Αλαλούμ με επιστολές του Υπουργείου σε χαμηλοσυνταξιούχους

Αναστάτωση προκλήθηκε ανάμεσα σε χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι έλαβαν επιστολή από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε σχέση με αλλαγές (αποκοπές) που πιθανόν να επισυμβούν στις συντάξεις τους, στη βάση των τόκων καταθέσεων τους για το 2014, όπως προνοεί το Σχέδιο Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα. 

Ο τρόπος με τον οποίο διατυπώθηκαν οι επιστολές καθώς επίσης  και λάθη στις ημερομηνίες, προκάλεσαν σύγχυση στους παραλήπτες και  ανησυχίες για τυχόν γενικότερες αποκοπές στις ήδη χαμηλές συντάξεις τους.  Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, έχουν υποβληθεί διάφορα παράπονα στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας.

Όπως παραδέχθηκε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online o Γενικός  Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Ανδρέας Ασσιώτης, ο τρόπος διατύπωσης της επιστολής προκάλεσε ανησυχία σε συνταξιούχους, καθώς δεν γίνονται ξεκάθαρες οι ακριβείς πρόνοιες της νομοθεσίας για περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι τόκοι καταθέσεων των ενδιαφερομένων για το 2014 υπερβαίνουν τα όρια του σχεδίου και επομένως θα πρέπει να γίνουν  αποκοπές, λόγω υπερπληρωμών που δόθηκαν το 2015.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα επιστολής που έστειλε αναγνώστρια στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online. Η συγκεκριμένη επιστολή, την οποία έλαβε στις 9 Μαΐου  η ηλικιωμένη  μητέρα της, αφενός έχει ημερομηνία 8 Απριλίου και προθεσμία μόλις 30 ημερών για κατάθεση των απαραίτητων πιστοποιητικών ή υποβολής ένστασης  από την ενδιαφερόμενη, και αφετέρου παρουσιάζει ασάφειες στη διατύπωση.

 

 

Ο κ. Ασσιώτης ανέφερε ότι το Υπουργείο θα δώσει παράταση τουλάχιστον 15 ημερών στους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τα έγγραφα ή τις ενστάσεις τους. 

Σε ότι αφορά τις πρόνοιες, στη βάση των οποίων θα γίνουν αποκοπές, τόνισε ότι η νομοθεσία δεν έχει αλλάξει από το 2009 και μετά. Όπως εξήγησε, απλά δεν αναφέρθηκαν αναλυτικά τα όρια που καθορίζουν τις εισοδηματικές κατηγορίες στο σχέδιο, αναλόγως του φάσματος των εισοδημάτων.  Γι αυτό και υπήρξε η σύγχυση. Οι αποκοπές, πρόσθεσε, θα γίνουν στη βάση των όσο προνοεί η νομοθεσία.

Αναλυτικά,  αναλόγως εισοδημάτων τα επιδόματα έχουν ως ακολούθως:

 

 

 

Ολόκληρη επιστολή για 2,5 ευρώ το μήνα!

Η πιο πάνω περίπτωση είναι ιδιαιτέρως αξιοπρόσεκτη και για τον εξής λόγο.  Η συγκεκριμένη συνταξιούχος, η οποία είναι άνω των 75 ετών,  αναστατώθηκε για μια επιστολή, η οποία επί της ουσίας της λέει ότι θα της αποκόπτονται 2,5 ευρώ για τους επόμενους 15 μήνες. 

Φυσικά και πρέπει να τηρούνται οι νόμοι. Όμως η ανισότητα που επικρατεί, με κάποιους να κατακλέβουν απρόκλητα το κράτος και μια ηλικιωμένη να καλείται να επιστρέψει στο κράτος ένα ποσό 42 ευρώ, λόγω τόκων καταθέσεων, στις οποίες  περιλαμβάνονται χρήματα και από το επίδομα της ως μητέρα αγνοούμενου, καθιστούν την εν λόγω επιστολή για γέλια και για κλάματα!

 

Δειτε Επισης

Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Εντοπίστηκε από την οικιακή βοηθό η γυναίκα στην Ερήμη-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Κακός δαίμονας τα αδιάκοπα φλας των καμερών-Στα... κάγκελα οι οδηγοί, ψάχνουν τη φόρμουλα στη Βουλή