Πυρά μαθητών κατά Υπουργείου Παιδείας-«Φταίει που χάνουμε μαθήματα»

Δεν μπήκαν στις αίθουσες οι μαθητές, πραγματοποιώντας την ολοήμερη αποχή τους, ως ένα μέτρο αντίστασης κατά των εξετάσεων τετραμήνων. Η ηγεσία της ΠΣΕΜ εξαπέλυσε, για ακόμη μια φορά, τα πυρά της εναντίον του Υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας πως είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη που έχασαν τα μαθήματά τους σήμερα.
 
Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών δεν προσήλθε στις σχολικές μονάδες, ωστόσο οι καθηγητές βρίσκονταν κανονικά στα σχολεία. Ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γιάννης Λαπήθιος, σε δηλώσεις του, ανέφερε πως οι μαθητές με την μαζική αποχή τους από τα σχολεία, στέλνουν ξεκάθαρα και ηχηρά μηνύματα στο Υπουργείο Παιδείας.
 
«Το Υπουργείο Παιδείας φταίει που αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αυτό το δρόμο και χάνουμε ώρες από τα μαθήματα. Ο αυταρχισμός και η στάση που κρατούν είναι τόσο απόλυτη, που μας αναγκάζουν και μας φέρνουν σε αυτό το δρόμο και παίρνουμε αυτά τα μέτρα. Ως γραμματεία της ΠΣΕΜ υλοποιήσαμε το ερώτημα που θέσαμε στους συμμαθητές μας στο δημοψήφισμα, που η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ του “ναι”», τόνισε.
 

Όπως ανέφερε, μαθητές από κάποια γυμνάσια στάθηκαν δίπλα τους και αποφάσισαν να απέχουν από τα μαθήματά τους.
 
«Οι μαθητές αυτοί βλέπουν πως θα είναι η επόμενη γενιά που θα ζήσει τις εξετάσεις ανά τετράμηνο και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε που στέκονται δίπλα μας».
 

«Ήμασταν ξεκάθαροι από την αρχή»
Ο Γιάννης Λαπήθιος, κληθείς να σχολιάσει αν θα αλλάξει κάτι, μετά τα μέτρα που λαμβάνουν, σημείωσε πως έχουν εντολή από τους μαθητές και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά τις εξετάσεις ανά τετράμηνο.
 
«Είναι δύσκολος αγώνας αλλά έχουμε ξεκαθαρίσει προ πολλού τη θέση μας. Εδώ και τρία χρόνια έχουμε αυτή τη στάση απέναντι στις εξετάσεις ανά τετράμηνο, όταν ήταν ακόμα νομοσχέδιο. Ήμασταν ξεκάθαροι και ζητήσαμε την κατάργηση αυτού του νομοσχεδίου, ωστόσο συνέχισαν τη συζήτηση, χωρίς να ακούνε την άποψη των μαθητών».
 
Ερωτηθείς που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση, αφού ούτε οι μαθητές κάνουν πίσω, αλλά ούτε και το Υπουργείο Παιδείας, ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ τόνισε πως την απάντηση θα τη δώσει ο κ. Προδρόμου.
 
«Εμείς έχουμε βάλει νερό στο κρασί μας, έχουμε τη συμβιβαστική μας πρόταση που προνοεί 90λεπτα διαγωνίσματα, χωρίς εξεταστική περίοδο, χωρίς εξεταστέα ύλη και να είναι ενδοσχολικά. Να μην αυξάνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των συμμαθητών μας, αλλά και να υπάρχει χαλάρωση και άνεση του χρόνου, για να υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι αξιολόγησης του μαθητή. Εμείς θέλουμε ολόπλευρη μόρφωση και όχι το σχολείο που είναι σήμερα, της βαθμοθηρίας, του ατομικισμού, του ανταγωνισμού, της παραπαιδείας. Αυτά τα προβλήματα υπήρχαν, αλλά οι εξετάσεις εντείνει αυτά τα προβλήματα και η ευθύνη είναι του Υπουργείου Παιδείας».
 

Κάποιοι μαθητές μπήκαν για μάθημα
Οι αίθουσες ήταν άδειες, καθώς η πλειοψηφία των μαθητών απείχε από τις σχολικές μονάδες, ωστόσο υπήρχαν και κάποιοι μαθητές που προσήλθαν τις πρώτες ώρες για μάθημα, ανέφεραν καθηγητές στον REPORTER.
 
Ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ τόνισε πως στο δημοψήφισμα, ένα 16% ψήφισε «όχι» στην ολική αποχή, άρα θα ήταν πιθανόν να προσήλθαν στις αίθουσες για μάθημα.
 
«Είναι απόλυτα σεβαστό και εμείς τους στηρίζουμε και εκείνους. Βλέπουμε, όμως πως η συντριπτική πλειοψηφία απέχει».
 

«Οι γονείς να μην μας κουνούν το δάκτυλο»
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση των οργανωμένων γονέων, για την αποφυγή λήψεων ακραίων μέτρων, ο εκπρόσωπος των μαθητών σημείωσε πως θα πρέπει να σέβονται τις απόψεις τους και να μην κουνούν το δάκτυλο.
 
«Μας σέβονται αλλά μας κουνούν το δάκτυλο. Θα ήταν καλό η Συνομοσπονδία γονέων να μην μας κουνά το δάκτυλο, επειδή πρέπει να δει πως είναι 80% των μαθητών πίσω από τις αποφάσεις. Μας μιλάνε για ένα διάλογο. Για ποιο διάλογο μας μιλάνε; Για το διάλογο που θέλουμε να πάμε αλλά δεν μας καλούν; Εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να πάμε σε διάλογο αλλά θα πρέπει και το Υπουργείο Παιδείας να έχει τη διάθεση για τον διάλογο και να ακούσουν την φωνή όλων».
 


Τα επόμενα μέτρα
Αυτή τη στιγμή, η ηγεσία της ΠΣΕΜ δεν γνωρίζει ποια θα είναι τα επόμενα τους βήματα, ωστόσο αν το Υπουργείο Παιδείας δεν αλλάξει τη στάση του, θα λάβουν πιο δυναμικά μέτρα, υπέδειξε ο Γιάννης Λαπήθιος.
 

 

 

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»