Με άδεια χέρια έφυγε από την Λοττίδου η Ελεγκτική-«Ζήτησαν να παρανομήσω»

Με άδεια χέρια έφυγαν από τα γραφεία της Επιτρόπου Διοικήσεως οι λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Η Μαρία Στυλιανού-Λοττίδου δεν παρέδωσε στοιχεία για τον αριθμό παραπόνων που υποβλήθηκαν ενώπιον της, αυτών που διερευνήθηκαν και αυτών που εκκρεμούν, στο τέλος κάθε χρονιάς όπως ζητά η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ο Οδυσσέας Μιχαληλίδης, θεωρεί πως η άρνηση παράδοσης στοιχείων είναι ποινικό αδίκημα και γι’ αυτό ζήτησε γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα, στον οποίο θα απευθυνθεί εκ νέου μετά τη σημερινή εξέλιξη.
 
Μαρία Λοττίδου και Οδυσσέας Μιχαηλίδης, έκαναν τις δικές τους αναγνώσεις στη θέση του Κώστα Κληρίδη, θεωρώντας ότι τους δικαίωσε ο Γενικός Εισαγγελέας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Nέα παρέμβαση Εισαγγελέα στην κόντρα Λοττίδου-Ελεγκτή
 
«Μου ζήτησαν να παρανομήσω»
Με ανακοίνωσή της  μετά την επίσκεψη των λειτουργών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η Επίτροπος Διοικήσεως αναφέρει για πιο λόγο δεν παρέδωσε τα στοιχεία. «Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα δικαιώνει πλήρως την αρχική μας θέση, ότι η ενημέρωση για το έργο του Επιτρόπου Διοικήσεως πέραν του οικονομικού ελέγχου γίνεται δια μέσου της ετήσιας έκθεσης για το χρόνο που πέρασε σύμφωνα με τον Επιτρόπου Διοικήσεως Nόμο, η οποία υποβάλλεται στο πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Βουλή και δημοσιεύεται. Αυτό πράττω ανελλιπώς από το διορισμό μου και αναμένω καθορισμό συνάντησης που έχω ζητήσει με τον Πρόεδρο για να παραδώσω και την επόμενη ετήσια έκθεση».
 
Η κ. Λοττίδου αναφέρει πως ακόμη και στον ίδιο το Γενικό Εισαγγελέα, προκαλεί απορία 
«στην προτελευταία παράγραφο της γνωμάτευσης του, γιατί ηγέρθη αυτό το θέμα το οποίο χαρακτηρίζει ο ίδιος αχρείαστο δηλαδή την ποινική μου δίωξη η οποία ζητήθηκε δυο φορές σε είκοσι μήνες»
 
«Δεν υποκύπτω σε απειλές και εκφοβισμούς»
Στην ανακοίνωση η Επίτροπος Διοικήσεως αναφέρει πως «όσον αφορά τον οικονομικό έλεγχο για τον οποίο αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας στην γνωμάτευση του ως τη μόνη αναφορά για έλεγχο από την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να γίνεται με προσοχή, τον έχω δεχτεί ήδη 8 (!) φορές σε είκοσι μήνες!
 
Σαν Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ελέγχου της Νομιμότητας και σαν Εθνική Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (NHRI) διαπιστευμένο από τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχω άλλη επιλογή από το να υπερασπίζομαι την νομιμότητα και την ανεξαρτησία του θεσμού που εκπροσωπώ χωρίς να υποκύπτω σε συνεχιζόμενους εκφοβισμούς και απειλές.
 
Παρά όλα τα πιο πάνω σήμερα δέχτηκα επίσκεψη από λειτουργούς του κυρίου Οδυσσέα Μιχαηλίδη οι οποίοι ζητούσαν πάλι να παρανομήσω αγνοώντας τον οικείο νόμο, του Επιτρόπου Διοικήσεως ,τις αρχές της Βενετίας ,τις επιστολές του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Επιτροπών που εστάλθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ,τον Πρόεδρο της Βουλής και στον Γενικό Εισαγγελέα και τέλος την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα την οποία ο ίδιος προκάλεσε και η οποία αναφέρεται μόνο σε οικονομικό έλεγχο».
 
Η θέση Κληρίδη
Με την απαντητική επιστολή του προς τον Γενικό Ελεγκτή ημερομηνίας 8 Ιανουαρίου 2020, ο Κώστας Κληρίδης «αδειάζει» και τους δύο θεσμούς. Από τη μία θεωρεί πως έπρεπε να δοθούν τα στοιχεία και από την άλλη, δεν εντόπισε ποινικά αδικήματα σε βάρος της Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τεντώνει το σχοινί ο Ελεγκτής, ζητά διερεύνηση ποινικών αδικημάτων για την Λοττίδου
 
Καταρχήν σημειώνει πως «η δημοσιοποίηση τέτοιας φύσεως στοιχείων είναι απαραίτητη για να καταδειχθεί και η ωφελιμότητα της ύπαρξης και λειτουργίας του Θεσμού, ακόμα και η παραγωγικότητα και αποδοτικότητα του τρόπου λειτουργίας του Θεσμού του Επιτρόπου, η τυχόν ανάγκη για ενίσχυση του γραφείου του κλπ».
   
Συνεχίζοντας αναφέρει ότι «εγκύπτοντας στην ουσία του υπό εξέταση θέματος και ιδιαίτερα στη φύση των ζητουμένων στοιχείων, θα πρέπει να πω ότι ξενίζει πραγματικά το γεγονός, ότι αυτά τα στοιχεία ζητούνται και δεν δίδονται. Ξενίζει το γεγονός ότι αυτού του είδους τα στοιχεία δεν είναι εν πάση περιπτώσει διαθέσιμα και δεν δημοσιοποιούνται».
 
Αναφερόμενος στις αρχές της Επιτροπής Βενετίας, ο κ. Κληρίδης επισημαίνει ότι η Επίτροπος οφείλει να δίδει αναφορά προς το Κοινοβούλιο ως προς τις δραστηριότητες του, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, προσθέτει, ο Επίτροπος υποβάλλει στον Πρόεδρο κάθε έτος έκθεση για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του, αντίγραφο της οποίας κοινοποιείται και στη Βουλή των Αντιπροσώπων και δημοσιοποιείται.
 
«[…]θεωρώ ως δεδομένο και ως αυτονόητο, ότι σε μια τέτοια έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνονται στοιχεία και αριθμοί όπως αυτά που έχει ζητήσει η Ελεγκτική Υπηρεσία. Όταν, κατά νόμο, η κύρια αρμοδιότητα και υποχρέωση ενός οργάνου είναι να εξετάζει παράπονα εναντίον της διοίκησης, είναι πέραν από αναμενόμενο ότι εκείνος ο οποίος έχει κάθε δικαίωμα να την μελετήσει, δηλαδή ο κάθε πολίτης, έχει δικαίωμα να γνωρίζει πόσα παράπονα έχουν υποβληθεί κατά τη διάρκεια του έτους στο γραφείο του Επιτρόπου, πόσα έχουν διερευνηθεί, πόσα ήσαν έγκυρα και βάσιμα, πόσα απέληξαν σε ετοιμασία εκθέσεων κλπ κλπ», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του κ. Κληρίδη.
 
Και συνεχίζει: «Η κατοχύρωση της αυξημένης ανεξαρτησίας ενός θεσμού, δεν συνεπάγεται μείωση της απαιτούμενης διαφάνειας ως προς τον τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων του».  
 
Αχρείαστα ηγέρθηκε το θέμα
Στην επιστολή του ο Γενικός Εισαγγελέας, αναφέρει επίσης πως «Με δεδομένη επομένως την άποψη μου ότι τα ζητηθέντα από την Ελεγκτική Υπηρεσία στοιχεία είναι τέτοιας φύσεως που θα έπρεπε ήδη να είχαν δημοσιοποιηθεί και θα πρέπει να δημοσιοποιούνται στο πλαίσιο ετήσιων εκθέσεων ή άλλως πως, και με επίσης δεδομένο ότι έχουν ζητηθεί εν πάση περιπτώσει από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή στην οποία δεν φαίνεται να αμφισβητείται η υποχρέωση για απόδοση τους, πιστεύω και καταλήγω, ότι το όλο θέμα της διαφωνίας ως προς την απόδοση των συγκεκριμένων στοιχείων στην Ελεγκτική Υπηρεσία αχρείαστα ηγέρθηκε και δεν χρήζει άλλης νομικής απάντησης εφόσον απαντάται με τον πιο πάνω γενικότερο τρόπο».
 
Καταλήγοντας, ο κ. Κληρίδης αναφέρει ότι «θα ήταν παράλειψη εάν δεν επεσήμανα την αναγκαιότητα ανασκόπησης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα του θεσμού του Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προς το σκοπό της υιοθέτησης των όλων σχετικών Αρχών που παρατίθενται» στη Γνωμοδότηση αρ. 897/17 της Επιτροπής Βενετίας.

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας