Επιδημίες που προκαλούν παγκόσμιο τρόμο-Από τον Έμπολα στον κορανοϊό

Όλος ο κόσμος βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό για τον νέο κορανοϊό, ο οποίος ξεκίνησε από την Κίνα και άρχισε να εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες της Ασίας, όπως η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα και η Ταϋλάνδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι είναι ο κοροναϊός που προκαλεί παγκόσμιο συναγερμό

Ο κορανοϊός, έχει ως κύρια χαρακτηριστικά του, τα προβλήματα στην ανώτερη αναπνευστική οδό, ενώ ως επί το πλείστων τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, καταρροή, πονοκέφαλο και ενδεχομένως πυρετό, τα οποία διαρκούν για μερικές ημέρες.

Ωστόσο, στα άτομα των ευπαθών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, ο ιός δύναται να τους προκαλέσει πιο σοβαρές ασθένειες αναπνευστικού, όπως πνευμονία και βρογχίτιδα.

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που ιοί προκαλούν τρόμο σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού στο παρελθόν καταγράφηκαν πολλά τέτοια παραδείγματα, μερικά εκ των οποίων μετατράπηκαν ακόμα και σε πανδημίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό-Εν αναμονή της απόφασης του ΠΟΥ

Ο REPORTER, με τη βοήθεια της Επίκουρης Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμοξιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρίας Κολιού, κατέγραψε τις επιδημίες που έμειναν στην ιστορία και είχαν σημάνει κόκκινο συναγερμό σε όλες τις ιατρικές υπηρεσίες ανά το παγκόσμιο.

Πολιομυελίτιδα
Η πολιομυελίτιδα, συχνά ονομάζεται παιδική παράλυση και είναι μια οξεία ιογενής μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του στόματος και των κοπράνων.

Η πολιομυελίτιδα υπάρχει εδώ και χιλιάδες έτη, ωστόσο το 1880, άρχισαν μεγάλες επιδημίες να εμφανίζονται στην Ευρώπη και αμέσως μετά, εμφανίστηκε εκτεταμένη επιδημία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε ότι αφορά τα συμπτώματα, παρουσιάζονται μεταξύ τριών με τριανταπένε ημερών μετά την προσβολή από τον ιό.

Για καταπολέμηση του ιού χρησιμοποιούνται δύο τύποι εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Τα εμβόλια προάγουν την ανοσία στον ιό, μπλοκάροντας αποτελεσματικά τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο προστατεύοντας έτσι, όχι μόνο τους εμβολιασθέντες, αλλά και την ευρύτερη κοινότητα.
Έμπολα
Η Νόσος του Έμπολα είναι μια ανθρώπινη νόσος που προκαλείται από τον Ιό Έμπολα.

Η νόσος εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1976 στο Σουδάν και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Έως το 2013, μολύνονταν λιγότερα από 1.000 άτομα ανά έτος, με τη μεγαλύτερη έξαρση μέχρι σήμερα να εντοπίζεται το 2014,όταν παρουσιάστηκαν περισσότερα από 1600 κρούσματα σε Γουινέα, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Νιγηρία.

Ο ιός μεταδίδεται συνήθως με την επαφή αίματος ή τα υγρά του σώματος κάποιου μολυσμένου ζώου. Μόλις επέλθει μόλυνση σε κάποιο ανθρώπινο οργανισμό, η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί και μεταξύ των ανθρώπων. Σημειώνεται πάντως, πως δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την συγκεκριμένη ασθένεια.

Η νόσος έχει επίσης υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, αφού το 50% έως και 90% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό, καταλήγει συνήθως στον θάνατο.

Σε ότι αφορά τα συμπτώματα, εμφανίζονται από δύο ημέρες έως και τρεις εβδομάδες από την επαφή με τον ιό και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους στον λάρυγγα, μυαλγίες και κεφαλαλγίες. Εμφανίζονται επίσης, συμπτώματα ναυτίας, εμέτου και διάρροιας, με ηπατικές και νεφρικές διαταραχές, μυαλγίες και επιπεφυκίτιδα.
Ελονοσία
Η ελονοσία είναι λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από πρωτόζωα και συγκεκριμένα ένα είδος μονοκύτταρων μικροοργανισμών.
 
Η συγκεκριμένη ασθένεια προκαλεί συμπτώματα, που συνήθως περιλαμβάνουν πυρετό, κούραση, εμετούς και πονοκεφάλους. Σε μερικές εκ των περιπτώσεων, μπορεί να προκαλέσει ίκτερο, επιληπτικές κρίσεις, κώμα ή θάνατο. Τα συμπτώματα αυτά ξεκινούν δέκα με δεκαπέντε μέρες μετά το τσίμπημα, θηλυκού κουνουπιού.
 
Το τσίμπημα εισάγει τα παράσιτα από το σάλιο του κουνουπιού μέσα στο ανθρώπινο αίμα και έπειτα ταξιδεύουν μέχρι το ήπαρ, όπου ωριμάζουν και αναπαράγονται. 
 
Η ασθένεια είναι διαδεδομένη κυρίως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές που βρίσκονται σε μία ευρεία ζώνη γύρω από τον ισημερινό. Αυτές οι χώρες περιλαμβάνουν μεγάλο μέρος της υποσαχάριας Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
 
Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 2012, υπήρξαν 207 εκατομμύρια περιπτώσεις ελονοσίας. Εκείνο το χρόνο, η ασθένεια εκτιμάται ότι οδήγησε στο θάνατο 473.000-789.000 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά στην Αφρική.
 
Η ελονοσία θεραπεύεται με ανθελονοσιακά φάρμακα. Το ένα που χρησιμοποιείται βασίζεται στον τύπο και τη δριμύτητα της νόσου, ενώ τα αντιπυρετικά φάρμακα είναι ευρέως χρησιμοποιούμενα, ωστόσο τα αποτελέσματα τους δεν είναι σαφή.

Η απλή ελονοσία μπορεί να θεραπευτεί με φαρμακευτική αγωγή από το στόμα. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη μόλυνση  είναι η χρήση της αρτεμισινίνης σε συνδυασμό με άλλα ανθελονοσιακά.

Χολέρα
Η χολέρα είναι ένα νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο Δονάκιο της χολέρας και χαρακτηρίζεται από έντονη διάρροια, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση.

Είναι μια ασθένεια που οφείλεται στην κατανάλωση νερού, γάλακτος, ή τροφών που έχουν μολυνθεί εξαιτίας των ανθυγιεινών τρόπων λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η αρχή της ασθένειας είναι συνήθως ξαφνική, αφού μπορεί να χτυπήσει από έξι ώρες μέχρι πέντε ημέρες από την επαφή με τον ιό. Μερικά από τα συμπτώματα που εμφανίζει το άτομο, είναι κοιλιακοί μυϊκοί σπασμοί, ναυτία, εμετός και αφυδάτωση.

Η νόσος θεραπεύεται με το νερό ή την αντικατάσταση των ηλεκτρολυτών, τους οποίους χάνει το άτομο από την ασθένεια. Σημειώνεται πως, η τελευταία φορά που υπήρξε έξαρση του ιού ήταν το 2016 στην Αϊτή.
Φυματίωση
Η Φυματίωση, είναι μια κοινή και σε πολλές περιπτώσεις, θανατηφόρα, μολυσματική νόσος. Η συγκεκριμένη νόσος προκαλείται από διάφορα μυκοβακτήρια και προσβάλει συνήθως τον πνεύμονα, αλλά μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματος. Μεταδίδεται, όταν οι άνθρωποι που νοσούν από φυματίωση βήχουν, φταρνίζονται ή μεταδίδουν το σάλιο τους, μέσω του αέρα.

Εφόσον η φυματίωση δεν αντιμετωπιστεί, αποβαίνει μοιραία για πάνω από το 50% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί.
Τα πιο συνήθη συμπτώματα λοίμωξης από φυματίωση είναι ο χρόνιος βήχας με ίχνη αίματος στα πτύελα, ο πυρετός, η νυχτερινή εφίδρωση και η απώλεια βάρους.

Όσον αφορά τη θεραπεία της φυματίωσης, είναι δύσκολη, αφού απαιτεί τη χορήγηση πολλαπλών αντιβιοτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για την πρόληψη της φυματίωσης, οι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για την ασθένεια και να έχουν εμβολιαστεί με συγκεκριμένο εμβόλιο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί με το μυκοβακτήριο της φυματίωσης, ενώ υπολογίζεται πως το 2007 υπήρχαν περίπου 13,7 εκατομμύρια χρόνιοι ασθενείς, που έπασχαν από την ενεργό μορφή της νόσου. Το 2010 σημειώθηκαν περίπου 8,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 1,5 εκατομμύρια θάνατοι, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η φυματίωση, μεταδίδεται εύκολα ανάμεσα σε άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV και εμφανίζουν AIDS.
Ιός Ζίκα
Ο ιός Ζίκα, είναι ένας ιός που σχετίζεται με τον ιό του δυτικού Νείλου, καθώς και με τους ιούς που προκαλούν τον δάγκειο και τον κίτρινο πυρετό, καθώς επίσης και την ιαπωνική εγκεφαλίτιδα.

Η ασθένεια που προκαλεί είναι παρόμοια με μία ήπια μορφή δάγκειου πυρετού και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο για προστασία των ανθρώπων.

Στους ανθρώπους ο ιός αυτός προκαλεί μία ήπια ασθένεια, η οποία από τη δεκαετία του 1950 είναι γνωστό ότι εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές στην Αφρική και την Ασία. Το 2014 ο ιός εξαπλώθηκε για πρώτη φορά προς τα ανατολικά και συγκεκριμένα στη Γαλλική Πολυνησία, φθάνοντας μέχρι και το απομονωμένο Νησί του Πάσχα, ενώ το 2015 στο Μεξικό, στην Καραϊβική, στην Κεντρική και στη Νότια Αμερική., όπου έφθασε στα επίπεδα πανδημίας.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2016, οι ΗΠΑ εξέδωσαν μία ταξιδιωτική οδηγία για τις χώρες που είχε ανιχνευθεί ο ιός, με συστάσεις για αυξημένα μέτρα προστασίας και αποφυγή του ταξιδιού για έγκυες. Ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις εξέδωσαν και άλλες χώρες.
Ηπατίτιδα Α’
Η Ηπατίτιδα A είναι μια οξεία μολυσματική ασθένεια του ήπατος. Ο χρόνος μεταξύ μόλυνσης και συμπτωμάτων, σε όσους τα εξελίσσουν, κυμαίνεται μεταξύ δύο και έξι εβδομάδων.

Όταν υπάρχουν συμπτώματα, κατά κανόνα διαρκούν οκτώ εβδομάδες και ενδέχεται να συμπεριλαμβάνουν ναυτία, έμετο, διάρροια, ωχρό δέρμα, πυρετό και κοιλιακό άλγος. Γύρω στο 10-15% των ανθρώπων υποτροπιάζουν ως προς τα συμπτώματα κατά το εξάμηνο που έπεται της αρχικής μόλυνσης.

Σε ότι αφορά τα αίτια της Ηπατίτιδας Α’, συνήθως διαδίδεται με την κατανάλωση φαγητού ή ποτού μολυσμένου από μολυσμένα κόπρανα. Προκαλείται επίσης από κατανάλωση οστράκων που δεν μαγειρεύτηκαν σωστά, ενώ μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής με κάποιο μολυσμένο άτομο. Το εμβόλιο της ηπατίτιδας A, είναι αποτελεσματικό για την πρόληψη.

Σημειώνεται ότι περίπου ενάμιση εκατομμύριο περιστατικά συμπτωμάτων, λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως κάθε χρόνο. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο περίπου 90% των παιδιών που έχουν μολυνθεί μέχρι την ηλικία των 10 ετών, έχουν ως εκ τούτου ανοσία μέχρι την ενηλικίωση τους. Το 2010, η οξεία ηπατίτιδα A οδήγησε σε 102.000 θανάτους.
Γρίπη των χοίρων
Η γρίπη Η1Ν1, ήταν αρχικά η γρίπη που πρόσβαλε χοίρους. Το 2009 μια μετάλλαξη της γρίπης των χοίρων, μεταφέρθηκε στον άνθρωπο και προκάλεσε την πανδημία της γρίπης των χοίρων.

Τα συμπτώματα της εν λόγω γρίπης είναι παρόμοια με άλλες μορφές γρίπης, και περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο, πόνο στους μυς ή τις κλειδώσεις, πόνο στο λαιμό, την κούραση και καταρροή. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί ως συμπτώματα η διάρροια και ο εμετός.

Ο ιός θεραπεύεται με δύο φάρμακα, τα οποία συστήνουν οι ειδικοί. Πρόκειται για το Tamiflu και το Relenza.

Στο μεταξύ, στο πρόσφατο παρελθόν είχε καταγραφεί η εμφάνιση δύο διαφορετικών ειδών κοροναϊων. Πρόκειται για τον κορανοϊό MERS, που στα ελληνικά ονομάζεται Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή το 2012 και προκαλεί έντονα αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τρεις με τέσσερις στους δέκα ασθενείς με MERS έχασαν τη ζωή τους.
Ο δεύτερος είναι ο κορανοϊός SARS, που στα ελληνικά ονομάζεται Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Κίνα και προκαλεί επίσης αναπνευστικά προβλήματα.

Ανάμεσα στα συμπτώματα είναι η διάρροια, η κόπωση, η δυσκολία στην αναπνοή, η αναπνευστική δυσχέρεια και η νεφρική ανεπάρκεια.
 
Αναλόγως της ηλικίας του ασθενούς, η θνησιμότητα ήταν 0-50%, ενώ πιο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι.
 
*Με πληροφορίες από Wikipedia

Δειτε Επισης

Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα