Εκτός ελέγχου τα εγκλήματα κατά άγριων πουλιών στην Κύπρο καταγγέλλει ο οργανισμός CABS

Ο οργανισμός Committee against Bird Slaughter (CABS), αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, σε 456 περιπτώσεις παράνομης παγίδευσης και λαθροθηρίας άγριων πουλιών στην Κύπρο, οι οποίες εντοπίστηκαν από εθελοντές μέσα σε 30 μήνες.
 
«Τα εγκλήματα κατά των άγριων πουλιών παραμένουν εκτός ελέγχου. Τα πρόσφατα στοιχεία που διαβίβασαν στη Βουλή οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Νίκος Νουρής, και Γιώργος Σαββίδης δημιουργούν την εντύπωση ότι η παράνομη παγίδευση και η λαθροθηρία έχει μειωθεί δραστικά και ότι δεν υπήρχε επομένως η ανάγκη διατήρησης του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας Κύπρου», αναφέρεται.
 
Ο CABS πιστεύει ότι αυτό είναι ένας κακός ελιγμός «για να ρίξουν σκόνη στα μάτια των νομοταγών πολιτών και καλύπτει την πλήρη αποτυχία των αρχών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα». Σύμφωνα με τον CABS, από τον Ιούλιο του 2017 (από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου) μέχρι το Δεκέμβριο του 2019, ο CABS ανέφερε 80 περιπτώσεις λαθροθηρίας και 376 περιπτώσεις παράνομης παγίδευσης στις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
 "Η πλειοψηφία των περιστατικών αναφέρθηκε στην Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, αλλά αυτό ήταν μια αναγκαστική επιλογή, αφού η ομάδα του Ουλαμού Πάταξης της Λαθροθηρίας σπάνια ήταν διαθέσιμη και οι επιδόσεις της ήταν πολύ κακές μετά την υποβάθμιση της μονάδας σταδιακά και συστηματικά" , δήλωσε ο Alex Heyd, γενικός διευθυντής του CABS.
 
Ο CABS πιστεύει ότι δεν είναι τυχαίο ότι μετά την εισαγωγή των νέων υψηλότερων προστίμων, η μόνη μονάδα που είχε εκτελέσει τις σημαντικότερες διώξεις αποδυναμωνόταν και στη συνέχεια ξηλώθηκε εντελώς.
 
"Πιστεύουμε ότι αυτό ήταν το σχέδιο: να δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικοί στα χαρτιά, ενώ στην πραγματικότητα να μην διαταράσσουν πλέον αυτή την εγκληματική δραστηριότητα που φαίνεται να έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους στην κυβέρνηση", αναφέρεται.
 
Επιπλέον, ο CABS υπενθυμίζει ότι κατά τους τελευταίους 30 μήνες, μόνο μία στις 6 από τις αναφερθείσες περιπτώσεις είχε ως αποτέλεσμα την δίωξη των παρανομούντων. Αυτός ο αριθμός, αναφέρεται, είναι πολύ χαμηλός, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα από παρόμοιες υπηρεσίες και αρμόδιες αρχές στο εξωτερικό.
 
Ο CABS αναφέρει τέλος ότι όλα αυτά τα στοιχεία θα υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποδείξουμε ότι για άλλη μια φορά η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμμορφώνετε με τα πρότυπα που απαιτούνται από τις οδηγίες της ΕΕ για τα πουλιά.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
BINTEO: Τι έδειχνε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο Youtube πριν από 19 χρόνια
Στρατηγικές προστασίας των παιδιών στην ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν
Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα