Ο κύβος ερρίφθη-Οι τρεις κύκλοι διαβούλευσης που οδηγούν στη β’ φάση του ΓεΣΥ

Ο θεμέλιος λίθος της ένταξης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στην β’ φάση του ΓεΣΥ, που θα ξεκινήσει την πρώτη Ιουνίου, μπήκε χθες με την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης για την έναρξη της διαβούλευσης. Λίγες μέρες απομένουν, μέχρι πλέον να ξεκαθαρίσει πόσα και ποια νοσηλευτήρια ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο ΓεΣΥ την πρώτη Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπεγράφη το Μνημόνιο συνεργασίας ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ για τη β΄ φάση του ΓεΣΥ

Το Μνημόνιο Συναντίληψης αφορά στη δημιουργία μεταβατικής ρύθμισης, για ομαλή προσαρμογή των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ και θα ισχύσει για τα νοσηλευτήρια που θα επιδείξουν ενδιαφέρον  μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2020. Οι ανεπίσημες επαφές του ΟΑΥ, κατέδειξαν πάντως, πως στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, θα εκδηλώσουν μέχρι τα μέσα του μηνά ενδιαφέρον.

Κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης με τον Οργανισμό, το κάθε νοσηλευτήριο θα πρέπει να προχωρήσει σε κωδικοποίηση των εξιτηρίων του για το έτος 2018. Επίσης, σύμφωνα με το Μνημόνιο, το κάθε νοσηλευτήριο πρέπει να προσκομίσει ελεγμένους λογαριασμούς για το ίδιο έτος καθώς και ελεγμένα στοιχεία.

Ποια διαδικασία, όμως θα ακολουθηθεί για να φτάσουμε αισίως στην πρώτη του Ιούνη και στην πολυπόθητη δεύτερη φάση του ΓΕΣΥ;

Ο δεύτερος κύκλος διαβούλευσης
Μετά τις 15 Φεβρουαρίου και αφού ξεκαθαρίσει, ποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα εκφράσουν ενδιαφέρον, θα αρχίσει με το κάθε ένα ξεχωριστά, δεύτερος κύκλος διαβούλευσης, στον οποίο θα ληφθούν υπόψην οι ιδιαιτερότητες τους. Όπως υπολογίζεται, ο δεύτερος κύκλος διαβούλευσης θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Σε αυτό το στάδιο, θα ζητηθούν στοιχεία για τον κύκλο εργασιών τους για το 2018, μόνο για ενδονοσοκομειακά που καλύπτονται από το ΓεΣΥ. Δηλαδή, δεν θα συμπεριληφθούν οποιεσδήποτε ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες που δεν θα καλύπτονται στα πλαίσια του ΓεΣΥ (π.χ. επεμβάσεις κοσμητικής κ.λπ), καθώς και άλλα έσοδα που δεν αφορούν στην ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας.

Τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, θα καλύπτονται από ξεχωριστό προϋπολογισμό του ΓεΣΥ. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα ασθενοφόρα.

Σε περίπτωση που ξεπεραστεί ο προσυμφωνημένος όγκος εργασίας, τότε οι επιπλέον όγκοι θα αμείβονται στη βάση του μηχανισμού του σφαιρικού προϋπολογισμού.

Όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη, για τον καθορισμό της βασικής τιμής μονάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπογράφει και μπαίνει στη β' φάση του ΓεΣΥ το Mediterranean

Ο τρίτος κύκλος διαβούλευσης
Στον τρίτο και τελευταίο κύκλο διαβούλευσης, θα κληθούν τα νοσηλευτήρια να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την κάλυψη επιπλέον αναγκών, που ενδεχομένως  προκύψουν. Ακολούθως θα υπογραφούν τα συμβόλαια.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης, το νοσηλευτήριο έχει το δικαίωμα όταν κρίνει αναγκαίο να εφαρμόζει χρεώσεις στον ασθενή για τις εξής υπηρεσίες:

  • Υπηρεσίες εκτός ΓεΣΥ: Κοσμητική ή πλαστική χειρουργική εκτός από επεμβάσεις που επιβάλλονται για την αποκατάσταση συνεπειών ατυχήματος ή για τη βελτίωση/ αποκατάσταση της λειτουργίας ελαττωματικού μέρους του σώματος ή σε περιπτώσεις θεραπείας σοβαρών εγκαυμάτων ή χειρουργικής επέμβασης, για άλλους θεραπευτικούς σκοπούς.
  • Οποιαδήποτε άλλη ενδονοσοκομειακή υπηρεσία κριθεί από τον Οργανισμό, ότι δεν είναι ιατρικά αναγκαία και δεν περιλαμβάνεται στο ΓεΣΥ.
  • Υπηρεσίες, που θα  κριθούν από τον ΟΑΥ μετά από γνωμάτευση ιατροσυμβουλίου ως υπηρεσίες περιορισμένης ή αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

«Την πρώτη Ιουνίου θα έχουμε τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ»
Έχει κλείσει ένας κύκλος εντατικών διαβουλεύσεων. Τώρα ξεκινά ένας άλλος κύκλος, για τις επιμέρους συμφωνίες. Είναι πολλή δουλειά και λίγος ο χρόνος, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προλάβουμε. Την πρώτη Ιουνίου θα έχουμε τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, δήλωσε στον REPORTER, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Ο Θωμάς Αντωνίου, ανέφερε ότι υπάρχει αισιοδοξία για την ένταξη των περισσότερων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Μια αισιοδοξία που όπως ανέφερε στηρίζεται σε δεδομένα.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε κατά την υπογραφή του μνημονίου συναντήληψης και ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος σημείωσε πως «το σύντομο διάστημα, που μένει τώρα μέχρι την εφαρμογή του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2020, πρέπει να το εκμεταλλευτούν και ο ΟΑΥ και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, διότι δεν απομένει πολύς καιρός. Υπάρχει πάρα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, διότι είναι διαβούλευση με κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά. Γνωρίζοντας το πόσο σκληρά εργάζεται το προσωπικό του ΟΑΥ, είμαι σίγουρος ότι την 1η Ιουνίου θα είναι έτοιμη η πλειοψηφία των νοσηλευτηρίων να ενταχθεί στο ΓεΣΥ, για να ξεκινήσει ομαλά και η 2η φάση υλοποίησής του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα