τη διακομιδή των περιστατικών στο νοσοκομείο με ειδικό ασθενοφόρο, στην εξέταση και μετά στην απομόνωση», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.
 
Ερωτηθείς για το ζήτημα των οδοφραγμάτων, είπε ότι ήταν ένα θέμα που αναφέρθηκε και χθες και δεν αφορά μόνο τα οδοφράγματα αλλά όλες τις πύλες εισόδου. Σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο για περιοδικό κλείσιμο κάποιων οδοφραγμάτων κάποιες ώρες το βράδυ, ο κ. Ιωάννου απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση.
 
«Τα πρωτόκολλα που τηρούμε είναι τα πιο αυστηρά», τόνισε ο Υπουργός. Στο αεροδρόμιο οι επιβάτες ύποπτων πτήσεων περνούν από ειδικό χώρο, ο οποίος απολυμαίνεται. Όσοι εισέρχονται από τα οδοφράγματα ερωτούνται όπως και στο αεροδρόμιο. Εάν χρειαστεί, εξήγησε, ενημερώνεται η Υπηρεσία Ασθενοφόρων, κάτι που έτυχε ήδη τρεις ή τέσσερις φορές. Σημείωσε ότι, λόγω φόρτου εργασίας, για να ενισχυθεί το προσωπικό, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν περισσότερα άτομα ούτως ώστε να αποφύγουμε την πιθανότητα λάθους, ειδικά σε οδοφράγματα που επικρατεί μεγάλη ροή.
 
Ο Υπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζητήσει να προχωρήσουμε με αγορά υπηρεσιών για ενίσχυση των οδοφραγμάτων με νοσηλευτές.
 
«Υπάρχει ανησυχία αλλά δεν πρέπει να υπάρχει πανικός», επανέλαβε, προτρέποντας τον κόσμο να ενημερωθεί, λέγοντας ότι στάλθηκε ενημέρωση στους δικαιούχους του ΓΕΣΥ και θα ξεκινήσει και εκστρατεία. «Ο κορωνοϊός μπορεί να έρθει στην Κύπρο», ανέφερε. 
 
Τέλος, κληθείς να πει εάν υπάρχει σκέψη για διακοπή πτήσεων από χώρες υψηλού κινδύνου, ο Υπουργός Υγείας απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι «καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει διακόψει πτήσεις και ελάχιστες το έκαναν παγκόσμια. Καμία άλλη χώρα δεν έχει προχωρήσει σε κλείσιμο συνόρων ή απαγόρευση πτήσεων».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»