Προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης στα τείχη της Λευκωσίας

Προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης στα σημεία των ενετικών τειχών της Λευκωσίας που κατέρρευσαν πέρυσι, ενώ η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά αναζητεί πρόσβαση στο αρχαίο λατομείο από το οποίο προήλθαν οι πέτρες.
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής Τάκης Χατζηδημητρίου, η Τεχνική Επιτροπή και το Συμβουλευτικό Σώμα επισκέφτηκαν την Τετάρτη το σημείο όπου γίνονται οι εργασίες και ενημερώθηκαν από τους μηχανικούς για την πρόοδο των έργων.
 
Παράλληλα, είπε ότι η Τεχνική Επιτροπή προχωρά και με την αφαίρεση της βλάστησης, η οποία προκαλεί διάφορα προβλήματα στην σταθερότητα των τειχών.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου, η Επιτροπή θα αναζητήσει τρόπους για μια πιο συστηματική αντιμετώπιση του θέματος, ενώ έχουν γίνει ήδη επαφές με εμπειρογνώμονες, με στόχο να γίνει ένας ευρύτερος σχεδιασμός.
 
Εξάλλου, η Τεχνική Επιτροπή αναζητά υλικό για την αποκατάσταση των τειχών και έχει ήδη επισημάνει το λατομείο από το οποίο προήλθαν οι πέτρες για την κατασκευή των ενετικών τειχών, το οποίο βρίσκεται έξω από την κατεχόμενη Αμμόχωστο.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για λατομείο που δεν χρησιμοποιείται σήμερα και το οποίο βρίσκεται εντός στρατιωτικής περιοχής.
 
Πάντως, ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι η ίδια πέτρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και σε άλλα έργα αποκατάστασης, ιδιαίτερα στην παλιά πόλη της Αμμόχωστου που περιβάλλεται από τείχη και έχει πάρα πολλά μνημεία κατασκευασμένα από πέτρα.
 
«Η Τεχνική Επιτροπή βρίσκεται σε συνεννοήσεις, ώστε να διασφαλιστεί το κατάλληλο υλικό από το λατομείο που έχει επισημανθεί για την συντήρηση των μνημείων», είπε ο κ. Χατζηδημητρίου.
 
Μεταξύ άλλων, η Τεχνική Επιτροπή προγραμματίζει να προχωρήσει άμεσα σε καθαρισμό και εργασίες ευπρεπισμού του περιβάλλοντα χώρου του Ζουχουρί τεκκέ στη Λάρνακα, αλλά και στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, στην κατεχόμενη Μύρτου.
 

Δειτε Επισης

Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία