Είναι η ώρα να αλλάξουμε νοοτροπία, είναι η ώρα να αλλάξουμε την Κύπρο

Για κάθε γυναίκα είναι η ώρα για κάτι άλλο. Για την Κύπρο είναι η ώρα για αλλαγή. Είναι η ώρα να περάσουμε από τις αόριστες υποσχέσεις σε απτές πράξεις. Από την σφαίρα της φιλολογίας στην ουσιαστική μεταρρύθμιση. 
 
Το σύνθημα #ΕίναιΗώρα έχει, πλέον, κατακλύσει το Facebook. Οι γυναικείες φιγούρες που το συνοδεύουν, δεν έχουν όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Τους λείπει κάτι, όπως λείπει κάτι από την κυπριακή πολιτική, την κυπριακή κοινωνία, την κυπριακή οικονομία. Η ίση εκπροσώπηση, οι ίσες ευκαιρίες, η ίση αντιμετώπιση.
 
Η πρωτοβουλία δημιουργήθηκε χωρίς εξαρτήσεις και οφίκια. Από γυναίκες που θέλουν να πετύχουν την ουσιαστική αλλαγή, σε μια χώρα της οποίας οι αντιστάσεις στη μεταρρύθμιση αποδεικνύονται ιδιαίτερα ανθεκτικές. Και έχει επιτύχει ήδη κάτι που εκφεύγει από τα πολιτικά θέσμια του τόπου: Να αγκαλιαστεί από το σύνολο των οργανώσεων που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα, ανεξαρτήτως του πεδίου προέλευσής τους και του κομματικού τους χρωματισμού.
 
Είναι η ώρα, λοιπόν, για να σπάσουμε τη γυάλινη οροφή, αντί να κοιτάμε την αντανάκλασή μας σ’ αυτήν. Να σκεφτούμε πρακτικά και να βρούμε λύσεις άμεσα. Όχι σε βάθος χρόνου, όχι από τους επόμενους. Να επενδύσουμε, ως κράτος και ως κοινωνία, στη γυναίκα της Κύπρου και όχι να ναρκοθετούμε τον δρόμο της.
 
Είναι η ώρα για τα αυτονόητα
Είναι η ώρα για να γίνουν στην Κύπρο πράγματα, που σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούνται από καιρό αυτονόητα, όπως οι δομές που απαιτεί η πρωτοβουλία να δημιουργηθούν, κι όχι να παραμένουμε αλυσοδεμένοι στις πραγματικότητες μιας εποχής που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
 
Χρειάζονται δομές συμφιλίωσης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Η πρωτοβουλία ζητά απογευματινά σχολεία, αξιόπιστες συγκοινωνίες για τα απογευματινά μαθήματα, υπηρεσίες φροντίδας βρεφών, δωρεάν στήριξη σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, υπηρεσίες για παιδιά με αναπηρίες. Υπηρεσίες, δηλαδή, που θεωρούνται δεδομένες τον 21ο αιώνα σε κράτη που επιλέγουν να συμβαδίζουν με την εποχή τους και όχι να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η υπογεννητικότητα και το… παράλληλο σύμπαν των πολιτικών

«Είμαστε το μισό του πληθυσμού. Δεν συμβιβαζόμαστε με το μισό των δικαιωμάτων», τονίζει η πρωτοβουλία. Είναι η ώρα να βγούμε από τη γραμμή και  να χαλάσουμε το επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Είναι η ώρα:

  • Για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών
  • Για ισότητα στους μισθούς και τις συντάξεις
  • Για ισότητα και εξάλειψη των διακρίσεων στην εργασία
  • Για ενίσχυση των δομών υγείας και υπηρεσιών φροντίδας
  • Για ισότητα στα κέντρα λήψης αποφάσεων
  • Για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των μεταναστατριών
  • Για διαπαιδαγώγηση στις υγιείς σχέσεις
  • Για απαλλαγή από τα έμφυλα στερεότυπα και τον σεξισμό
  • Για νομοθεσίες, δομές και μέτρα που θα εξαλείψουν τις ανισότητες και όλες τις μορφές διακρίσεων κατά των γυναικών.

 
Είναι η ώρα να εξαλειφθούν οι ανισότητες
Πολλά ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες, την ισότητα και μια πιο ορθά δομημένη κοινωνία παραμένουν για χρόνια στο περιθώριο και έρχονται στο προσκήνιο όταν τα φέρνει η ειδησεογραφία, συχνά με τον πιο άσχημο και τον πιο τραγικό τρόπο, απότοκο μίας νοοτροπίας που ανέκαθεν τα θεωρούσε δευτερευούσης σημασίας. Είναι η ώρα να αλλάξουμε μυαλά και να αποτελέσουν, επιτέλους, προτεραιότητα.
 
Είναι η ώρα για τερματισμό της βίας. «Οι δολοφονίες, οι ξυλοδαρμοί και οι βιασμοί γυναικών και κοριτσιών δεν είναι μια νομοτέλεια που δεν μπορεί να αλλάξει. Η καταπολέμηση όλων των μορφών έμφυλης βίας ξεκινάει από την αλλαγή της στάσης των θεσμών, της κουλτούρας, των ΜΜΕ και της νοοτροπίας αλλά και θέσης αρχής της κοινωνίας και κάθε πολίτη ξεχωριστά», τονίζει η πρωτοβουλία.
 
Στην Κύπρο, τα τελευταία 20 χρόνια, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 38 γυναίκες από τον πρώην ή νυν σύντροφό τους. «Οι γυναικοκτονίες είναι αποτέλεσμα των σχέσεων εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα και συνήθως αποτελούν την κλιμάκωση χρόνιας κακοποίησης. Είναι η ώρα για αποτελεσματικές πολιτικές προστασίας των γυναικών και τερματισμό της έμφυλης βίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το acid που «καίει» τη νοοτροπία μας και ο ριζωμένος σεξισμός

Είναι αναγκαίο να υπάρξει άμεση προώθηση του νομοσχεδίου που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και με αποτρεπτικές ποινές όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, το οποίο υποσχέθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης ότι μετά τον νομοτεχνικό έλεγχο θα πάει στη Βουλή για ψήφιση. Θα πρέπει να τεθεί σε άμεση εφαρμογή η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που κυρώθηκε αλλά δεν προχώρησε. «Ο εφησυχασμός για τα θέματα της βίας κατά των γυναικών δεν δικαιολογείται από την καθημερινή πραγματικότητα γύρω μας», υπογραμμίζει η πρωτοβουλία.

Και δεν είναι μόνο στο ζήτημα της βίας που πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Στο πεδίο της πολιτικής, οι γυναίκες στην Κύπρο αποτελούσαν ιστορικά την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον αντρικό κανόνα. Από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνει η πρωτοβουλία, έχουν υπηρετήσει 227 άντρες υπουργοί και μόλις 11 γυναίκες. Σήμερα έχουμε μόλις μία γυναίκα Υπουργό (15%), μόνο 11 γυναίκες σε σύνολο 56 βουλευτών (18%) και συμμετοχή γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κοντά στο 15%.
 
«Είναι η ώρα για αποτελεσματικά μέτρα που θα διασφαλίσουν ισότιμη συμμετοχή στα κέντρα λήψεως αποφάσεων». Απλά και σταράτα. Χωρίς τις γνωστές κομματικές υπεκφυγές και τις δικαιολογίες όσων δεν θέλουν να δουν τις γυναίκες να ανελίσσονται πολιτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πανευρωπαϊκό ρεζιλίκι της Κύπρου και τα ελλείμματα των κομμάτων

Ξεκάθαρη είναι η ανισότητα και στα οικονομικά ζητήματα. Οι γυναίκες στην Κύπρο αμείβονται κατά μέσο όρο 16% λιγότερο από τους άντρες για την ίδια εργασία. Το χάσμα στις συντάξεις φτάνει το 38%. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες με την μεγαλύτερη ανισότητα στον διαμοιρασμό των ευθυνών στο σπίτι, κάτι που σημαίνει πως οι γυναίκες κάνουν πολλαπλάσια απλήρωτη εργασία κάθε εβδομάδα, σε σχέση με τους άντρες.
 
Είναι η ώρα για παρουσία
Τα ζητήματα αυτά δεν είναι καινούρια. Ούτε και οι αντιδράσεις και η απαίτηση για αλλαγή τους είναι καινούριες. Φαίνεται, όμως, πως μέχρι σήμερα δεν λαμβάνονταν όσο σοβαρά θα έπρεπε.
 
Είναι η ώρα αυτό να αλλάξει. Η πρωτοβουλία καλεί όλες τις γυναίκες της Κύπρου σε μονόωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 6 Μαρτίου, από τις έντεκα μέχρι τις δώδεκα το πρωί. «Απέχουμε για μία ώρα από τα καθήκοντά μας, στο σπίτι και στην εργασία, στεκόμαστε έξω από τον χώρο όπου βρισκόμαστε, η μία δίπλα στην άλλη και δείχνουμε την παρουσία μας δια της απουσίας μας», τονίζει στο κάλεσμά της.
 
Οι γυναίκες στέλνουν μήνυμα πως δεν θα ανεχθούν άλλο την αδιαφορία και την στασιμότητα. Με μια συμβολική πράξη, δηλώνουν παρούσες και απαιτούν αλλαγή.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απεργούν για μία ώρα όλες οι γυναίκες στην Κύπρο-«Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε»

Δειτε Επισης

Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι