Μέτρα για την πάταξη των εικονικών γάμων θα λάβει το Υπουργείο Εσωτερικών

«Έχουμε ήδη τροχοδρομήσει τις διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος αυτού. Έχω ήδη ενημερώσει αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών την περασμένη Δευτέρα  για την πρόθεση μιας ολιστικής αντιμετώπισης του μεταναστατευτικού προβλήματος και του προβλήματος των εικονικών γάμων, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Η στόχευση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι πολύ συγκεκριμένη, έχει να κάνει πάνω από όλα με τος τροποποιήσεις των απαραίτητων δύο νομοθεσιών, ώστε να μπορέσουμε να θέσουμε εκείνους τους φραγμούς και τις ασφαλιστικές δικλείδες για να τερματιστεί αυτό το φαινόμενο. «Λυπάμαι να επιβεβαιώσω ότι υπάρχει θέμα εικονικών γάμων στην Κύπρο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να το πατάξουμε», τόνισε.
 
«Η τροποποίηση των νομοθεσιών έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί και θέλω να ελπίζω ότι την ερχόμενη βδομάδα θα μπορέσω να τις προωθήσω με συγκεκριμένη διαδικασία στη Βουλή», πρόσθεσε.
 
Κληθείς να αναφερθεί στα μέτρα που θα ληφθούν, ο κ. Νουρής είπε ότι «είναι μέτρα άσκησης ελέγχου και εφαρμογής στα σημεία και στους ανθρώπους που παίρνουν τις αποφάσεις».
 
Σήμερα είναι οι τοπικές Αρχές, οι δήμοι που έχουν τη δικαιοδοσία να τελούν πολιτικούς γάμους. Όπως εξήγησε, πρέπει τα πιστοποιητικά των αιτητών που υποβάλλονται στις αρμόδιες Αρχές στις οποίες αιτούνται τη διενέργεια ενός πολιτικού γάμου, πρώτον, να ελέγχονται ότι είναι νόμιμα, δεύτερο, να ελέγχεται η γνησιότητα και τρίτο, να ελέγχεται στην ολότητα του εάν αυτή η πράξη πολιτικού γάμου είναι καθόλα νομότυπη και όχι απλά γιατί κάποιος περιστασιακά επιλέγει να τελέσει ένα πολιτικό γάμου, για να μπορέσει να εξασφαλίσει άδεια παραμονής στη χώρα μας.
 
«Θεωρώ ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει με ταχύτητα μια τροποποίηση στις συγκεκριμένες νομοθεσίες τόσο στον περί γάμου νόμο όσο και στον περί συμβίωσης νόμο, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που θέλουμε, δηλαδή να περιορίσουμε τον αριθμό των εικονικών γάμων», κατέληξε ο Υπουργός.
 

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου