Ζαριά... ζωής από μαθητές στο Παραλίμνι-Φτιάχνουν παιχνίδια για τυφλούς

Πολλές φορές περπατούμε σε ένα δωμάτιο σκοτεινό, επειδή επιλέγουμε να μην ανάψουμε το φως. Ψάχνουμε με τα χέρια να βρούμε τον τοίχο, το έπιπλο, την καρέκλα, ώστε να μην χτυπήσουμε επάνω μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας. Αυτό κάποιοι τον κάνουν από επιλογή. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι που αυτό το κάνουν από ανάγκη, αφού στερούνται μια από τις πέντε αισθήσεις. Την όραση. Δίπλα σε αυτά τα άτομα στέκονται οι μαθητές από το Παραλίμνι, οι οποίοι έφτιαξαν τάβλι ειδικό για τους τυφλούς.
 
Οι προσωπικές εμπειρίες του καθοδηγητή τους, Πανίκου Στεφανή, ο οποίος πάσχει από μια πάθηση από την ημέρα της γέννησής του, και αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν τυφλός, τους οδήγησε να πάρουν την απόφαση να ασχοληθούν με αυτή την κοινωνική ομάδα και να δημιουργήσουν το πρώτο τάβλι για τυφλούς στην Κύπρο.
Μαθητές και καθηγητής, σαν μια γροθιά ενώθηκαν και δημιούργησαν την εταιρεία «Games4All», στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Junior Achievement» και φτιάχνουν αυτό το παιχνίδι για τα άτομα με απώλεια όρασης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαθητές του Λυκείου Παραλιμνίου κατασκεύασαν τάβλι για τυφλούς
 
«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τάβλι, καθώς δεν είχε ξανά γίνει. Από τον Σεπτέμβριο αρχίσαμε να σκεφτόμαστε αυτή την ιδέα, επειδή θέλαμε να είναι κάτι πρωτότυπο και καινοτόμο. Τότε αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τον κοινωνικό τομέα. Αντιληφθήκαμε πως ελάχιστοι ασχολούνται με άτομα που έχουν αναπηρίες και σκεφτήκαμε πως αυτό το πράγμα θα τους  βοηθήσει. Θέλαμε να τους δείξουμε πως όντως κάποιος νοιάζεται για αυτά τα άτομα», ανέφερε στον REPORTER ο καθηγητής Πανίκος Στεφανή.
 
«Το όνομα της εταιρείας μας είναι Games4all. Απευθυνόμαστε δηλαδή σε όλα τα άτομα, επειδή θεωρούμε πως όλοι πρέπει να έχουν ευκαιρίες και στο παιχνίδι και παντού και θα φτιάξουμε και άλλα παιχνίδια στο μέλλον».
Η ομάδα που δημιούργησε αυτή την εταιρεία είναι πολύ δεμένη, αφού καθηγητής και μαθητές έχουν μια υπέροχη, όπως την χαρακτηρίζει ο κ. Στεφανή, σχέση.
 
«Στο σχολείο νιώθω σαν στο σπίτι μου. Οι συνάδελφοί μου, η διεύθυνση αλλά και οι μαθητές με αγαπάνε πολύ. Δεν θα κρύψω πως όταν μου έγινε η πρόταση είχα μια επιφύλαξη επειδή είχα δουλέψει και αλλού, αλλά είχα αντιμετωπίσει πολύ άσχημες καταστάσεις και στο Λύκειο αυτό με βοήθησαν πάρα πολύ και με έκαναν να νιώσω πολύ οικεία. Οι μαθητές μου, όμως, με αγκάλιασαν».
 
«Θέλουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να αισθάνονται χαρούμενοι»
Αυτό που επιδιώκουν, με την δημιουργία αυτού του παιχνιδιού, είναι να προσφέρουν χαρά σε όλους τους ανθρώπους.

«Σκοπός της ίδρυσής μας είναι να δώσουμε χαρά ακόμα και στα άτομα με απώλεια όρασης ή μερική απώλεια όρασης, ή σε άτομα που λόγω ηλικίας δεν μπορούν να κάνουν κάποια πράγματα. Αλλά αν βρεθούν τα κατάλληλα μέσα και τα κατάλληλα άτομα για να ασχοληθούν με αυτά τα πράγματα, μπορούν να τους δώσουν μεγάλη χαρά. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Θέλουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να αισθάνονται χαρούμενοι και ότι η ζωή συνεχίζεται και όλοι μπορούμε να κάνουμε πράγματα φτάνει να το πιστέψουμε και να το θέλουμε».
Η συνάντηση με την Οργάνωση Τυφλών
Ο κ. Στεφανή σημείωσε πως παρουσίασαν το παιχνίδι τους στην Οργάνωση Τυφλών Κύπρου και πήραν ανατροφοδότηση για το παιχνίδι τους.

«Παρουσιάσαμε το τάβλι μας στην Οργάνωση των Τυφλών Κύπρου. Ήταν παρών και ο πρόεδρος του, Χρήστος Νικολαΐδης και διάφοροι άλλοι, που δοκίμασαν το παιχνίδι. Μας είπαν και ιδέες, που εμείς δεν είχαμε σκεφτεί, αλλά ακούσαμε και την άποψή τους για το τάβλι».

Ο διαγωνισμός «Junior Achievement»
Ο διαγωνισμός «Junior Achievement» αφορά στην νεανική επιχειρηματικότητα και οι μαθητές του Λυκείου Παραλιμνίου με τον καθηγητή τους αποφάσισαν να δημιουργήσουν αυτή την επιχείρηση.
 
«Είναι μια μαθητική επιχείρηση, δεν είναι γραμμένη κάπου. Θα προσπαθήσουμε να πατεντάρουμε το παιχνίδι μας επειδή πιστεύουμε πως είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα και δεν απευθύνεται μόνο σε τυφλά άτομα, αλλά και σε άτομα με μειωμένη όραση και σε ηλικιωμένους και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», σημείωσε ο κ. Στεφανή, τονίζοντας πως στο διαγωνισμό συμμετέχουν πολλές ομάδες, από διάφορα σχολεία της Κύπρου.
 
«Ο διαγωνισμός αυτός είναι ένας διαγωνισμός που προσπαθεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των νέων, όσον αφορά στη δημιουργία επιχειρηματιών. Προσπαθούμε να βρούμε ένα καινοτόμο προϊόν, μια καινοτόμα ιδέα, μέσα από την οποία θα εργαστούν οι μαθητές. Η καλύτερη ομάδα θα παρουσιάσει το προϊόν στο εξωτερικό», κατέληξε ο καθηγητής του Λυκείου Παραλιμνίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών