Επισκέφθηκε τη Μονή στην οποία έκανε τα πρώτα του βήματα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

Την Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου επισκέφτηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για να παραστεί στη Θεοσημία του Αγίου, δηλαδή στη θαυματουργική διάσωση του Αγίου Νεοφύτου από βέβαιο θάνατο. 

Από χθες στην Μονή συνέρρευσε πλήθος κόσμου, για να προσκυνήσει το ιερό σκήνωμα του προστάτου της Μονής και της Κύπρου, οσίου Νεοφύτου του Εγκλείστου.  

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου , η Θεοσημία είναι εορτή που καθιέρωσε ο ίδιος ο Άγιος σε ανάμνηση της θαυμαστής διάσωσής του από πτώση βράχου, όταν ελάξευε την Ανωτέρα Εγκλείστρα του. Για την περίπτωση συνέταξε μάλιστα ο ίδιος ειδική ευχαριστήρια ακολουθία προς τον Θεόν. Την ίδια μέρα καθιερώθηκε να συνεορτάζεται εκ μεταθέσεως και η σεπτή του μνήμη.

Μετά την είσοδο, αναπέμφθηκε δέηση προς τον όσιο και στη συνέχεια τελέστηκε η αρτοκλασία. Το πρωί χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο Καθολικό της Μονής ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων τού Πανιερωτάτου Μητροπ. Πάφου κ. Γεωργίου, τού Επισκόπου Χύτρων κ. Λεοντίου, Καθηγουμένου της Μονής και κληρικών της Μονής, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και της Μητροπόλεως Πάφου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μακαριότατος, ο οποίος εξήρε τον οσιακό βίο του αγίου Νεοφύτου, ο οποίος με το πνευματικό σθένος του κατάφερε να αντιμετωπίσει τις συνεχείς κρούσεις τού πειρασμού στο μοναχικό του δόλιχο, τόσο ώστε να αξιωθεί του μεγάλου θαύματος που εορτάσαμε σήμερα.

Όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος , ο Άγιος Νεόφυτος πίστευε ότι μόνο αν αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στον Θεό και αφήσει τον Θεό να ενεργήσει μέσα του, τότε και μόνον θα μπορούσε να επιτύχει την πραγματική χαρά. Αυτό ποθούσε ο άγιος μας, την ψυχική εκείνη γαλήνη, που δυστυχώς απουσιάζει σήμερα από τον κόσμο, πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Ο Μακαριότατος ανέφερε πως ούτε τα πρόσφορα, ούτε τα κεριά, ούτε το λάδι , ούτε η προσκύνηση τής εικόνας τού αγίου αποδεικνύουν ότι πραγματικά τιμούμε τον άγιο. Η αληθινή τιμή προς τον άγιο είναι η μίμηση τής ζωής του, τού φρονήματός του, τής αγάπης του προς τον Θεό.
 
Πριν το τέλος τής Θείας Λειτουργίας έγινε περιφορά τής εικόνας τού αγίου περιμετρικά τού Καθολικού τής Μονής, αναπέμφθηκε δέηση και αναγνώσθηκε η ευχή τών κολλύβων.

Τέλος, παρετέθη κέρασμα στο Συνοδικό της Μονής και ακολούθησε επίσημο γεύμα προς τιμή του Μακαριοτάτου.

Εξάλλου το  απόγευμα της Πέμπτης 23ης Ιανουαρίου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος τού Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χύτρων κ. Λεοντίου, Καθηγουμένου της Μονής. Στον εσπερινό συμμετείχαν επίσης οι κληρικοί της Μονής, Αρχιμ. Αλέξιος και Αρχιμ. Νεόφυτος Εγκλειστριώτες και άλλοι κληρικοί.

Δειτε Επισης

Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή