Από την Πάφο δισεκατομμυριούχος στα κατεχόμενα-Ο Τ/κ πίσω από το πρώτο ηλεκτρικό όχημα

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει από την περασμένη εβδομάδα η είδηση ότι στο ψευδοκράτος παρουσιάστηκε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα κατασκευάζεται στα κατεχόμενα. Πίσω από την είδηση, ωστόσο, κρύβεται μια ενδιαφέρουσα ιστορία ενός Τουρκοκύπριου από την Πάφο, o οποίος ξεκίνησε από το μηδέν και εκμεταλλευόμενος τις καταστάσεις, και κυρίως τα τετελεσμένα της εισβολής, κατάφερε να φιγουράρει ανάμεσα στους Κύπριους δισεκατομμυριούχους του Forbes.
 
Τουρκοκύπριοι πολιτικοί και οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν την κατασκευή του οχήματος που πήρε το όνομα του σχεδιαστή του, «Gunsel», ως εθνικό έργο που θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη της οικονομίας του ψευδοκράτους.
 
Το ηλεκτρικό όχημα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το παράνομο «Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής», ενώ φιλοδοξεί μέχρι το 2025 να κατασκευάσει 20 χιλιάδες οχήματα. Στόχος, είναι εντός του 2020 να παραχθούν 200 αυτοκίνητα και άλλα δύο χιλιάδες, το 2021.
Για τους σκοπούς της κατασκευής των οχημάτων, η τουρκοκυπριακή εταιρεία σύναψε συμφωνίες με ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες κατασκευάζουν μέρος των οχημάτων. Συγκεκριμένα, για την παραγωγή του αυτοκινήτου, υπογράφηκαν συμφωνίες με 800 προμηθευτές αυτοκινήτων σε 28 χώρες.
O Suat Gunsel δίπλα από τον γιο του Irfan και τους εργαζόμενους στην εταιρία κατασκευής των ηλεκτρικών οχημάτων

Πίσω από την κατασκευή του οχήματος, όπως επίσης και πίσω από το «Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής», είναι η οικογένεια Gunsel, η πλουσιότερη οικογένεια Τουρκοκυπρίων, η οποία μάλιστα συγκαταλέγεται στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes. Ειδικότερα, ο Suat Gunsel εμφανίζεται στην 1281η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, με περιουσία που ξεπερνά τα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Ποια είναι όμως η οικογένεια Gunsel, πώς κατάφερε να αποκτήσει μια αμύθητη περιουσία και πώς ο γιος ενός δασοφύλακα από την Πάφο, κατάφερε σήμερα να θεωρείται ένας από τους λίγους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη και ο πιο πλούσιος Κύπριος που ζει στο νησί;
 
Από τα Μέλανδρα στο Forbes
Ο Suat Gunsel γεννήθηκε το 1952 και μεγάλωσε στα Μέλανδρα, ένα μεικτό χωριό της Επαρχίας Πάφου, το οποίο εγκατέλειψε με την οικογένεια του τον Ιούλιο του 1974 μετά την τουρκική εισβολή. Ο Gunsel θεωρείται αυτοδημιούργητος, αφού ο πατέρας του ήταν δασοφύλακας. Ωστόσο, όπως ο ίδιος λέει, ήθελε και πάλεψε ώστε τα παιδιά του να σπουδάσουν.
 
Ο Suat ήταν ένας από τους πρώτους σπουδαστές του αγγλικού κολλεγίου το 1969. Μετά την αποφοίτηση του σπούδασε φυσική στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής, ενώ έλαβε διδακτορικό στην εκπαιδευτική ψυχολογία.
 
Ο Suat Gunsel
Ήταν ένας από τους πρώτους σπουδαστές του Αγγλικού Κολλεγίου που άνοιξε στην τουρκοκρατούμενη πλευρά της Λευκωσίας και αποφοίτησε από το σχολείο αυτό το 1969. Μετά την αποφοίτησή του από το Τμήμα Φυσικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Μέσης Ανατολής, πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές και έλαβε διδακτορικό στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία.
 
Πανεπιστήμιο με 25 χιλιάδες φοιτητές
Ξεκινώντας από το μηδέν, ίδρυσε ένα ιδιωτικό σχολείο στα κατεχόμενα και ακολούθως το 1988, ίδρυσε το «Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής», του οποίου διετέλεσε ο πρώτος πρύτανης. Σήμερα, το «Πανεπιστήμιο», διαθέτει 19 σχολές, 220 προπτυχιακά προγράμματα και δεκάδες μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα.
 
Το «Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής» θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο που λειτουργεί στα κατεχόμενα. Σε αυτό φοιτούν πάνω από 25 χιλιάδες φοιτητές, μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι Τούρκοι καθώς επίσης και ξένοι από τρίτες χώρες, κυρίως της Ασίας και της Αφρικής.

Ένα από τα δεκάδες κτήρια του «Πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής στη Λευκωσία»
Εντός του «Πανεπιστημίου» ο Gunsel ίδρυσε και πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το οποίο λειτουργεί ως ιδιωτική κλινική και προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους εύπορους Τουρκοκύπριους και ξένους που την επιλέγουν.
 
Επίσης, ο Gunsel είναι ιδιοκτήτης τεσσάρων επαγγελματικών σχολείων, τριών γυμνασίων, 28 ερευνητικών κέντρων, ενώ πρόσφατα ίδρυσε και δεύτερο πανεπιστήμιο στην Κερύνεια.

Το campus του «Πανεπιστημίου»
Τόσο το «Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής» όσο και το δεύτερο «Πανεπιστήμιο» που ίδρυσε στην Κερύνεια και προσφέρει πτυχία για ναυτιλιακές σπουδές, είναι κτισμένα μέσα σε περιουσίες Ελληνοκυπρίων που σφετεριστικέ ο Gunsel με τις ευλογίες του ψευδοκράτους.

Πέραν από την τουρκική σημαία στα κτήρια του Πανεπιστημίου φιγουράρει και γιγαντοαφίσα του Κεμάλ Ατατούρκ
 
Οι άλλες επιχειρήσεις και το ξέπλυμα
Μάλιστα ο Τουρκοκύπριος δισεκατομμυριούχος διαθέτει και μια σειρά από άλλες επιχειρήσεις, όπως τράπεζες και κτηματομεσιτικές εταιρίες, μέσω των οποίων διακινεί υπέρογκα ποσά, τα οποία σύμφωνα με Τουρκοκύπριους που μίλησαν στον REPORTER, «αποτελούν ουσιαστικά πλυντήριο των χρημάτων του. Μάλιστα, στα κατεχόμενα γίνεται μεγάλη κουβέντα για το γεγονός πως κάθε χρόνο παρουσιάζει ζημιές στους ισολογισμούς των εταιριών του, με αποτέλεσμα να πληρώνει ψίχουλα σε «φόρους».
 
Σε αυτό έπαιξε και παίζει μεγάλο ρόλο οι πολιτικές διασυνδέσεις του Gunsel. Στα κατεχόμενα θεωρείται ένας «φλογερός πατριώτης» και διατηρεί άριστες σχέσεις με το τουρκοκυπριακό απορριπτικό μπλοκ. Συγκεκριμένα, διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Κουντρέτ Οζερσάι, τον Ερσίν Τατάρ και άλλους απορριπτικούς πολιτικούς της δεξιάς

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του ηλεκτρικού οχήματος

Έρογλου, Τατάρ και Οζερσάι
Δεν είναι τυχαίο ότι στην παρουσίαση του ηλεκτρονικού οχήματος που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα, στην πρώτη σειρά των επισήμων βρίσκονταν μετά συζύγων οι δύο προαναφερθέντες καθώς και ο πρώην «πρόεδρος» του ψευδοκράτους Έρογλου.
 
Όπως ήταν φυσικό, στην φιέστα που στήθηκε δεν προσκλήθηκε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Στην πρώτη σειρά της παρουσίασης Τατάρ, Έρογλου και Οζερσάι 
 
Ο Gunsel κατηγορήθηκε επίσης για ευνοϊκή μεταχείριση από το ψευδοκράτους, αφού κατάφερε να αποκτήσει τεράστιες εκτάσεις γης με ελάχιστα χρήματα. Μάλιστα, πρόσφατα το όνομα του βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των τουρκοκυπριακών εφημερίδων με αφορμή τη μίσθωση 20 στρεμμάτων παραλιακής έκτασης στην Κερύνεια από το ψευδοκράτος, σε μια από τις εταιρείες του για 49 χρόνια.
 
Η απόφαση του «υπουργικού» προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις ανάμεσα στους πολίτες, αφού ο χώρος που θα παραχωρείτο ήταν χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικός. Μετά από τις αντιδράσεις ο Σερντάρ Ντεκτάς, ο οποίος επίσης διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Τουρκοκύπριο δισεκατομμυριούχο αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφαση.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ
Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες στο καιρικό μενού-Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων