Στην Ελλάδα η ταφή του θρυλικού Διοικητή της 33 ΜΚ που έπεσε στον Πενταδάκτυλο

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στον επαναπατρισμό των οστών του διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών, Ταγματάρχη Γεώργιου Κατσάνη, μετά την ταυτοποίηση των οστών του από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ).
 
Ο Γεώργιος Κατσάνης, από τις Σέρρες, έπεσε στις 21 Ιουλίου 1974 από σφαίρα Τούρκου ελεύθερου σκοπευτή σε μάχη στην περιοχή του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα.
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ την ταυτοποίηση των οστών τα οποία βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στα κατεχόμενα, σε στρατόπεδο των Τούρκων στον Αγίου Ιλαρίωνα. Στον ίδιο τάφο είχαν βρεθεί και τα οστά τεσσάρων αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Τα ιερά οστά σου δαφνοστεφανωμένε πατέρα μου ταυτοποιήθηκαν… Σε περιμένουμε»
 
Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι ο Γεώργιος Κατσάνης, συγκαταλέγεται στους ήρωες της πατρίδες που έπεσε στις σκληρές και άνισες μάχες στον Άγιο Ιλαρίωνα.  Πρόσθεσε ότι η ταυτοποίηση των οστών του αποτελεί θετική εξέλιξη για την οικογένεια, όπως και για κάθε οικογένεια όταν γίνονται ταυτοποιήσεις, αφού υπάρχει η ανακούφιση ότι μπορούν να προχωρήσουν σε κηδεία.
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας επικοινώνησε με την κόρη του πεσόντα, Λίνα Κατσάνη η οποία του εξέφρασε την επιθυμία τα οστά του πατέρα της να ταφούν στην Ελλάδα.
 
Ο κ. Φωτίου της εξέφρασε τη συμπάθειά του εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως είπε, σύμφωνα με την διαδικασία που ακολουθείται, η τελετή επαναπατρισμού των οστών περιλαμβάνει μια μικρή τελετή στην Κύπρο με τρισάγιο στην εκκλησία και στην συνέχεια τα οστά παραδίδονται στην ΕΛΔΥΚ που τα στέλνει με τη σειρά της  στο Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας και από εκεί στους συγγενείς για να κάνουν την κηδεία.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Φωτίου υπάρχουν περίπου 500 περιπτώσεις πεσόντων, οι οποίοι είναι γνωστό ότι έχουν σκοτωθεί αλλά τα οστά τους δεν έχουν εντοπιστεί. Κάποιοι από αυτούς εντοπίζονται σε ομαδικούς τάφους που  βρίσκει η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ). Η ταυτοποίηση των οστών του Γεωργίου Κατσάνη έγινε  πριν από περίπου μία εβδομάδα στο κέντρο ελέγχου DNA των ΗΠΑ, με το οποίο συνεργάζεται η ΔΕΑ.

Δειτε Επισης

Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά