Η Χλώρακα στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος με προσφορά ομοιώματος του πλοιαρίου Α. Γεώργιος

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε  χθες στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος στον Πειραιά  τιμήθηκαν ο τέως κοινοτάρχης Χλώρακας Κλεόβουλος Παπακώστας και η Βασιλική Ραπατζίκου – Κουταλιανού.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο τέως Κοινοτάρχης Χλώρακας  Κλεόβουλος Παπακώστας ανέφερε πως στην εκδήλωση τιμήθηκε ο ίδιος για την συμβολή του στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης του αγώνα της ΕΟΚΑ , αλλά και την προσφορά ομοιώματος του πλοιαρίου Άγιος Γεώργιος, αλλά και η κ. Βασιλική Ραπατζίκου – Κουταλιανού, κόρη του καπετάν Βαγγέλη που μετέφερε τα πρώτα όπλα του 1954 με το Σειρήν και συνελήφθη το Ιανουάριο του 1955 με το Άγιος Γεώργιος.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπακώστας η κ. Ραπατζίκου δώρησε στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος στον Πειραιά, όλο το αρχειακό υλικό που σχετίζεται με τον πατέρα της από την δράση του στην κατοχή μέχρι τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ , ενώ ακολούθως αναφέρθηκε και στην συνεργασία που έχουν αναπτύξει οι δυο τους πολλά χρόνια πριν στο πλαίσιο διερεύνησης πτυχών του αγώνα.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπακώστας ο ίδιος τιμήθηκε γιατί είχε δωρίσει στο Ναυτικό Μουσείο του Πειραιά ένα ομοίωμα του πλοιαρίου Άγιος Γεώργιος, το οποίο θα συμπλήρωνε το χώρο του Μουσείου που δημιουργήθηκε πέρσι τον Ιανουάριο με τη δωρεά δύο πινάκων από το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955- 59. 

Ο κ. Παπακώστας είπε πως γίνεται προσπάθεια, ώστε ο χώρος να συμπληρωθεί και με ακόμη ένα άλλο ομοίωμα του πλοιαρίου Σειρήν.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου στον Πειραιά Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, ο Υπουργός Ναυτιλίας της Ελλάδας Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, οι Δήμαρχοι Πειραιώς Ιωάννης Μώραλης και Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Στυλιανός Πετράκης , ο Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αλέξανδρος  Θεοφανόπουλος, ο Νομαρχιακός σύμβουλος Πειραιώς Χατζηπιέρος,  Βουλευτές της Β’ Πειραιώς και πρώην Υπουργοί.

Η Πρόεδρος του Μουσείου στην ομιλία της έκανε εκτενή αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της μεταφοράς οπλισμού και του Αρχηγού του αγώνα, Διγενή στην Κύπρο με τα  πλοιάρια ΣΕΙΡΗΝ και Άγιος Γεώργιος.
 

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις