Στο Υπουργικό ο κορωνοϊός-Το πλάνο σε περίπτωση πανδημίας

Για κάθε ενδεχόμενο, συνεχίζουν να προετοιμάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, που συνιστούν ψυχραιμία, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο και σε αυτήν που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(ΠΟΥ), αναβαθμίσει τα πρωτόκολλα αποφασίζοντας πως πρόκειται για πανδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εφαρμόστηκαν τα πρωτόκολλα για την γυναίκα που ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού


Η εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, προκάλεσε αναστάτωση ανάμεσα στους πολίτες στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντείνονται οι έλεγχοι για κορωνοϊό στα οδοφράγματα

«Ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται, είναι μια επιδημία, έχουμε περάσει και πέρσι επιδημία της γρίπης, πρέπει να δίνονται τα σωστά μηνύματα, είμαστε σε εγρήγορση, αξιολογούμε τα δεδομένα και λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα», τόνισε ο  υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου μετά το πέρας της χθεσινής διυπουργικής σύσκεψης στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου λήφθηκαν επιπρόσθετα μέτρα και συζητήθηκαν άλλα.

Η Κύπρος, τηρεί από τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, αφού αύξησε τον αριθμό των χωρών που θεωρούνται ως υψηλού κινδύνου. Κίνα, Βόρειος Ιταλία, Νότιος Κορέα, Ιαπωνία και Ιράν, χώρες στις οποίες καλπάζει ο κορωνοϊός, προστέθηκαν στη λίστα, χωρίς αυτό να απαιτείται από τον ΠΟΥ.

 

 

Σχέδιο σε περίπτωση πανδημίας
Έτοιμο είναι και το πλάνο, που καταρτίστηκε σε περίπτωση που ο κορωνοϊός θεωρηθεί πανδημία. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε τέτοια περίπτωση πρέπει να ορισθεί ένα νοσοκομείο αναφοράς, το οποίο και έχει εξευρεθεί. Σε αυτό το νοσοκομείο θα νοσηλεύονται μόνο όσοι νοσήσουν. Ήδη, εδώ και μέρες, έχουν ενημερωθεί σχετικά ιδιωτικά νοσηλευτήρια για να φιλοξενήσουν, σε αυτή την περίπτωση, τους υπόλοιπους ασθενείς του συγκεκριμένου νοσοκομείου. Σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα διαδραματίσει και η πολιτική άμυνα, που επίσης έτυχε ενημέρωσης.

Επίσης, έχουν εξευρεθεί, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί δύο χώροι για τα ασυμπτωματικά άτομα, οι οποίοι θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΞ, στην οποία έλαβαν μέρος τέσσερα υπουργεία (Υπ. Υγείας, Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης) αποφασίστηκε η ενίσχυση προσωπικού στα οδοφράγματα, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι. Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν και άλλα μέτρα, τα οποία τυγχάνουν αξιολόγησης.
 
Εντός των επόμενων ωρών, εξάλλου, θα αρχίσει και καμπάνια του Υπουργείου Υγείας για ενημέρωση του κοινού, για τα συμπτώματα και τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό. Μια ενημέρωση που θα κινηθεί σε τρία επίπεδα, έτσι ώστε να ενημερωθεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος. Θα σταλούν ενημερωτικά φυλλάδια μέσω ταχυδρομείου, θα ετοιμαστεί ειδική σελίδα για τον κορωνοϊό και θα κυκλοφορήσουν μέσω των Μέσων Ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δύο φιλμάκια.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ευδιάθετοι οι μαθητές που έφτασαν από το Μιλάνο-«Τα παιδιά είναι μια χαρά»

Στο Υπουργικό ο κορωνοϊός
Τα μέτρα που λαμβάνονται, καθώς και το πλάνο που έχει καταρτιστεί από το Υπουργείο Υγείας, θα συζητηθούν ευρέως σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζήτησε να τύχει λεπτομερούς ενημέρωσης για τα μέτρα που λαμβάνονται και ανέφερε ήδη στα μέλη του Υπουργικού ότι η συζήτηση θα αναλωθεί σχεδόν εξολοκλήρου σε αυτό το θέμα.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ