Κοινοτική δράση: Προς τη σωστή κατεύθυνση οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για τον Ακάμα

Την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά την υλοποίηση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, η οποία παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Γεωργίας, εκφράζουν τα μέλη της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα έρευνας πληθυσμού για την επισκεψιμότητα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα τα οποία έδειξαν ότι ο Ακάμας δέχεται ένα περίπου εκατομμύριο Κύπριους επισκέπτες τον χρόνο και ότι είναι η πλέον αγαπητή τοποθεσία του νησιού, ανάμεσα στον ντόπιο πληθυσμό.  Όπως αναφέρεται, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι πολύ χρήσιμα και για τις κοινότητες του Ακάμα, καθώς ενισχύουν τα επιχειρήματά τους ότι οι κάτοικοι δεν έχουν κανένα όφελος από τη μεγάλη επισκεψιμότητα που συγκεντρώνει η περιοχή.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Κυβέρνηση σε συνεργασία με την εταιρεία RAI Consultants, επιβεβαίωσε την προτίμηση που δείχνουν οι Κύπριοι στη φυσική ομορφιά της περιοχής, αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 54% του πληθυσμού ηλικίας 16-65 χρονών επισκέφθηκαν το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα εντός του 2019. 

Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό (92%) κρίνει, προστίθεται στην ανακοίνωση, ως πολύ σημαντική την προστασία της περιοχής, ενώ η πλειοψηφία θεωρεί ότι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΔΠ του Ακάμα είναι η απόρριψη σκουπιδιών, οι πυρκαγιές και η καταστροφή φυσικών οικοτόπων και ειδών. Όπως προκύπτει επίσης, η πλειοψηφία θα ήθελε να δει βελτίωση του οδικού δικτύου της περιοχής και περισσότερη καθαριότητα εντός του Πάρκου.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας, ο κοινοτάρχης Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, τόνισε ότι χαροποιεί ιδιαίτερα της κοινότητες του Ακάμα η προτίμηση που δείχνουν οι Κύπριοι στην ομορφιά της περιοχής τους. Γνωρίζουμε, είπε, “ότι ο Ακάμας αποτελεί μία περιοχή απαράμιλλης ομορφιάς και είναι με ιδιαίτερη χαρά που βλέπουμε ότι ντόπιος τουρισμός στην περιοχή μας κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα”.

Eξέφρασε επίσης την ελπίδα,  ότι οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για τη σωστή διαχείριση του ΕΔΠ του Ακάμα θα φέρουν ποιοτικό τουρισμό στην περιοχή, αλλά και θα δώσουν ώθηση σε μια τουριστική ανάπτυξη η οποία θα είναι συμβατή με το περιβάλλον. Επεσήμανε δε, ότι μέσα από το Σχέδιο για το ΕΔΠ του Ακάμα θα ενισχυθεί σημαντικά η τοπική οικονομία και κοινωνία». 

Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Νέου Χωρίου Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος ανέφερε πως στόχος τους , ως κοινότητες του Ακάμα, είναι να προστατέψουν  τη φυσική ομορφιά της περιοχής τους και να διαφυλάξουν και να αναδείξουν ταυτόχρονα την πολιτιστική κληρονομιά της.

Βασική προϋπόθεση είναι η διατήρηση της ζωής στην περιοχή, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου για την περιοχή», κατέληξε ο Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα ανέδειξαν επίσης τη σημασία βελτίωσης του Οδικού Δικτύου της περιοχής, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο της Μελέτης Βελτίωσης του Οδικού Δικτύου που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021, θα πρέπει να περιληφθεί η οδική σήμανση για τις εισόδους στον Ακάμα που υπάρχουν στις κοινότητες.

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»