H προστασία από τις Αρχές, τα πάρτι σε ξενοδοχεία και η άνετη ζωή του Jho Low

Η οικονομική επιφάνεια και οι σημαντικές γνωριμίες φαίνεται να είναι οι βασικές αιτίες που ακόμα ο καταζητούμενος Jho Low συνεχίζει να κυκλοφορεί ελεύθερος, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της Interpol, μετά το αίτημα της Μαλαισίας για το σκάνδαλο 1MDB.
 
Σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας στην Ασία, ο Jho Low, ο οποίος είχε λάβει το κυπριακό διαβατήριο το 2015, παρά το γεγονός ότι είναι καταζητούμενος, ζει μια ζωή άνετη μέσα στην πολυτέλεια. Στις σχετικές καταγγελίες προχώρησε ένας εκ τον συγγραφέων του best seller, «Billion Dollar Whale: The Man Who Fooled Wall Street, Hollywood, and the World», Tom Wright, ο οποίος αποκάλυψε άγνωστες πτυχές του σκανδάλου του αιώνα, όπως χαρακτηρίστηκε. 
 
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, όταν βρισκόταν στην Μπανγκόκ, όπου είχε βρει καταφύγιο, σε διάφορες περιπτώσεις από τότε που είναι καταζητούμενος, ζούσε υπό την προστασία της τοπικής Αστυνομίας.
 
Ο Μαλαισιανός μεγαλοαπατεώνας φαίνεται να προχώρησε και σε επένδυση μαμούθ στην περιοχή της Μπανγκόκ, αφού αγόρασε ένα shopping mall, προχώρησε στη διοργάνωση διαφόρων event με καλεσμένους της υψηλής κοινωνίας και της κυβέρνησης της χώρας, η οποία σημειώνεται πως είναι απότοκο στρατιωτικού πραξικοπήματος από το 2014.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα χνάρια του Low-Οι σκοτεινές σχέσεις, οι διαδρομές των δις και οι... Λύκοι
 
Η σχέση του με την χούντα της Ταϊλάνδης
Σε μια σειρά από αναρτήσεις του ο Wright, σημειώνει πως η ταϊλανδέζικη κυβέρνηση προστατεύει τον Jho Low, αφού στελέχη της εμπλέκονται στα σκάνδαλα για τα οποία κατηγορείται στη Μαλαισία ο καταζητούμενος επιχειρηματίας.
 
«Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ανάμεσα στους τοπ καταζητούμενους του πλανήτη, ο οικονομολόγος Jho Low, ζει μια πλουσιοπάροχη ζωή μέσα στην πολυτέλεια και προστατευόμενος από την Αστυνομία, διοργανώνοντας πάρτι σε ξενοδοχεία και προχωρώντας σε επενδύσεις», σημειώνει ο Wright.
Των καταγγελιών, ακολούθησαν και δηλώσεις από πολιτικά πρόσωπα στην Ταϊλάνδη, που κατάγγειλαν την στρατιωτική χούντα, ότι παρείχε πλήρη προστασία και εργάστηκε για τη συγκάλυψη του σκανδάλου του 1MDB.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως πριν προβούν στις πιο πάνω δηλώσεις, τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που πρόσκεινται στο τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου, έμαθαν την περασμένη Παρασκευή, ότι το κόμμα τους διαλύεται από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, λόγω ενός δανείου. Η διάλυση του κόμματος θεωρείται από τους ίδιους ως μια προσπάθεια αποδυνάμωσης της αντιπολίτευσης και της δημοκρατίας στην Ταϊλάνδη.
 
Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, ο Jho Low την περίοδο από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο του 2018, ο Jho Low μπαινόβγαινε με τις ευλογίες της κυβέρνησης στη Ταϊλάνδη, παρά το γεγονός ότι ήταν καταζητούμενος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πληροφορίες ότι άλλαξε πρόσωπο o Κύπριος Low και «μοιάζει με αρκούδα»
 
H πληροφορίες ότι βρισκόταν στη Wuhan
Υπενθυμίζεται ότι οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα και υποστήριζαν ότι ο Jho Low βρισκόταν στην κινέζικη πόλη Wuhan, δεν επιβεβαιώθηκαν, ωστόσο ανάγκασαν τον αστυνομικό διευθυντή της μαλαισιανής Aστυνομίας να δηλώσει, πως ακόμα κι αν έχει κολλήσει κορωνοϊό, τον θέλουν στην χώρα για να τον δικάσουν για τα οικονομικά εγκλήματα, για τα οποία κατηγορείται.
 
Μάλιστα στην χώρα, έγινε μεγάλη συζήτηση, με τους πολίτες να εξαπολύουν πυρά κατά της Αστυνομίας για το γεγονός ότι το όνομα και η φωτογραφία του Jho Low δεν βρίσκονται αναρτημένα στη σελίδα της Interpol. Συγκεκριμένα αν κάποιος ανατρέξει στην ιστοσελίδα της Interpol δεν θα βρει τον Μαλαισιανό καταζητούμενο.
 
Ωστόσο οι Αρχές της χώρας εξήγησαν πως ο Jho Low είναι καταζητούμενος εδώ και χρόνια, ωστόσο η Interpol επέλεξε να στείλει red notice στις Αρχές όλων των χωρών ενδοσυστημικά,  ώστε να τον εντοπίζουν στα συστήματά τους στα σημεία εισόδου και εξόδου των χωρών και κάλεσε τους πολίτες να μην ανησυχούν αφού η μαλαισιανή αστυνομία ακολούθησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Την ίδια μέρα που έγινε Κύπριος... έδωσε τις 300 χιλιάδες στον Αρχιεπίσκοπο ο Lοw

H δίκη του 1MDB
Στο μεταξύ η δίκη στην Κουάλα Λουμπούρ για το ταμείο 1MDB στην οποία είναι κατηγορούμενος ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Razak και ο θετός γιος του Riza, βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας αρνείται τις κατηγορίες, κατηγορώντας τον Low ότι ξεγέλασε και τον ίδιο.
 
Στην εξέλιξη της δίκης παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση, κυρίως λόγω της συχνής αλλαγής δικαστών. Ο τελευταίος δικαστής που ανέλαβε την εκδίκαση, παραιτήθηκε αφού ο αδερφός του ήταν ένας εκ των διευθυντών του fund 1MDB και υπάρχει ενδεχόμενο να καταθέσει ενώπιον του Δικαστηρίου.
 
Ο Razak αντιμετωπίζει συνολικά 42 κατηγορίες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εάν κριθεί ένοχος θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή. Ήδη έχει συλληφθεί τέσσερις φορές. Την τελευταία φορά, δήλωσε στους δημοσιογράφους, «δεν είμαι κλέφτης, χαίρομαι που θα μου δοθεί η ευκαιρία να αποκαταστήσω το όνομα μου».
 
H κομπίνα
Η υπόθεση του ταμείου 1MDB χαρακτηρίστηκε ως το σκάνδαλο του αιώνα με ιθύνων νου τον Jho Low. O Low μεσολαβούσε μεταξύ στελεχών της Goldman Sachs και της Κυβέρνησης του Ράζακ, με στόχο να επενδυθούν τα δισεκατομμύρια που είχαν μαζευτεί από τον μαλαισιανό λαό και καταθέτονταν στο συγκεκριμένο ταμείο.
 
Μέσω shell companies σε φορολογικούς παραδείσους, όπως τα νησιά Καμόρες, ο Low ξέπλενε τα χρήματα και εκεί έκανε τη μοιρασιά ανάμεσα στους διεφθαρμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Μαλαισίας. Η συγκεκριμένη τακτική συνεχίστηκε για χρόνια με όλους τους εμπλεκόμενους να είναι ευχαριστημένοι.
Τα δύο στελέχη της Goldman Sachs, που ήδη παραδέχτηκαν ενοχή, εγγυήθηκαν ομόλογα 6,5 δις δολαρίων, εκ των οποίων 2,7 επέστρεψαν στον Low και τα μέλη της οικογένειας του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας.
 
Μετά από επιδρομές της Αστυνομίας στα ακίνητα του Ραζακ, κατασχέθηκαν αντικείμενα αξίας πέραν των 270 εκατομμυρίων, μεταξύ των οποίων 1400 περιδέραια, 567 τσάντες διάσημων οίκων μόδας, 423 ρολόγια, 2200 δακτυλίδια, 1600 καρφίτσες και 14 τιάρες. Επίσης, κατασχέθηκαν σακούλες γεμάτες μετρητά.

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας