Δεκάδες αιτήματα Τουρκοκυπρίων για τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές

Διαβεβαιώσεις έδωσε η Κυβέρνηση ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής ότι δεν πρόκειται να αφήσει κανένα πρόσφυγα απροστάτευτο στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν αιτήματα Τουρκοκυπρίων για ανάκτηση των περιουσιών τους στις οποίες μετά το 1974 ανεγέρθηκαν προσφυγικοί συνοικισμοί ή για παραχώρηση αποζημιώσεων.
 
Όπως δήλωσε μετά την συνεδρίαση η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά, σήμερα εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης 85 υποθέσεις κάποιες από τις οποίες είναι στο στάδιο έφεσης και δύο από αυτές εκκρεμούν στο ΕΔΑΔ. Ανέφερε ότι σε μερικές περιπτώσεις οι Τουρκοκύπριοι δικαιώθηκαν και εξήγησε ότι στις περισσότερες απορρίπτονται τα αιτήματα με βάση και τον νόμο για τον Κηδεμόνα τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Η κ. Κουκουμά αναφέρθηκε στην περίπτωση του συνοικισμού Πολεμιδιών όπου εκκρεμεί αγωγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά 52 κατοίκων. Σε αυτή την περίπτωση, είπε, η Κυβέρνηση διόρισε δικηγόρο για εκπροσώπηση των επηρεαζόμενων κατοίκων. Σε άλλη περίπτωση στον συνοικισμό Δρομολοξιάς Τουρκοκύπριος δικηγόρος "ενημερώνει και εκφοβίζει" τους πρόσφυγες ότι ξεκίνησε η διαδικασία για ανάκτηση των σπιτιών τους.

Επίσης στην Τίμη της Πάφου, υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία για διεκδίκηση μέρους του αεροδρομίου της Πάφου και παρακείμενου συνοικισμού που κτίστηκαν σε γη που ανήκει σε Τ/κ.

Η κ. Κουκουμά είπε ότι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι δικηγόροι αλλά και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης περιφέρονται μέσα σε μαύρες λιμουζίνες σε Τ/κ υποστατικά στα οποία τώρα διαμένουν Ελληνοκύπριοι και τους προειδοποιούν ότι θα πρέπει να τα εγκαταλείψουν με αποτέλεσμα, είπε, να προκαλείται έντονη ανησυχία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, δήλωσε ότι από το Υπουργείο Εσωτερικών εφαρμόζεται ο νόμος για τον Κηδεμόνα Τ/κ περιουσιών και ότι κανένας πρόσφυγας δεν πρόκειται να μείνει εκτεθειμένος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης επέκρινε τους διάφορους, εμπόρους των λαών, όπως τους χαρακτήρισε, που απειλούν πρόσφυγες με εκδίωξη και κάλεσε την εκτελεστική εξουσία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι εκτοπισμένοι μας δεν πρόκειται να προσφυγοποιηθούν  και να ξεσπιτωθούν για δεύτερη φορά.

Προβλήματα στον Συνοικισμό Περβολιών
 
Στην Επιτροπή Προσφύγων συζητήθηκε και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Συνοικισμός Περβολιών λόγω καθίζησης του εδάφους, ακατάλληλων οικοδομικών υλικών, προβλημάτων στα θεμέλια και προβλημάτων λόγω της γειτνίασης με το αεροδρόμιο Λάρνακας.

Στον Συνοικισμό υπάρχουν 147 κατοικίες και έγινε επιθεώρηση σε ελάχιστες από αυτές, ενώ σε άλλες θα γίνει λεγόμενος οπτικός έλεγχος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά δήλωσε ότι τα προβλήματα χρονίζουν αλλά μαγικές λύσεις δεν μπορούν αν υπάρξουν. Διαβεβαίωσε όμως ότι υπάρχουν σχεδιασμοί για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να επιδιορθωθούν οι κατοικίες.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος κατήγγειλε ότι τα σπίτια έχουν καταστεί ακατοίκητα, με τεράστιες ρωγμές, προβλήματα λόγω κακών υλικών και κακών θεμελίων και κάλεσε τους αρμόδιους να βρουν ριζικές λύσεις.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε πως θα πρέπει ως Πολιτεία να απολογηθούμε γιατί  45 χρόνια μετά την προσφυγιά τα προβλήματα των προσφύγων ακόμη υφίστανται και κάποιες κατοικίες στα Περβόλια κρίνονται κατεδαφιστέες.

Ο κοινοτάρχης Περβολιών Κώστας Τίγγης μετέφερε την αγωνία και την απογοήτευση των προσφύγων, χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες απαράδεκτες και τριτοκοσμικές.

Δειτε Επισης

Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα