Από μόλυβδο σφαιριδίων και το ψύχος πέθαναν τα 20 φλαμίνγκο

Συνολικά είκοσι νεκρά φλαμίνγκο περισυνέλεξε το πρωί το Ταμείο Θήρας από την Αλυκή Λάρνακας, τα οποία φαίνεται πως πέθαναν από κατάποση σφαιριδίων που περιέχουν μόλυβδο, σε συνδυασμό με το ψύχος που επικράτησε χθες βράδυ σε όλη την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας Παντελή Χατζηγέρου, ο οποίος μίλησε στον REPORTER, το προηγούμενο διάστημα είχαν πεθάνει άλλα επτά φλαμίνγκο, ο θάνατος των οποίων επήλθε από κατάποση των σφαιριδίων που περιείχαν μόλυβδο, τα οποία βρίσκονταν στην Αλυκή, αφού παλαιότερα στο σημείο υπήρχε σκοπευτήριο.
Παρότι καθαρίστηκε η Αλυκή, εντούτοις κάποια σφαιρίδια έμειναν στο χώρο και ως εκ τούτου τα φλαμίνγκο τα καταναλώνουν μαζί με την τροφή τους, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται από τον μόλυβδο.

«Το γεγονός πως χθες βράδυ πέθαναν 20 φλαμίνγκο, έχει να κάνει και με το ψύχος, αφού υπήρχαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες».
 
Σημείωσε ακόμη, ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αφού κάθε χρόνο έχουμε θανάτους φλαμίνγκο.
Όπως ανέφερε, «αυτή την στιγμή βρίσκονται γύρω στις 9 χιλιάδες φλαμίνγκο στις Αλυκες της Λάρνακας, ενώ άλλες οκτώ χιλιάδες βρίσκονται στο Ακρωτήρι».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, μέσω ανάρτησης τονίζει ότι «θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρειάζεται επιπρόσθετος καθαρισμός της Αλυκής από τα σκάγια έτσι ώστε ακόμα και αυτός ο μικρός αριθμός νεκρών φλαμίνγκο κάθε χρόνο να αποφεύγεται».
 
Οικολόγοι: Περιβαλλοντικό έγκλημα
«Άλλο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα αυτή τη φορά στην Αλυκή Λάρνακας μας κατάγγειλαν ευαισθητοποιημένοι πολίτες σήμερα. Σύμφωνα με την καταγγελία στις ακτές της Αλυκής βρέθηκαν ένας σημαντικός αριθμός από νεκρά φλαμίνγκο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων, σχολιάζοντας το θλιβερό θέαμα.
 
Στο σημείο έσπευσε αμέσως ο Επαρχιακός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Χαραλάμπους ο οποίος διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής. 
 
Σε δηλώσεις του ο κ. Χαραλάμπους κάλεσε τις αρχές να παραλάβουν αμέσως τα νεκρά πουλιά και να προβούν στη δέουσα έρευνα.
 
Υπενθυμίζεται ότι πριν πολλά χρόνια λόγω της λειτουργίας σκοπευτηρίου στις ακτές της αλυκής Λάρνακας είχαν σημειωθεί μαζικοί θάνατοι φλαμίνγκο. Αποδείχθηκε ότι είχαν δηλητηριαστεί από το μόλυβδο που περιείχαν τα σκάγια από το σκοπευτήριο.
 
Το θέμα της ρύπανσης της αλυκής Λάρνακας από το μόλυβδο αλλά και από τα λύματα και τα σκουπίδια έχει εγερθεί επανειλημμένα.
 
Τελευταία φορά ήταν τον Μάρτιο 2019 όταν ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών κ. Περδίκης κατέθεσε σχετική ερώτηση.
 
«Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών απαιτούμε να διερευνηθεί άμεσα και να εντοπιστεί ο λόγος που προκάλεσε τον θάνατο στα φλαμίνγκο», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Κόμμα για τα Ζώα: Ζητούμε απαντήσεις
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του κόμματος για τα ζώα στρέφει τα πυρά του προς τον πτηνολογικό σύνδεσμο, εκπρόσωπος του οποίου, όπως υποστηρίζει, είπε ότι γνώριζαν για τα φλαμίνγκο.
«Εμείς καταδικάζουμε και το Υπουργείο Εσωτερικών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη στάση τους στο θέμα».

Υποστήριξε επίσης πως «όλοι αυτοί δεν έπρεπε να είχαν φροντίσει για τη καθαριότητα από τον μόλυβδο και τα άλλα σκουπίδια που κείτονται στην περιοχή; Ζητούμε απαντήσεις και δράση σήμερα και άμεσα για να σταματήσει αυτό το αποτρόπαιο φαινόμενο με τα τόσα νεκρά φλαμινγκος τα οποία μας κάνουν τη τιμή να επισκέπτονται το νησί μας και εμείς αντί να τα προστατεύουμε τα καταδικάζουμε σε θάνατο».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου θα παρακολουθεί από την πρώτη γραμμή, όπως πάντα, τις εξελίξεις και την έρευνα για το τραγικό αυτό συμβάν και θα ενημερώνει τους πολίτες. Επιπλέον δεν θα αφήσουμε να περάσει ξανά στα μαλακά αυτό το θέμα και η ατιμωρησία».
 

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου