Α. Νεοφύτου: Η μη εξεύρεση προσωπικού το μεγαλύτερο πρόβλημα των βιομηχάνων

Η μη εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των βιομηχάνων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ύστερα από επίσκεψη του στη βιομηχανική περιοχή Λιβαδιών όπου συνομίλησε με βιομηχάνους και άκουσε τα προβλήματα τους. 
 
Σε δηλώσεις του ο κ. Νεοφύτου ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι «κυπριακή βιομηχανία και Κύπριος βιομήχανος είναι οι μεγαλόσχημοι και οι μεγάλοι καρχαρίες. Είναι οι απλοί άνθρωποι που συναντάμε στη βιομηχανία, με τις οικογένειες τους, αυτοδημιούργητοι χωρίς πολύ υπόβαθρο που κατάφεραν μέσα σε δύσκολες συνθήκες να χτίσουν τη μικρή τους βιομηχανία».
 
Πρόσθεσε ότι στη βιομηχανική περιοχή Λιβαδιών υπάρχει ένα πρόβλημα από το οποίο ταλαιπωρούνται οι πελάτες και οι βιομήχανοι και δεν είναι άλλο από την μη «ολοκλήρωση του οδικού δικτύου, που ήταν ευθύνη των ιδιοκτητών που πούλησαν τα βιομηχανικά οικόπεδα. Δεκάδες βιομήχανοι να είναι εγκλωβισμένοι ενώ έχουν πληρώσει για την αγορά των βιομηχανικών οικοπέδων, στερούνται των υποδομών που έπρεπε να είχαν ήδη».
 
Ανέφερε ακόμα ότι «για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται μέσα από τους ανθρώπους της παραγωγής ότι η οικονομία μας πάει καλά. Ο κύκλος εργασιών των μικρομεσαίων βιομηχανικών μονάδων αυξάνεται και δεν είναι τυχαία που τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η συνεισφορά της βιομηχανίας στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν κατά 50%».
 
Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε επίσης ότι «μέσα από την επαφή μας διαπιστώνουμε και τα λάθη που κάναμε ως πολιτεία. Το κλείσιμο του ΑΤΙ ήταν μια πολύ λανθασμένη πολιτική απόφαση και έχουμε ευθύνη ως πολιτεία να δώσουμε τη σωστή επιμόρφωση και στους γονιούς και στα παιδιά μας. Να μην θεωρούν υποτιμητικό στο να πηγαίνουν σε τεχνικές σχολές, τα τεχνικά επαγγέλματα είναι περιζήτητα».
 
Αναφερόμενος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βιομήχανοι δηλαδή της εξεύρεσης προσωπικού, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως αυτοί θέλουν να προσλάβουν Κύπριους γιατί είναι καλύτεροι στην παραγωγή αλλά δεν βρίσκουν.
 
Αφού είπε πως «για χρόνια είχαμε μια λανθασμένη νοοτροπία» την απόκτηση μάστερ και δοκτοράτων σε θεωρητικά ή άλλα μαθήματα, να τοποθετούνται στον τοίχο και στη συνέχεια ο κόσμος να γράφεται στην λίστα των ανέργων, σημείωσε ότι «τα τεχνικά επαγγέλματα και οι αμοιβές σε τεχνικά επαγγέλματα είναι πιο ψηλές από άλλα επαγγέλματα» αλλά οι γονείς χρειάζεται να νοιώθουν πως δεν είναι υποτιμητικό τα παιδιά τους να είναι τεχνίτες, ηλεκτρολόγος, μηχανολόγος και επιπλοποιός.
 
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε επίσης πως το τεχνικό επάγγελμα δεν είναι υποτιμητικό και οι νέοι πρέπει να νοιώθουν ότι είναι «ένα αξιοπρεπέστατο επάγγελμα με μια αξιοπρεπή απολαβή», εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψη του στη περιοχή αφού είδε ανθρώπους με χαμόγελο και «που το πρόβλημα τους είναι ότι δεν προλαβαίνουν τις δουλειές τους. Αυτή την Κύπρο θέλουμε και αυτό είναι το όραμά μας, αυτό το χαμόγελο να είναι σε κάθε Κύπριο, σε κάθε εργοδότη αλλά και πολύ περισσότερο να είναι σε κάθε εργοδοτούμενο. Γιατί το χαμόγελο του εργοδότη πρέπει να μετατρέπεται σε καλές συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους, για να έχουν όρεξη να βλέπουν ότι ανταμείβονται σωστά για να παράγουν και σωστά». 
 
Από την πλευρά του ο Γιώργος Σάββα εκ μέρους των βιομηχάνων της περιοχής καλωσόρισε τον κ. Νεοφύτου για την επίσκεψη για να δει τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα να τους βοηθήσει και να είναι δίπλα τους.
 
Πρόσθεσε ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι αυτό του προσωπικού, αφού όπως εξήγησε από το 2005 «είμαστε στην καλύτερη φάση από θέμα δουλειών σαν βιομήχανοι αλλά αντιμετωπίζουμε το μεγάλο πρόβλημα να μην υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ οι Κύπριοι δεν ακολουθούμε αυτές τις δουλειές».
 
Εξέφρασε ωστόσο λύπη γιατί όπως είπε «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο από θέμα ποιότητας, από θέμα τεχνογνωσίας» αλλά δεν υπάρχει προσωπικό, σημείωσε ότι οι βιομήχανοι ενημερώνονται καθημερινά για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κόσμος να δουλέψει και περιμένουν από  ξένους να το κάνει και ανέφερε πως «μπορούμε να αναπτύξουμε έργα», έγινε προσπάθεια να γίνουν εξαγωγές σε κοντινές χώρες, αλλά δεν γίνεται λόγω έλλειψης προσωπικού.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Ο Γιώργος Σκαλιάς ο εκλεκτός του ΠτΔ ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων