Προτεραιότητα του ΥΠΕΞ η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου

Στην σταδιακή ισλαμοποίηση των κατεχομένων αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι οι διεθνείς δράσεις για προστασία της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς της νήσου αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης μιλούσε κατά την έναρξη των εργασιών του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών, το οποίο διοργανώνεται από την Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου και πραγματοποιείται μεταξύ 17 και 19 Ιανουαρίου, στο Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας.

Η Κύπρος είναι διάσπαρτη με βυζαντινές και μετα-βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια με καλά διατηρημένα έργα τέχνης, περιλαμβανομένων μωσαϊκών, τοιχογραφιών και εικόνων, είπε.  Αναφορά έκανε σε συγκεκριμένη διαδρομή, την οποία προτείνει το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας μπορεί κανείς να επισκεφθεί αρκετά βυζαντινά μνημεία καλύπτοντας μια διαδρομή 280 χιλιομέτρων. Δέκα από αυτά, βρίσκονται στο Τρόοδος και περιλαμβάνονται στον κατάλογο χώρων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ ως σημαντικά μνημεία εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής της υπαίθρου που αντικατοπτρίζουν την άνθηση του βυζαντινού πολιτισμού στο νησί και περιλαμβάνει στοιχεία που δείχνουν την σχέση μεταξύ της ανατολικής και δυτικής χριστιανικής τέχνης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του ισχυρότερου συνδέσμου μας με τις ρίζες μας».

Στην Κύπρο, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, «με πάνω του ενός τρίτου του εδάφους μας να βρίσκεται υπό κατοχή, είμαστε δυστυχώς αντιμέτωποι με μια προσπάθεια αλλοίωσης του θρησκευτικού χαρακτήρα και στρέβλωσης της πολιτιστικής ταυτότητας των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας, ειδικότερα στο βόρειο μέρος του νησιού».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η σταδιακή ισλαμοποίηση, μέσω της μετατροπής χριστιανικών εκκλησιών σε τεμένη και την συνεχή οικοδόμηση νέων τεράστιων τεμενών τα οποία ουδεμία σχέση δεν έχουν με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Τουρκοκυπρίων αποτελεί αναντίλεκτη πραγματικότητα». Προς αυτό αναφέρθηκε σε έρευνες σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστο 74 Ελληνορθόδοξες εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε ισλαμικά τεμένη και πάνω από 520 εκκλησίες, μοναστήρια και παλιά Ελληνορθόδοξα κοιμητήρια έχουν λεηλατηθεί και έχει απαλειφθεί παντελώς η ελληνορθόδοξη πολιτιστική ταυτότητά τους.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας και των πολιτιστικών αγαθών. «Οι διεθνείς δράσεις μας για προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής», τόνισε. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Σύμβαση της Λευκωσίας για αδικήματα που σχετίζονται με τα πολιτιστικά αγαθά, είπε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα νομικό εργαλείο για καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσω της παράνομης εμπορίας πολιτιστικών αγαθών όπως έχει παρατηρηθεί στην γειτονική Συρία και το Ιράκ τα τελευταία χρόνια με την καταστροφή πολύτιμων αρχαιολογικών θησαυρών και παγκόσμιων χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξήρε επίσης το σημαντικό έργο της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, η οποία έχει ως κύριο στόχο της την προστασία και αποκατάσταση θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων σε ολόκληρο το νησί.

Σε χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε εκ μέρους του ο Πρωτοπρεσβύτερος Κυπριανός Κουντούρης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε ότι «στο νησί μας εδώ και 46 συναπτά έτη, ένα σημαντικό τμήμα της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς βρίσκεται υπό την κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής και δεν μας είναι προσβάσιμος».

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «ιστορικά προσκυνήματα, ιερές μονές και ιεροί ναοί που είναι συνυφασμένοι με την Χριστιανικής μας παρουσία στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας παρέμειναν στο έλεος και την φθορά του χρόνου με αποτέλεσμα να απειλούνται με παντελή καταστροφή ενώ ανεκτίμητης αξίας θρησκευτικοί μας θησαυροί λεηλατήθηκαν και πουλήθηκαν παράνομα στο εξωτερικό».

«Τέτοιες εικόνες ντροπής και οδύνης παρατηρούμε και στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής αφού η συνεχιζόμενη λαίλαπα του πολέμου, καταστρέφει τα πάντα στο διάβα της», είπε.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Σολομίδου – Ιερονυμίδου τόνισε από την πλευρά της την σημασία των μνημείων, της τέχνης και της αρχιτεκτονικής από τις βυζαντινές και μεσαιωνικές περιόδους που διασώζονται για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι διάσημες ζωγραφισμένες εκκλησίες του Τροόδους, τα Τείχη πόλεων όπως η Λευκωσία και η Αμμόχωστος και οι θησαυροί σε πολυάριθμα μοναστήρια από την μεσαιωνική εποχή αποτελούν στοιχεία που έχουν διαμορφώσει τον κυπριακό πολιτισμό, είπε.

Αποτελεί ευθύνη μας, σημείωσε, να διαχειριστούμε και να προστατεύσουμε αυτή την πολιτιστική κληρονομιά σε δύσκολους καιρούς και αντιμετωπίζοντας μια σειρά από ανθρωπογενείς και φυσικούς κινδύνους και απειλές. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σημείωσε η κ. Σολομίδου έχει εξ ορισμού μια πολύ σημαντική, πολυδιάστατη και δύσκολη αποστολή.

Από την πλευρά του ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνεδρίου, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Θεόδωρος Γιάγκου ανέφερε ότι η Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης «έχει χαράξει το δικό της δρόμο έρευνας με πιο χαρακτηριστική συμβολή την καλλιέργεια και προβολή των πατερικών σπουδών, όχι μόνο στον τομέα της κριτικής έκδοσης κειμένων αλλά κυρίως στη βαθιά μελέτη της πατερικής Θεολογίας».

Ειδική αναφορά έκανε ο καθηγητής Γιάγκου στο γεγονός ότι το 2020 συμπληρώνονται «800 χρόνια από την εις Κύριον εκδημία του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, του πιο παραγωγικού Κύπριου συγγραφέα της Βυζαντινής περιόδου». Όπως είναι γνωστό, είπε, έχει ολοκληρωθεί, με ιδιαίτερη συμβολή της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων τμημάτων του ίδιου πανεπιστημίου, η κριτική έκδοση των έργων του ενώ ήδη κυκλοφορούν οι δύο πρώτοι τόμοι και άλλοι τέσσερις βρίσκονται ολοκληρωμένοι στο τυπογραφείο της νεοελληνικής μετάφρασης και του σχολιασμού των κειμένων.   
 
Ο Πρόεδρος της Βυζαντινολογικής Εταιρείας Κύπρου Ανδρέας Φούλιας, είπε στο χαιρετισμό του ότι η εταιρεία συμπληρώνει 7 χρόνια από την ίδρυσή της το 2013. Αναφερόμενος στα συνέδρια που έχει διοργανώσει μέχρι στιγμής, σημείωσε ότι «η εταιρεία μας συνέβαλε στο μέτρο του δυνατού, στην ανάδειξη και μελέτη του βυζαντινού πολιτισμού όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Νικόλας Μπακιρτζής αναφέρθηκε από την πλευρά του στο μεγάλο αριθμό συνέδρων από ολόκληρο τον κόσμο, λέγοντας ότι υπογραμμίζει την επιτυχία του συνεδρίου, κάτι που αποτελεί κύριο επίτευγμα της εταιρείας και της προσήλωσής της στην προώθηση των βυζαντινών και μεσαιωνικών μελετών στην Κύπρο και την περιοχή ευρύτερα.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας