Τετάρτη 19 Φεβ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Το δικαίωμα προσωπικών δεδομένων πρέπει να σταθμίζεται με άλλα δικαιώματα

  24/01/2020 12:40
Το δικαίωμα προσωπικών δεδομένων πρέπει να σταθμίζεται με άλλα δικαιώματα

Το δικαίωμα προσωπικών δεδομένων πρέπει να σταθμίζεται με άλλα δικαιώματα

  24/01/2020 12:40
Το δικαίωμα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων δεν είναι απόλυτο αλλά πρέπει να σταθμίζεται με άλλα δικαιώματα και υποχρεώσεις, αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου.
 
«Η στάθμισή αυτή προβλέπεται στον Γενικό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων και πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση, ώστε να οδηγεί σε ορθά νομικά συμπεράσματα. Η σωστή προστασία την οποία θέλουμε να προάγουμε, δεν νοείται χωρίς αυτή τη στάθμιση», προσθέτει.
 
Αναφέρει, επίσης, ότι συχνά γίνεται αποδέκτης παραπόνων/ ερωτημάτων/ προβληματισμών ότι, ορισμένοι οργανισμοί το «παρακάνουν» με τα προσωπικά δεδομένα ή ότι, η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα αποτελεί τροχοπέδη στην άσκηση άλλων δικαιωμάτων.
 
«Παρόλο που νοιώθω ικανοποίηση ότι, τόσο οι οργανισμοί όσο και ο κόσμος άρχισαν να ευαισθητοποιούνται σε θέματα προσωπικών δεδομένων, ταυτόχρονα νοιώθω ανησυχία για το ότι, η νομοθεσία αυτή, αδίκως προβάλλεται ως εμπόδιο για την άσκηση άλλων δικαιωμάτων. Όπως έχουμε διαπιστώσει, πολλές από τις περιπτώσεις που τέθηκαν ενώπιον μας αφορούσαν σε άλλες νομοθεσίες και όχι στην προστασία των προσωπικών δεδομένων», σημειώνει.
 
Αναφέρει, επίσης, ότι όπου υπάρχουν νομοθεσίες που ρυθμίζουν ειδικά θέματα, λ.χ. τις υποχρεώσεις πολιτών έναντι τραπεζικών ιδρυμάτων ή την λειτουργία διαχειριστικών επιτροπών σε πολυκατοικίες κλπ, η προστασία των προσωπικών δεδομένων σταθμίζεται έναντι αυτών των νομοθεσιών.
  
«Πιστεύω ότι, με την πάροδο του χρόνου, πολλά από τα θέματα αυτά θα επιλυθούν με την ανάπτυξη κατάλληλης κουλτούρας και την ορθή ενημέρωση των πολιτών. Γι’ αυτό, ο καθένας μας πρέπει να ενημερώνεται για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα αλλά και από άλλες νομοθεσίες στις οποίες είναι υπόλογος, ώστε οι νομοθεσίες να μας εξυπηρετούν και όχι να μας ταλαιπωρούν», καταλήγει η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην ανακοίνωση της.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας