Στα 33 τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έκαναν το πρώτο βήμα για το ΓεΣΥ

Ικανοποίηση και αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), αφού δύο ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για τη β’ φάση του ΓεΣΥ, περισσότερα από τα μισά ιδιωτικά νοσηλευτήρια παγκύπρια.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο κύβος ερρίφθη-Οι τρεις κύκλοι διαβούλευσης που οδηγούν στη β’ φάση του ΓεΣΥ
 
Μέχρι στιγμής 33 από τα 65 ιδιωτικά νοσηλευτήρια παγκύπρια, εξέφρασαν ενδιαφέρον να αρχίσουν διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ. Θεωρείται βέβαιο πως τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα, θα ακολουθήσουν κι άλλα.
 
«Είναι ένας αριθμός αρκετά ικανοποιητικός. Υπενθυμίζουμε ότι η ημερομηνία λήξης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι η 14η Φεβρουαρίου. Έχουμε ακόμη δύο εικοσιτετράωρα. Είμαστε αισιόδοξοι, ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια», ανέφερε στον REPORTER o αναπληρωτής Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπεγράφη το Μνημόνιο συνεργασίας ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ για τη β΄ φάση του ΓεΣΥ
 
Ενδιαφέρον από μεγάλα νοσηλευτήρια
Αυτό, που προκαλεί τη μεγαλύτερη αισιοδοξία, είναι ότι εκφράστηκε ενδιαφέρον από όλες τις επαρχίες και ότι ανάμεσα στα νοσηλευτήρια, είναι και αρκετά μεγάλα. Εξέλιξη πολύ σημαντική, καθώς εννέα νοσηλευτήρια παγκύπρια, καλύπτουν το 85% του όγκου εργασίας και τα υπόλοιπα, μόλις το 15%.
 
«Είμαστε αισιόδοξοι πως από τις διαβουλεύσεις θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή ικανοποιητικού αριθμού ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, στη β’ φάση του ΓεΣΥ την 1/6/2020», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
 
Αν και ο ΟΑΥ, δεν προτίθεται, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, να δώσει στοιχεία ως προς τα ονόματα των νοσηλευτηρίων που ενδιαφέρθηκαν, όπως είναι ήδη γνωστό δύο μεγάλα νοσηλευτήρια της Λευκωσίας το Αρεταίειο και το Απολλώνειο, καθώς και δύο της Λεμεσού, το Medetteranean hospital και το Γερμανικό ογκολογικό, προτίθενται να αρχίσουν διαβουλεύσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπογράφει και μπαίνει στη β' φάση του ΓεΣΥ το Mediterranean
 
«Αφού εκφράσει ενδιαφέρον ένα νοσηλευτήριο, τους αποστέλλεται ένα έντυπο, στο οποίο πρέπει να συμπληρώσουν τα οικονομικά τους δεδομένα. Ακολούθως τα οικονομικά δεδομένα θα ελεγχθούν από τους ελεγκτές τους και θα υποβληθούν στον ΟΑΥ. Μόλις κατατεθούν στον Οργανισμό, θα τους καλέσουμε για απευθείας διαβουλεύσεις».
 
Μετά τις 15 Φεβρουαρίου, θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις με το κάθε ένα νοσηλευτήριο ξεχωριστά. Κατά τη διαδικασία της, το κάθε νοσηλευτήριο θα πρέπει να προχωρήσει σε κωδικοποίηση των εξιτηρίων του για το έτος 2018. Επίσης, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης, που υπογράφηκε στις τρεις Φεβρουαρίου, το κάθε νοσηλευτήριο πρέπει να προσκομίσει ελεγμένους λογαριασμούς για το ίδιο έτος καθώς και ελεγμένα στοιχεία.
 
«Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων θα λάβουμε υπόψην τα ελεγμένα στοιχεία που θα καταθέσουν, τις ιδιαιτερότητες του καθενός νοσηλευτηρίου και θα διερευνηθεί το αίτημά τους, εκεί όπου υπάρχει, για περισσότερους όγκους εργασίας. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του διαλόγου συμφωνήσουμε, θα υπογραφεί συμβόλαιο μεταξύ του οργανισμού και του νοσηλευτηρίου. Η ημερομηνία της 1/6/2020 είναι μια ημερομηνία που δεν αλλάζει. Γι’ αυτό θα βρούμε τους τρόπους για να διευκολύνουμε τη διαδικασία και να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα», υπέδειξε ο αναπληρωτής Διευθυντής του ΟΑΥ.
 
Οι πρώτοι μήνες προσαρμογής στη β’ φάση του ΓεΣΥ, θα είναι και οι πιο δύσκολοι.
 
«Το σύστημα, τους πρώτους μήνες θα πιεστεί και θα πρέπει να το διευκολύνουμε. Προετοιμάζουμε τον κόσμο ότι θα υπάρχουν δυσκολίες ειδικά την πρώτη περίοδο, επειδή αναμένουμε να υπάρξει μετακίνηση ασθενών από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης, το κάθε νοσηλευτήριο που θα συμβληθεί, θα έχει το δικαίωμα όταν κρίνει αναγκαίο να εφαρμόζει χρεώσεις στον ασθενή. Αυτές, θα αφορούν σε υπηρεσίες κοσμητικής ή πλαστικής χειρουργικής, σε οποιεσδήποτε άλλες ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες κριθούν ως μη ιατρικά αναγκαίες και σε υπηρεσίες που θα κριθούν από τον ΟΑΥ, μετά από γνωμάτευση ιατροσυμβουλίου, ως περιορισμένης ή αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα