Τετάρτη 19 Φεβ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ο μαθητής χωρίς τσάντα, η μάνα που είχε μόνο €50 και η καρκινοπαθής με την περούκα

Φοινιώ Σάββα  20/01/2020 06:46
Ο μαθητής χωρίς τσάντα, η μάνα που είχε μόνο €50 και η καρκινοπαθής με την περούκα

Ο μαθητής χωρίς τσάντα, η μάνα που είχε μόνο €50 και η καρκινοπαθής με την περούκα

Φοινιώ Σάββα  20/01/2020 06:46
Οι ιστορίες συγκλονιστικές… Οι εθελοντές που βρέθηκαν δίπλα από ανθρώπους που είχαν πραγματικά ανάγκη, παράδειγμα προς μίμηση… Τα λόγια φτωχά για να περιγράψουν το μεγαλείο ψυχής κάποιων ανθρώπων, που κατάφεραν να δώσουν ελπίδα σε κάποιους άλλους και να τους κάνουν να ελπίζουν. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις κάποιοι να ζητούσαν κάτι μικρό… Για αυτούς όμως, κατά το δεδομένο χρόνο, ήταν κάτι μεγάλο… Ήταν αυτό που τους έκανε να χαμογελάσουν… Όπως για παράδειγμα ένας μαθητής που ήθελε απλά μια τσάντα για το σχολείο, όπως όλα τα παιδιά. Που ο κάθε ένας μας μπορούσε να του την χαρίσει. Όπως ένα κοριτσάκι που είχε μια ευχή για τα Χριστούγεννα… Ένα ποδήλατο, αφού ο δικός της Άγιος Βασίλης πέθανε. Όπως για τη μητέρα που ήθελε λίγα χρήματα για να πληρώσει το ταξί που θα την μετέφερε με το παιδί της, που έχει σύνδρομο Down, στο νοσοκομείο για επέμβαση…  
 
Μια ομάδα φίλων, που αντάλλαζαν μεταξύ τους διάφορα αντικείμενα, τα οποία τους ήταν αχρείαστα, δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες κυπριακές ομάδες στο Facebook. Η ομάδα αυτή προσφέρει απλόχερα βοήθεια όποιον έχει ανάγκη, σε όλες τις γωνιές της Κύπρου.

Δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια, ανέφερε στον REPORTER μια εκ των δημιουργών της ομάδας, Σάλλυ Παναγιώτου, σημειώνοντας πως σήμερα η ομάδα αποτελείται από μεγάλο αριθμό εθελοντών, που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν όποιον βρίσκεται σε δυσμενή θέση.
«Ήταν μια ομάδα μεταξύ φίλων που χαρίζαμε ο ένας στον άλλο. Είδαμε φτωχούς ανθρώπους που δεν είχαν να αγοράσουν τα απαραίτητα και σιγά-σιγά μεγάλωνε η ομάδα μας. Όσο μεγάλωνε η ομάδα μας, άρχισαν να χαρίζονται και μεγαλύτερα προϊόντα. Στην αρχή δωρίζαμε μόνο ρούχα. Στην πορεία, άρχισαν να προσφέρονται και φαγητά και διάφορα άλλα αντικείμενα».

Η κ. Παναγιώτου εξήγησε πως ο κάθε εθελοντής μπορεί να κάνει την δική του ανάρτηση και να αναγράψει την πόλη καταγωγής του ή την πόλη παραλαβής του προϊόντος που θα προσφέρει.

«Υπάρχουν και οι εθελοντές που δεν θέλουν να κάνουν δική τους ανάρτηση και μου ζητούν να κάνουμε εμείς, οι διαχειριστές την ανάρτηση για αυτούς. Όταν κάποιος ενδιαφέρεται, εμείς θα δώσουμε τα στοιχεία, ώστε να πάνε να παραλάβουν το προϊόν, εκτός αν πρόκειται για ανήλικο. Τότε αποφασίζουμε να μην δώσουμε τα στοιχεία τους».

Ο μαθητής που δεν είχε τσάντ, το κοριτσάκι που είχε μια ευχή για τα Χριστούγεννα  

Η φωνή της στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου σπάζει… Συγκινείται… Παύση… Δυσκολεύεται να συγκρατήσει τα δάκρυά της όσο διηγείται την περίπτωση ενός μαθητής που δεν είχε σχολική τσάντα για να πάει στο σχολείο.

 
«Νιώθω συγκινημένη. Πολλές φορές νιώθω πως θα μπορούσαν να ήταν τα δικά μου παιδιά σε αυτή τη θέση. Ο συγκεκριμένος μαθητής μου έστειλε μήνυμα στις 11:30 το βράδυ και μου είπε πως δεν θα πήγαινε σχολείο. Τότε, αποφάσισα να του τα ετοιμάσω όλα, επειδή είχα διάφορα πράγματα που μου άφηναν οι εθελοντές. Βρεθήκαμε την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς, πριν πάει σχολείο και του τα έδωσα».

Η κουβέντα έρχεται σε πιο πρόσφατα περιστατικά. Πάλι σιωπή. Συγκινείται… Αυτή τη φορά περιγράφει την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού, το οποίο είχε χάσει τον πατέρα της και ζήτησε για τα Χριστούγεννα ένα ποδήλατο. Τότε, ένας εθελοντής έσπευσε να της εκπληρώσει την ευχή.
 
«Δύο οικογένειες μας έχουν απασχολήσει τις τελευταίες ημέρες. Και στις δύο περιπτώσεις, έχει πεθάνει ο πατέρας. Η μια οικογένεια έχει τρία παιδιά και η άλλη τέσσερα. Ήταν σε καλή κατάσταση οικονομικά, αλλά μετά το θάνατο, όλα άλλαξαν. Τα Χριστούγεννα, μιλούσα με το ένα κοριτσάκι, από την οικογένεια με τέσσερα παιδιά και μου είπε πως θα ήθελε ένα ποδήλατο. Θυμάμαι μου είπε πως όταν ζούσε ο πατέρας της, δεν της χαλούσε χατίρι. Έτσι, ζήτησα από εθελοντή να με βοηθήσει…».
 
Με τρεμάμενη φωνή συνεχίζει. «Ο εθελοντής πήγε και αγόρασε κουπόνια από κατάστημα που πουλά ποδήλατα και πήγε το κοριτσάκι και διάλεξε το ποδήλατο που ήθελε. Η μητέρα της φτιάχνει εικόνες. Όταν πήγαν να πάρουν το ποδήλατο, μας άφησε δύο εικόνες, μια για εμένα και μια για τον εθελοντή. Ο εθελοντής, όταν παρέλαβε την εικόνα, μου έστειλε μήνυμα και μου είπε να της πω ευχαριστώ και πως όταν ήταν μικρός έχασε τον πατέρα του».
Δεν είχε λεφτά για το ταξί..
Αναφέρεται και σε τρίτο συγκλονιστικό περιστατικό. Αυτή τη φορά για μια οικογένεια που χρειάζεται βοήθεια και στήριξη, ώστε να μεταφέρει το άρρωστο παιδί της στη Λευκωσία για εγχείρηση.
 
«Είναι μια οικογένεια από την Πάφο, η μητέρα δεν εργάζεται και το ένα παιδί είναι ΑμεΑ και έχει και σύνδρομο Down. Το παιδί είχε πρόβλημα με την καρδία του και χρειάστηκε να κάνει επεμβάσεις. Ο πατέρας δουλεύει σε οικοδομή και απουσίαζε πολλές φορές, επειδή το παιδί βρισκόταν στο νοσοκομείο. Η οικογένεια, επειδή δεν μπορούσε να έρθει Λευκωσία, ακύρωσε δύο φορές ραντεβού στον γιατρό, αλλά έπρεπε να έρθει, επειδή κανόνιζαν χειρουργείο. Θα ακύρωναν και πάλι ραντεβού επειδή το ταξί για να φέρει τη μητέρα ζήτησε 160 ευρώ, ενώ αυτή είχε 50 ευρώ για να περάσει τον μήνα. Όταν το μάθαμε, εμείς κάναμε ανάρτηση στην ομάδα μας και ξεσηκώθηκε ο κόσμος και άρχισαν οι εθελοντές να προσφέρονται ποιος θα το πληρώσει. Βρέθηκε μάλιστα και εθελοντής που προσφέρθηκε να πάει Πάφο και να έρθει και το έπραξε. Βρέθηκε και ψησταριά που προσφέρθηκε να τους ετοιμάσει φαγητό να φάνε», σημείωσε η κ. Παναγιώτου.
 
Πρόσθεσε «η κοπέλα έκανε ανάρτηση στην ομάδα μας και ευχαρίστησε τους εθελοντές που την βοήθησαν και στάθηκαν δίπλα της. Δεν το περίμενα να δω την ανάρτησή της».
Η συζήτηση ήρθε σε μια κοπέλα, η οποία έκανε χημιοθεραπείες και για το μεγαλείο ψυχής της.
 
«Είχα μια κοπέλα που έκανε χημιοθεραπείες και το σπίτι της έπρεπε να ήταν κοντά στο νοσοκομείο. Επικοινώνησαν μαζί μου μεσίτες και της βρήκαμε σπίτι. Όταν η κοπέλα θεραπεύτηκε, βοήθησε πολύ την ομάδα και μου είπε “Σάλλυ μου, την περούκα μου την δίνω σε άλλη κοπέλα που την χρειάζεται”, δώρισε ένα tablet που είχε».
 
Όπως σημείωσε, ο αριθμός των οικογενειών που βοηθά η ομάδα, συνεχώς ανεβοκατεβαίνει και με αυτό μεγαλώνει η ομάδα.
Στο πλευρό της ομάδας ο Ερυθρός Στραυρός
Η δημιουργός του «Προσφέρω απλόχερα/Κύπρος» τόνισε πως ο Ερυθρός Σταυρός βρίσκεται στο πλευρό τους και τους βοηθά σε αρκετές περιπτώσεις.
 
«Πολλές φορές δώσαμε τα στοιχεία στον Ερυθρό Σταυρό από περιπτώσεις που ήταν πολύ δύσκολες και ήθελαν ψυχολογική στήριξη. Αυτοί ήξεραν πως να τους στηρίξουν και τους ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ και όλες τις υπεραγορές που βρίσκονται στο πλευρό μας και μας βοηθούν. Μια γνωστή αλυσίδα υπεραγόρων, μας προσφέρει συνεχώς βοήθεια και για αυτό τους ευχαριστούμε πολύ».
Το μήνυμα που θέλει να στείλει
Το μήνυμα που στέλνει απλό: να μην κρίνουμε χωρίς να ξέρουμε.
 
«Είδα πράγματα που δεν το φανταζόμουν. Άκουγα και δεν πίστευα μέχρι να τα δω. Δεν ξέρεις ποτέ τι περνά ο δίπλα σου. Είδα καταστάσεις που δεν περίμενα ότι υπήρχαν. Καλό θα ήταν να μην κρίνουμε τους άλλους χωρίς να ξέρουμε τι μπορεί να συμβαίνει. Ο κόσμος πρέπει να βοηθά επειδή και το πιο μικρό είναι μεγάλο για εκείνον που το έχει ανάγκη. Με παίρνουν τηλέφωνο για ένα πιάτο φαγητό, για γάλα. Είναι καλό να βοηθούμε».
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας