Ευεργετική για την υγεία η παροδική διαμονή στο Τρόοδος το καλοκαίρι

Τις δυνητικά ευεργετικές επιδράσεις μιας παροδικής διαμονής στο περιβάλλον της περιοχής Τροόδους, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καταδεικνύει μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση,  σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθεί κατά πόσον μια παροδική διαμονή (≥5 ημέρες) το καλοκαίρι σε κάποια από τις ορεινές κοινότητες του Τροόδους , θα μπορούσε να βελτιώσει τα επίπεδα μεταβολικών ορμονών (λεπτίνη και αδιπονεκτίνη) και της κύριας ορμόνης του ψυχοκοινωνικού στρες (κορτιζόλη).
 
Σημειώνεται πως, οι μεταβολικές ορμόνες λεπτίνη και αδιπονεκτίνη παράγονται από τον λιπώδη ιστό και είναι σημαντικοί δείκτες υγείας γιατί συνδέονται με την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο.
 
Συνολικά 41 Κύπριοι ενήλικες συμμετείχαν στην πιλοτική μελέτη, η οποία "ανέδειξε τη δυνητικά ευεργετική επίδραση της έστω και παροδικής διαμονής (μέσος όρος 7 μέρες) στο περιβάλλον της περιοχής του Τροόδους πάνω στα επίπεδα της μεταβολικής ορμόνης λεπτίνης για ενήλικες που μετέβησαν από την πόλη σε κάποια από τις ορεινές κοινότητες του Τροόδους (μέσο υψόμετρο 880 μέτρα) κατά την περίοδο του καλοκαιριού".
 
Οι ορεινές κοινότητες στις οποίες διέμειναν παροδικά οι συμμετέχοντες ήταν οι ακόλουθες: Αγρός, Άλωνα, Κακοπετριά, Καλοπαναγιώτης, Λουβαράς, Μονιάτης, Οίκος, Πλατάνια και Πλατανιστάσα.
 
Συγκεκριμένα, τα πειραματικά αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν σημαντική βελτίωση των επιπέδων της μεταβολικής ορμόνης λεπτίνης όταν οι ενήλικες συμμετέχοντες μετέβησαν για 5 με 15 ημέρες στην περιοχή του Τροόδους, από την μόνιμη κατοικία τους στη Λευκωσία ή Λεμεσό. Τα επίπεδα των ορμονών αδιπονεκτίνη και κορτιζόλη βελτιώθηκαν, αλλά δεν ήταν στατιστικώς σημαντικά.
 
Επιπρόσθετα, η  βελτίωση των επιπέδων της μεταβολικής ορμόνης λεπτίνης στο περιβάλλον του Τροόδους, συνδέθηκε στατιστικά με σημαντική μείωση της θερμοκρασίας του δέρματος σε σχέση με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες που μετρήθηκαν για τα ίδια άτομα στην πόλη, με τη βοήθεια προσωπικών αισθητήρων.
 
Σύμφωνα με την μελέτη, η δυνατότητα παροδικής μετάβασης κατοίκων των αστικών κέντρων στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα μπορούσε να απαλύνει τις δυσμενείς επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στον άνθρωπο, ωστόσο σημειώνεται πως χρειάζεται μεγαλύτερο δείγμα για επιβεβαίωση των πιλοτικών αποτελεσμάτων.
 
Τα αποτελέσματα της μελέτης  δημοσιεύθηκαν χθες στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Environmental Research.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου