Τρωκτικά και πτηνά εντός του ΥΠΕΣ-Άθλιες συνθήκες καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Αναβρασμός επικρατεί ανάμεσα στους υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών που στεγάζονται στο κτίριο της Αρχιγραμματείας, μετά την απόφαση που λήφθηκε για μη μεταστέγαση τους σε νέο κτήριο.
 
Με επιστολή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, Κύπρο Κυπριανού, εκφράζουν την αντίθεση τους για ακύρωση της απόφασης μεταστέγασης καθώς επίσης και την απογοήτευση τους, ενώ δεν αποκλείουν τη λήψη δυναμικών μέτρων.
 
Η πολυαναμενόμενη μεταστέγαση σε κτίριο επί της Λεωφόρου Μακαρίου, ματαιώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία εβδομάδα πριν την υλοποίηση της ακυρώνοντας ουσιαστικά ένα σχεδιασμό πέραν των δύο χρόνων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι θα γίνει το κέντρο δημόσιων υπηρεσιών στη Λευκωσία
 
Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν πως τα τελευταία δύο χρόνια έδειξαν «ιώβειο υπομονή» για τις συνθήκες που επικρατούν στο κτίριο της Αρχιγραμματείας. Μάλιστα χαρακτηρίζουν τις συνθήκες εργασίας τους άθλιες, ενώ καταγγέλλουν πως εργάζονται καθημερινά σε αμίαντους, στέγες που καταρρέουν, τρωκτικά, πτηνά που περιφέρονται ή εντοπίζονται νεκρά στους χώρους των ραφείων με άμεσο κίνδυνο για την υγεία και ασφάλειά τους.

«Αυτό έχει μεγάλη αρνητική επίδραση τόσο στην ψυχολογία, όσο και στην παραγωγικότητα του προσωπικού και πιστεύουμε ότι όσα αναφέρουμε πιο πάνω σας βρίσκουν σύμφωνους και θα σας βρούμε αρωγούς στην υλοποίηση του στόχου της άμεσης μεταστέγασης όλου του προσωπικού σε κατάλληλο κτίριο μέσω συνοπτικών διαδικασιών», σημειώνουν.

«Το γεγονός ότι δεν δόθηκε καμία ουσιαστική εξήγηση και αιτιολογία για την αλλαγή της απόφασης, αλλά τουναντίον αυτή φαίνεται να μην έχει ληφθεί με ορθολογικά κριτήρια, όπως η επικινδυνότητα κτιρίων, ασφάλεια και αξιοπρέπεια του προσωπικό, μας έχει ανησυχήσει αφάνταστα», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι.
 
Προτεραιότητα, αναφέρουν, «θα έπρεπε να είχε δοθεί στην ασφάλεια και υγεία του προσωπικού και όχι στο κατά πόσο το έργο ανέγερσης του νέου μουσείου θα υλοποιηθεί μερικούς μήνες νωρίτερα. Ζητούμε έστω και τώρα να ξαναδείτε το θέμα και να αναθεωρήσετε τη νέα απόφαση για στέγαση στο προαναφερθέν κτίριο».
 
«Η άμεση και προσωρινή λύση προκατασκευασμένων κτιρίων που μας έχει ανακοινωθεί μέχρι την ανέγερση των νέων κτιρίων του Υπουργείου Εσωτερικών δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Δεν αποτελεί άμεση λύση αν η μεταστέγαση πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο του 2020 μετά από εννέα μήνες, ούτε είναι προσωρινή λύση αφού τα νέα κτήρια του Υπουργείου Εσωτερικών δεν αναμένεται να αναγερθούν πριν την πάροδο πέντε χρόνων».

«Αναμένουμε ότι το αίτημα μας θα τύχει άμεσου χειρισμού ώστε να αποφευχθεί η λήψη δυναμικών μέτρων την οποία σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουμε», καταλήγουν οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Εσωτερικών.
 
Τα προβλήματα όπως καταγράφηκαν επί υπουργίας Πετρίδη
Σύμφωνα με τον τέως υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο οποίος προγραμμάτισε τη μεταστέγαση του Υπουργείου, το κτίριο που χρονολογείται από το 1882, είναι μη λειτουργικό για γραφειακούς χώρους, λόγω ιδιομορφίας του κτηρίου, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγικότητα και να αυξάνεται η γραφειοκρατία και
 
Επίσης, πρόκειται για ενεργοβόρο κτήριο με αναλογία περίπου 32 τ. μ. ανά λειτουργό σε αντίθεση με 22 τ. μ. ανά λειτουργό που αναλογούν σε μοντέρνους γραφειακούς χώρους. Επιπρόσθετα σημείωσε ότι οι συνθήκες εργασίας δεν αρμόζουν σε Υπουργείο (πχ. Χώροι υγιεινής εκτός κτηρίου), και ειδικά δεν υποβοηθούν στην καλύτερη εξυπηρέτηση του Πολίτη.
 
Υπάρχουν επίσης, στατικά προβλήματα κτηρίου λόγω διάβρωσης των θεμελίων (παρουσία ρωγμών και διαφορική καθίζηση στο δυτικό άκρο της δυτικής πτέρυγας). Είπε ακόμη ότι η ύπαρξη λυόμενων κατασκευών με στέγες από αμίαντο οι οποίες έχουν φθαρεί με αποτέλεσμα να εγείρονται θέματα υγείας του προσωπικού. Σημείωσε ότι υπάρχουν προβλήματα με πλημμύρες στο κτήριο. 
 
Η απόφαση του Νίκου Νουρή
Τη μεταστέγαση τμημάτων του Υπουργείου Εσωτερικών αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση του Νίκου Νουρή, καθώς και την αξιοποίηση χώρου μπροστά από το ΥΠΕΣ για την ανέγερση τριών κτηριακών συγκροτημάτων συνολικά 30.000 τ.μ. που θα φιλοξενήσουν τρία Υπουργεία. 

Πρώτη μετακίνηση αναμένεται να γίνει για το Τμήμα Αρχείου και Μετανάστευσης, με την οποία θα ελευθερωθεί ο χώρος του Παλιού Νοσοκομείου Λευκωσίας για να μπορέσει να προχωρήσει απρόσκοπτα η ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.


Εξάλλου, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, μπροστά από το κτήριο, όπου σήμερα στεγάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχει ένας μεγάλος χώρος 6,500 τ.μ. που έχει ήδη παραχωρηθεί στο Υπουργείο.

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»