Διευκρινίσεις για τους Κύπριους φοιτητές μετά το Brexit έδωσε ο Υπουργός Παιδείας

Για τους υφιστάμενους φοιτητές στη Βρετανία και αυτούς που θα εγγραφούν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, τα πράγματα παραμένουν τα ίδια από την άποψη των διδάκτρων και από την άποψη των ειδικών φοιτητών δανείων, από τα οποία επωφελούνταν μέχρι τώρα κοινοτικοί φοιτητές, είπε, σε δηλώσεις του αναφορικά με το Brexit, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, και πώς αυτό θα επηρεάσει τους Κύπριους φοιτητές που φοιτούν ή επιθυμούν να φοιτήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι πράγματι υπήρξε μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας και από αυτή την άποψη τώρα πλέον ο κύβος ερρίφθη.
 
«Θα υπάρξει αποχώρηση με συμφωνία. Επομένως, ισχύουν και οι διμερείς διευθετήσεις που είχαν γίνει μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Βεβαίως, αυτό δεν αφορά ειδικά τα εκπαιδευτικά ζητήματα», πρόσθεσε.
 
Όσον αφορά τα εκπαιδευτικά ζητήματα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι και στην πρόσφατη επίσκεψη που είχε κάνει στην Βρετανία, σε συναντήσεις που είχε με τους Υπουργούς και ειδικότερα με τον Υπουργό που είναι αρμόδιος για θέματα Πανεπιστημίων, Chris Skidmore, «υπάρχει η διαβεβαίωση - και εδώ δεν μιλάμε βέβαια για προνόμια-, ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, όσους εγγραφούν το ίδιο καθεστώς πραγμάτων για τα δίδακτρα που χρεώνονται, αλλά επίσης ότι θα συνεχιστούν και τα σχέδια φοιτητικών δανείων που ισχύουν στην Βρετανία, και αφορούν βεβαίως τους ξένους φοιτητές και τους Κύπριους φοιτητές, τους Ευρωπαίους φοιτητές».
 
«Στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα. Βεβαίως, για όσους φοιτούν τώρα, για όσους εγγραφούν και τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους, είναι καθησυχαστικό το ότι δεν θα αλλάξουν τα πράγματα. Θέλω να ελπίζω ότι και στη συνέχεια οι αποφάσεις που θα ληφθούν, - βεβαίως είναι αποφάσεις αυτές της βρετανικής Κυβέρνησης-, θα συνεχίσουν να καθιστούν την Βρετανία μια χώρα όπου οι Κύπριοι, όπως γνωρίζω ότι σε σημαντικό ποσοστό το επιθυμούν, θα μπορούν να σπουδάσουν», συμπλήρωσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι για τους υφιστάμενους φοιτητές και αυτούς που θα εγγραφούν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά τα πράγματα παραμένουν τα ίδια από την άποψη των διδάκτρων και από την άποψη των ειδικών φοιτητών δανείων, από τα οποία επωφελούνταν μέχρι τώρα κοινοτικοί φοιτητές, φοιτητές κρατών μελών της ΕΕ.
 
«Άρα, λοιπόν, από αυτή την άποψη υπάρχει μια σιγουριά. Θα παρακολουθήσουμε στενά όπως είμαι βέβαιος ότι παρακολουθούν και οι ενδιαφερόμενοι, το τι θα γίνει μετά, στη συνέχεια», κατέληξε.
 

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ