Τα επόμενα βήματα για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Ένωση Δήμων Κύπρου έχει συμφωνήσει στην ανάγκη για ύπαρξη μεταβατικής περιόδου σε ό,τι αφορά στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν έχει, ωστόσο, εκφράσει άποψη για τον τρόπο που θα προκύψουν οι μεταβατικές ηγεσίες των Δήμων.
 
Όπως δήλωσε στον REPORTER ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, «εμείς είμαστε υπέρ στο να υπάρξει μεταβατικό στάδιο, για να μπορέσει να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση, καθώς  υπάρχουν πάρα πολλά πρακτικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν συζητήσει ούτε μεταξύ τούς ούτε με το Υπουργείο Εσωτερικών πώς θα γίνει η μετάβαση, αν δηλαδή θα υπάρξει χρονική επέκταση των θητειών των νυν δημοτικών αρχόντων ή αν θα πραγματοποιηθούν εκλογές για συντομότερη θητεία, που θα ολοκληρωθεί με την λήξη της μεταβατικής περιόδου. «Δεν είναι τα δυόμιση χρόνια η ουσία, όταν γίνεται μια μεταρρύθμιση για τα επόμενα 50-60 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Βύρας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα πρέπει να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος προσαρμογής στους Δήμους, καθώς δεν μπορούμε να περάσουμε από το σημερινό καθεστώς στο καινούριο από τη μία ημέρα στην άλλη. Θα πρέπει να ρυθμιστεί μία πλειάδα ζητημάτων, που αφορούν τη διοίκηση και τη λειτουργία του κάθε Δήμου, ούτως ώστε οι πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιούν απρόσκοπτα τις υφιστάμενες υπηρεσίες και να εισαχθούν οι νέες. Η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος, συνεπώς, βρίσκει τους Δήμους σε συμφωνία με την εκτελεστική εξουσία για την ανάγκη μεταβατικής περιόδου, χωρίς, ωστόσο, να έχουν σαφή θέση ως προς τον τρόπο που αυτό θα επιτευχθεί.
 
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών συνυπολόγισε την ανάγκη μεταβατικού χρόνου για εφαρμογή της μεταρρύθμισης, καθώς θεωρεί πως δεν είναι απλή διαδικασία η συγχώνευση υπηρεσιών, η ένταξη των νέων πλαισίων για αρχές αδειοδότησης, η μεταφορά αρμοδιοτήτων κτλ. Γι’ αυτό και είναι ένα ζήτημα που θα τεθεί ενώπιον της Βουλής, όταν παρουσιαστεί το νομοσχέδιο, καθώς, επί της ουσίας, η μεταβατική περίοδος ξεκινά με την ψήφιση των νομοθετημάτων. Μέχρι στιγμής το ζήτημα της πραγματοποίησης ή της μετάθεσης των εκλογών δεν έχει συζητηθεί σε επίπεδο Βουλής και, ως εκ τούτου, δεν έχουν αναλυθεί τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου.
 
Υπάρχει, ακόμη, δρόμος
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο, που είχε παρουσιαστεί από τον Κωνσταντίνο Πετρίδη λίγο πριν αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών, βρίσκεται αυτή τη στιγμή για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία, με τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, να αναμένει ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες και θα μπορεί να πάει στη Βουλή αρχές Φεβρουαρίου.
 
Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί, πως αυτό δεν θα είναι το τέλος του δρόμου, καθώς από την κατάθεσή του μέχρι να πάει στην Ολομέλεια για ψήφιση, αναμένεται να μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα, καθώς πρόκειται για μία μεγάλη, πολυεπίπεδη μεταρρύθμιση, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί εις βάθος από μία Κοινοβουλευτική Επιτροπή που ασχολείται  με ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας και προφανώς έχει κι άλλα τρέχοντα ζητήματα στην ατζέντα της.  
 
Τη συζήτηση στη Βουλή αναμένουν και οι Δήμοι που διαφωνούν με το σχέδιο συνενώσεων, με στόχο να πείσουν το νομοθετικό σώμα να μπλοκάρει κινήσεις που θεωρούν ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους και ενδεχομένως να απαιτήσουν την πραγματοποίηση δημοψηφισμάτων, κάτι που δεν προβλέπεται τη δεδομένη στιγμή, καθώς το καταψήφισε κατά πλειοψηφία και η Ένωση Δήμων.
 
Οι διαφωνούντες, ωστόσο, θα διεκδικήσουν χρόνο και λόγο στο πλαίσιο της συζήτησης, γεγονός που ενδεχομένως να προκαλέσει καθυστερήσεις, πέραν των ζητημάτων ουσίας που θα προκύψουν. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης προς τους βουλευτές το γεγονός πως… παραμονεύουν οι βουλευτικές εκλογές, τον Μάιο του 2021.
 
Όπως ανέφερε στον REPORTER η Πρόεδρος της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, η δημόσια διαβούλευση είναι υποχρεωτική. Αν και στα περισσότερα ζητήματα αναμένεται να προσκαλείται στη Βουλή η Ένωση Δήμων, κάποια στιγμή θα προσκληθούν όλοι όσοι επηρεάζονται από αυτή την μεταρρύθμιση, συμπεριλαμβανομένων και των Δήμων που διαφωνούν με τις προτεινόμενες από την εκτελεστική εξουσία συνενώσεις.
 
Δεδομένου του μεγάλου όγκου δουλειάς που πρέπει να γίνει στη Βουλή επί του θέματος, η κ. Μαύρου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να οριστούν και έκτακτες συνεδρίες της Επιτροπής, εάν κριθεί απαραίτητο.  
 
Μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας είναι που πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή των προνοιών. Γι’ αυτό και, παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στην ουσιαστική και εις βάθος αλλαγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, η εφαρμογή τοποθετείται χρονικά στο 2024.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας