Προσοχή στον ιό που προσβάλλει βρέφη-Τι συστήνουν στους γονείς οι ειδικοί

Μεγάλη προσοχή, συστήνουν οι ειδικοί στους γονείς με βρέφη, κυρίως κάτω των έξι μηνών, λόγω της έξαρσης τις τελευταίες εβδομάδες του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, SRV.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία από την έξαρση ιού που προσβάλλει βρέφη-Δέκα στο Μακάρειο
 
Δεκάδες παιδιά και βρέφη, έχουν προσβληθεί από τον ιό, αρκετά εκ των οποίων νοσηλεύτηκαν στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Ένα από αυτά, μάλιστα, ένα βρέφος, μόλις 16 ημερών, χρειάστηκε να νοσηλευτεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας. «Έμεινε μια βδομάδα στην εντατική και εξήλθε από αυτήν, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα. Η κατάσταση της υγείας του, εξελίσσεται ικανοποιητικά», ανέφερε ο Διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Αβραάμ Ηλία.
 
Καθησυχαστική για την πορεία του ιού, είναι η παιδίατρος λοιμωξιολόγος στο Μακάρειο Νοσοκομείο και επίκουρος καθηγήτρια παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Κολιού.

«Αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται δύο περιστατικά επιβεβαιωμένα με SRV και δύο ύποπτα κρούσματα, τα οποία διερευνώνται και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Έχει δύο μήνες που έχουμε αυξημένα περιστατικά. Υπάρχει μια σχετική ύφεση, τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε στον REPORTER.
 
«Είναι ένας ιός, που πάει περίπου παράλληλα, με την εποχή της γρίπης. Πέρσι, επειδή είχαμε τεράστια έκφανση της γρίπης, σε σχέση με φέτος, περιορίστηκε ο SRV. Όταν είχε περιοριστεί η γρίπη, επανεμφανίστηκε. Δεν με εκπλήσσει η παρουσία του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού. Είναι, όμως, αυξημένος», υπέδειξε η κ. Κολιού.
 
Πόσο επικίνδυνος είναι;
Ο ιός μεταδίδεται από άλλο παιδί ή ενήλικα που μίλησε, έβηξε ή φταρνίστηκε κοντά στο βρέφος. Εναλλακτικός τρόπος μετάδοσης του, είναι μέσω των χεριών ή αντικειμένων που έχουν σταγονίδια του ιού, ο οποίος επιζεί για ώρες. Πιο επικίνδυνος είναι ο ιός RSV, για τα βρέφη κάτω των έξι μηνών.
 
«Το βασικό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει, είναι αναπνευστική δυσχέρεια. Εκείνα που ζορίζονται περισσότερο είναι τα μικρά βρέφη, δεδομένου ότι είναι μικρές οι αεροφόρες οδοί τους και τα βρογχιόλια τους. Στον RSV γεμίζουν με εκκρίσεις τα βρογχιόλια, με αποτέλεσμα να δυσφορούν έντονα και να μην μπορούν να αναπνεύσουν τα βρέφη. Πολύ σπάνια, μπορεί να έχουμε και θάνατο βρέφους από τον ιό.
 
Αυτό, μπορεί να συμβεί σε βρέφη που είτε έχουν καρδιακά ή χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, είτε έχουν γεννηθεί πολύ πρόωρα», σημείωσε η Μαρία Κολιού.
 
Ο επιδημιολόγος Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης, ανέφερε στον REPORTER πως αυτός ο ιός μπορεί να καταλήξει σε βρογχιολίτιδα και να χρειαστεί νοσηλεία στο Νοσοκομείο με τη χορήγηση οξυγόνου.
 
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Το βρέφος εκδηλώνει στην αρχή συμπτώματα, που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα, όπως ρινική καταρροή, βήχα, πυρετό και σε μερικές περιπτώσεις μειωμένη όρεξη για φαγητό. Η άπνοια (παύση της αναπνοής για τουλάχιστον 15 - 20 δευτερόλεπτα), μπορεί να είναι ανάμεσα στα πρώτα συμπτώματα κυρίως σε πολύ μικρά βρέφη, ειδικότερα αν έχουν ιστορικό προωρότητας.
 
«Όταν το μωράκι τους παρουσιάσει αναπνευστική δυσχέρεια, θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους, διότι τα μικρά βρέφη δεν έχουν πολλές εφεδρείες αναπνευστικές, ώστε να αντέξουν», συμβουλεύει η κ Κολιού.
 
Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς;
Οι γονείς πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης για να προστατεύσουν τα παιδιά τους. 
«Επειδή οι μεγάλοι, όταν προσβάλλονται από τον ιό, μπορεί να παρουσιάσουν μια απλή ρινίτιδα, τίποτα δηλαδή ιδιαίτερο, κάποιες φορές υποτιμούν τη λοίμωξη και φιλούν τα μικρά βρέφη. Το βρέφος, όμως, όταν πάρει τον ιό αυτό, μπορεί να εκδηλώσει εικόνα με αναπνευστική δυσχέρεια. Επομένως πρέπει να προσέχουμε τα μικρά βρέφη. Ακόμη και κρυολογημένοι ελαφρά, να είναι οι γονείς, δεν θα πρέπει να τα φιλούν τουλάχιστον στο πρόσωπο, ή με τρόπο που να τους μεταδοθεί η νόσος, μέχρι να γίνουν εντελώς καλά. Και σίγουρα οι ξένοι, δεν θα πρέπει να φιλούν τα μωρά», υπέδειξε η λοιμωξιολόγος.

Το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης, είναι η αποφυγή επαφής των βρεφών με άλλα άτομα.
 
«Οι γονείς, πρέπει να προσέχουν, έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή τα παιδιά  τους, με άλλα άρρωστα παιδιά. Το πρόβλημα, είναι ότι πολλά παιδιά μεταφέρουν τους ιούς αυτούς, από τα νηπιαγωγεία. Τα πιο μεγάλα παιδιά, μπορεί να τους φέρουν στο σπίτι. Επίσης μωρά που μένουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, είναι πιο εύκολο να μολυνθούν», σημείωσε ο Μιχάλης Βωνιάτης.
 
Ποια θεραπεία ακολουθείται;
Η θεραπεία που ακολουθείται σε σύμφωνα με τους ειδικούς, σε περίπτωση που ένα παιδί διαγνωσθεί με SRV είναι καθαρά συντηρητική, συμπτωματική.
 
«Αν το μωρό είναι ζορισμένο θα δώσουμε οξυγόνο και μπορεί να δοθούν και κάποια φάρμακα αλλά δεν έχει αποδειχθεί η δράση τους», κατέληξε η κ. Κολιού.
 
Λόγω της έξαρσης του RSV και της γρίπης Α’, κάποιες μέρες το Μακάρειο Νοσοκομείο, είναι υπερπλήρες. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει πληρότητα 90%, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Αβραάμ Ηλία.

Δειτε Επισης

Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά