Τα σχολεία της Πάφου δηλώνουν «παρών» στην συλλογή τηγανέλαιου

Τα σχολεία της Πάφου δηλώνουν «παρών» στην συλλογή τηγανέλαιου ενώ το 2018- 2019 η συλλογή τηγανέλαιου σε σχολεία στην Επαρχία Πάφου ανήλθε στους 20 τόνους .

Συγκεκριμένα, ο  Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, κατάφερε να να τοποθετήσει βαρέλια συλλογής τηγανελαίου σε 14 Δημοτικά Σχολεία και 8 Νηπιαγωγεία στην πόλη της Πάφου, καθώς και σε 15 δημοτικά σχολεία στα χωριά της επαρχίας Πάφου. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς 2018-2019, η επιτυχία της συλλογής τηγανελαίου ήταν εντυπωσιακή και έφτασε τους 20 τόνους μόνο για την επαρχία Πάφου. 

Η επιτυχία για τη συλλογή αυτής της τεράστιας ποσότητας χρησιμοποιημένου τηγανελαίου, οφείλεται, όπως αναφέρεται και στο γεγονός ότι δεκάδες επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης στην πόλη και επαρχία Πάφου, αποδέχτηκαν την εισήγηση της ΑΚΤΗΣ  και τους τοποθέτησαν  στις κουζίνες των εστιατορίων τους, βαρέλια Τηγανοκίνησης. 

Ακολούθως συνεχίζεται στην ανακοίνωση, ο  κάθε εστιάτορας επιλέγει το Δημοτικό σχολείο της αρεσκείας του, για να επωφεληθεί από το χρηματικό πόσο που θα εισπραχθεί όταν το τηγανέλαιο πωληθεί.

Αξιοσημείωτο δε, είναι και το γεγονός, όπως αναφέρεται,  ότι σε συνεργασία της ΑΚΤΉΣ με την Διοίκηση των δύο “Πράσινων Σημείων” της πόλης της Πάφου, Κολώνης και Μουττάλου, τοποθετήθηκαν στο κάθε σημείο αντίστοιχα, βαρέλια της Τηγανοκίνησης.

Τα δέκα πρώτα σχολεία της Επαρχίας Πάφου κατά την προηγούμενη χρονιά ήταν τα εξής: ΙΑ΄Δημοτικό Σχολείο Πάφου Αγίου Σπυρίδωνα 1.940 κιλά σε λάδι, Δημοτικό σχολείο Πέγειας 1.480 κιλά σε λάδι, Γ’ Δημοτικό Σχολείο Πάφου 1.355 κιλά σε λάδι, Δημοτικό Σχολείο Μανδριών 1.010 κιλά σε λάδι.
Ακολουθούν το Θ’ Δημοτικό Σχολείο Πάφου “Κουπάτειο”880 κιλά σε λάδι, Β’ Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου 735 κιλά σε λάδι, Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Μεσόγης 685 κιλά σε λάδι, Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Τσάδας – Κοίλης – Ευαγόρας Παλληκαρίδης 680 κιλά σε λάδι, Δημοτικό Σχολείο Στρουμπιού 655 κιλά σε λάδι, Δημοτικό Σχολείο Πολεμίου 590 κιλά σε λάδι και τέλος το Δημοτικό Σχολείο Αργάκας με 535 κιλά σε λάδι.

Σύμφωνα με την ΑΚΤΗ, η  Τηγανοκίνηση είναι ένα καινοτόμο περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με βραβεύσεις στην Κύπρο και διεθνώς,το οποίο εφαρμόζεται με επιτυχία σε περισσότερα από 450 σχολεία στην Κύπρο.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και υλοποιείται σε συνεργασία του Υπουργείου, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας.

Ξεκίνησε το 2011 και από τότε πρωτοστατεί στην ανακύκλωση χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού από τα νοικοκυριά, και τη μετατροπή ενός κατά τα άλλα βλαβερού αποβλήτου, σε “καύσιμο” για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, για καινοτόμες περιβαλλοντικές τεχνολογίες και τη βελτίωση των πράσινων υποδομών των σχολείων μας.  Στοχεύει στην προώθηση της περιβαλλοντικής ευθύνης και στη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων για την ενίσχυση του αειφόρου σχολείου. Η Τηγανοκίνηση είναι ένα ολοκληρωμένο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας που αποτελεί ένα από τους πρώτιστους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης πάνω από 300 επιχειρήσεις ενισχύοντας την προσπάθεια για αειφόρο αναβάθμιση των σχολείων και προώθηση καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων.

Σημειώνεται επίσης πως για περισσότερες πληροφορίες ή για να ενημερωθείτε για πως μπορείτε να διαθέσετε τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια, επικοινωνήστε με την ΑΚΤΗ ή με το σχολείο της γειτονιάς σας, καταλήγει η ανακοίνωση.
 

Δειτε Επισης

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος