Ολοκληρώθηκε ο διάλογος για τα νοσηλευτήρια-Τέλος του μήνα η εισήγηση ΠΑΣΙΝ

Με ακόμη μία συνεδρία διάρκειας τεσσάρων ωρών ολοκληρώθηκε, πλην κάποιων τεχνικών ζητημάτων, ο διευκρινιστικός διάλογος Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) αναφορικά το Μνημόνιο Συναντίληψης για την ένταξη μελών του ΠΑΣΙΝ στη 2η φάση του Γενικού Σχεδίου Υγείας.
 
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της μαραθώνιας συνάντησης, η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΙΝ παρακάθεται σε συνεδρία στις 30 Ιανουαρίου προκειμένου να τοποθετηθεί εάν θα εισηγηθεί στα μέλη του Συνδέσμου να αποδεχθούν ή όχι το Μνημόνιο Συναντίληψης ενώ αναλόγως της απόφασης τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια πρέπει να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους στον ΟΑΥ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2020.
  
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Θωμάς Αντωνίου, δήλωσε ότι «η διαδικασία της συνεδρίας προέβλεπε διευκρινίσεις επί των ζητημάτων του μνημονίου ένταξης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ κάτι το οποίο έγινε με τη συζήτηση να διεξάγεται σε πολύ καλό κλίμα, να είναι μακροσκελής και να καλύπτει όλα τα ζητήματα που τέθηκαν».
 
 «Η συζήτηση εξαντλήθηκε και έχουν απομείνει μόνο μερικά τεχνικά ζητήματα για τα οποία ο ΟΑΥ οφείλει και θα δώσει διευκρινίσεις στον ΠΑΣΙΝ τις αμέσως επόμενες μέρες» είπε ο κ. Αντωνίου για να προσθέσει ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του ΠΑΣΙΝ υπό την έννοια ότι πρέπει να καλέσει τα Συλλογικά του Όργανα και να πάρει αποφάσεις».
 
Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ είπε η συνάντηση της 20ης Ιανουαρίου και αυτή της 16ης Ιανουαρίου διήρκεσαν συνολικά οκτώ ώρες διότι προκύπτουν αρκετά ερωτήματα και συζητήσαμε πολλά επιμέρους σενάρια για να μπορέσουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να εξαντλήσουν όλα τα πιθανά ερωτήματα που είχαν.
 
Ανέφερε ότι «δεν σημαίνει πως δεν θα δεχθούμε και νέα ερωτήματα από τα μέλη του ΠΑΣΙΝ ή τον ίδιο τον ΠΑΣΙΝ διότι στην πορεία θα προκύπτουν νέα ερωτήματα τα οποία θα απαντούμε, αυτό το οποίο έγινε είναι η ολοκλήρωση της εικόνας για να μπορεί και ο ΠΑΣΙΝ να τοποθετηθεί και τα νοσηλευτήρια – μέλη του να αποφασίσουν κατά πόσον είναι έτοιμα να ενταχθούν».
 
Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ είπε ότι «αυτό που απομένει είναι η απόφαση του ΠΑΣΙΝ, κατά πόσον θα εισηγηθεί στα μέλη του ή όχι να ενταχθούν στο ΓεΣΥ γιατί, όπως δήλωσε δεκάδες φορές και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, ο Σύνδεσμος δεν θα επιβάλει στα μέλη του τι να κάνουν, απλά θα εισηγηθεί».
 
Αναφορικά με τα τεχνικά ζητήματα που εκκρεμούν ο κ. Αντωνίου διευκρίνισε ότι δεν επηρεάζουν την απόφαση των μελών του ΠΑΣΙΝ για ένταξη στο ΓεΣΥ, ωστόσο ο ΟΑΥ θα στείλει τα όσα του έχουν ζητηθεί επί των τεχνικών αυτών θεμάτων που κυρίως αφορούν φάρμακα και αναλώσιμα.
 
Καταλήγοντας σημείωσε ότι «δεν υπάρχει αγκάθι» μεταξύ ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ, στόχος δεν ήταν η διαπραγμάτευση αλλά να απαντηθούν διευκρινίσεις κάτι το οποίο έγινε και εναπόκειται πλέον στον ΠΑΣΙΝ και τα μέλη του να αποφασίσουν με καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κάθε νοσηλευτήριο να είναι η 15η Φεβρουαρίου 2020.
 
Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΑΣΙΝ, Μάρκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η πολύωρη συνεδρία διεξήχθη σε «πάρα πολύ θετικό κλίμα και υπήρξε μια εποικοδομητική συζήτηση αναφορικά με το Μνημόνιο Συναντίληψης ΟΑΥ – ΠΑΣΙΝ» ανακοινώνοντας ότι ο η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΙΝ θα συνεδριάσει την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου για να πάρει τις σχετικές αποφάσεις».
 
Ερωτηθείς κατά πόσον ο ΠΑΣΙΝ είναι ικανοποιημένος μετά και από την σημερινή ενημέρωση, ο κ. Χριστοδουλίδης, είπε ότι «ο ΟΑΥ ήταν στη διάθεσή μας για 3η φορά απαντώντας σε ερωτήματα των μελών της ΚΕ του Συνδέσμου, πιστεύω ότι τα πλείστα των ερωτημάτων έχουν διευκρινιστεί, εάν υπάρξει φυσικά οποιοδήποτε άλλο ερώτημα οι λειτουργοί του ΟΑΥ είναι στη διάθεσή μας να απαντήσουν».
 
Πρόσθεσε ότι η ΚΕ του ΠΑΣΙΝ θα αποφασίσει αναφορικά με το αν αποδέχεται ή όχι το Μνημόνιο Συναντίληψης και ακολούθως, αναλόγως και της απόφασης, το κάθε νοσηλευτήριο θα μπορεί να αρχίσει δικές του χωριστές διαπραγματεύσεις με τον ΟΑΥ.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»