Τρίτη 31 Μαρ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Κρούσματα κορωνοϊού σε τρία γειτονικά κράτη-Αξιολογούνται τα πρωτόκολλα

  25/02/2020 07:16
Κρούσματα κορωνοϊού σε τρία γειτονικά κράτη-Αξιολογούνται τα πρωτόκολλα

Κρούσματα κορωνοϊού σε τρία γειτονικά κράτη-Αξιολογούνται τα πρωτόκολλα

  25/02/2020 07:16
Ο παγκόσμιος εφιάλτης που ακούει στο όνομα κορωνοϊός ή Covid-19, που απέβη μοιραίος για περισσότερα από 2,663 άτομα ανά το παγκόσμιο, έχει κτυπήσει τις τελευταίες ημέρες την πόρτα τριών γειτονικών μας κρατών, ενώ καλπάζει στην, όχι και τόσο μακρινή μας Ιταλία, όπου βρίσκονται εκατοντάδες Κύπριοι.
 
 
Το γεγονός αυτό έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες στην Κύπρο, που προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, με βάση τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Είναι γι’ αυτό το λόγο που σήμερα σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, θα αξιολογηθούν τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται , στη βάση των διαθέσιμων οδηγιών που εκδίδει ο ΠΟΥ και το ECDC και εάν χρειαστεί θα αναβαθμιστεί το πλάνο δράσης.

Στη σύσκεψη τα μέλη της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης θα ενημερώσουν τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος ανέφερε χθες σε δηλώσεις του πως «θα δούμε ξανά τα πρωτόκολλα, αν χρειάζεται ξανά αναβάθμιση, ανεξάρτητα από τις οδηγίες που έχουμε, αν εμείς σαν χώρα μπορούμε να πάρουμε κάποιες περαιτέρω ενέργειες».
 
Κρούσματα σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο
Το τελευταίο δεκαήμερο Αίγυπτος, Ισραήλ και Λίβανος, ανακοίνωσαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα τους κρούσματα.
 
Την αρχή έκανε, στις 14 Φεβρουαρίου, η Αίγυπτος που επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έτσι έγινε η πρώτη Αφρικανική χώρα, στην οποία επιβεβαιώθηκε κρούσμα. Το υπουργείο Υγείας, ανέφερε πως ο ασθενής είναι αλλοδαπός, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
 
Μία εβδομάδα αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου, οι ισραηλινές αρχές επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού, σε επιβάτη που είχε τεθεί σε καραντίνα στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess και επαναπατρίστηκε στη χώρα. Ο ασθενής τέθηκε σε καραντίνα.
 
Την ίδια ημέρα, ανακοίνωσε το πρώτο του κρούσμα και ο Λίβανος. Πρόκειται για μια 45χρονη που είχε φθάσει από το Ιράν και η οποία μπήκε σε καραντίνα σε νοσοκομείο της Βηρυτού.
 
Ανησυχία για τους κύπριους στην Ιταλία
Η μεγάλη ανησυχία, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για όλη την Ευρώπη είναι τα κρούσματα και οι θάνατοι στην Ιταλία, περιοχές της οποίας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, η Ιταλία είναι η τρίτη παγκόσμια σε κρούσματα μετά την Κίνα και τη Νότιο Κορέα.
Τα κρούσματα στην Ιταλία ξεπέρασαν τα 200, ενώ καταγράφηκαν έξι θάνατοι ηλικιωμένων. Έντεκα πόλεις της Βόρειας Ιταλίας, οι δέκα στην περιοχή Lombardy και η μία στο Veneto, με 50.000 κατοίκους είναι σε καραντίνα από την Παρασκευή το βράδυ, με την αστυνομία να περιπολεί στους δρόμους και επιβάλλει πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν τον περιορισμό.
 
 
Η παρουσία εκατοντάδων κυπρίων στην Ιταλία, οι 300 μόνιμοι, επιτείνει την ανησυχία των Αρχών. Η Πρεσβεία της Κύπρου, στη Ρώμη, με συνεχείς αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλεί τους ταξιδιώτες να συμμορφώνονται πλήρως με τις υποδείξεις των ιταλικών αρχών και να τηρούν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας της χώρας.
 
Μιλώντας στον REPORTER, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ρώμη, Μηνάς Χατζήμιχαηλ, ανέφερε πως στην Ιταλία υπάρχουν 300 μόνιμοι κάτοικοι με καταγωγή από την Κύπρο, ενώ υπάρχουν αρκετοί φοιτητές και τουρίστες από την Κύπρο ο αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος.
 
«Δεν έχουμε πληροφόρηση για Κύπριους στους 12 Δήμους που είναι αποκλεισμένοι. Δεχθήκαμε, τηλεφωνήματα από Κύπριους φοιτητές που βρίσκονται στη Νότια Ιταλία με το πρόγραμμα ERASMUS, οι οποίοι ρώτησαν εάν μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Δεχθήκαμε ακόμη τηλεφωνήματα από Κύπριους, που βρίσκονταν στην Φλωρεντία που επίσης ρωτούσαν, εάν υπάρχουν περιορισμοί κι εάν μπορούν να επιστρέψουν στην Κύπρο», ανέφερε ο κ. Χατζήμιχαηλ.
  Αύριο το απόγευμα, αναμένεται να επαναπατρισθούν και οι 12 μαθητές που βρίσκονται στο Μιλάνο για συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus, το οποίο ματαιώθηκε λόγω των μέτρων που λαμβάνουν οι ιταλικές Αρχές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας οι μαθητές και ο καθηγητής που τους συνοδεύει, θα τεθούν για δύο εβδομάδες σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας