Τομές στο Μνημόνιο Συναντίληψης έκαναν ΟΑΥ-ΠΑΣΙΝ

Σε θετικό κλίμα κύλησε η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του ΟΑΥ και της ad hoc επιτροπής του ΠΑΣΙΝ, κατά την οποία συζητήθηκαν ζητήματα διαδικαστικού και ουσιαστικού χαρακτήρα, σε σχέση με το Μνημόνιο Συναντίληψης για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στη δεύτερη φάση του ΓΕΣΥ.
 
Υπενθυμίζεται ότι αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών που πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ικανοποιήσει ένα από τα βασικότερα αιτήματα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και να εγκρίνει τη συμπερίληψη πρόνοιας στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, για κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων που πιθανόν να διαφανούν στην πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων μεταξύ ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ το 2021 και το 2022.
 
Κατά τη χθεσινή συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος διάφορα ερωτήματα που είχε ο ΠΑΣΙΝ επί του Μνημονίου Συναντίληψης, για τα οποία ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τον ΟΑΥ, ενώ συζητήθηκε και σειρά διαδικαστικών θεμάτων. Επί της ουσίας η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να ξεκαθαρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα ή απορίες που υπάρχουν, ώστε να μπορέσει ο διάλογος να ολοκληρωθεί και να προχωρήσουν οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις με στόχο την υπογραφή των συμβάσεων ανάμεσα στον ΟΑΥ και το κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά. Προς την κατεύθυνση αυτή έγινε ένα μεγάλο βήμα χθες, καθώς η συνάντηση κράτησε αρκετή ώρα και λύθηκαν πάρα πολλές απορίες.
 
Μεταξύ άλλων, σε αυτή τη φάση της συζήτησης, επί τάπητος βρίσκονται λεπτομέρειες όσον αφορά τους προϋπολογισμούς και την τιμή βάσης και πρακτικά ζητήματα. Ο διάλογος κύλησε σε πολύ καλό κλίμα, όπως ενημερώνεται ο REPORTER. Μάλιστα, λόγω των πολλών ερωτημάτων που έχουν τεθεί, η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε και αποφασίστηκε όπως συνεχιστεί τη Δευτέρα, στις δύο το μεσημέρι.
 
Μετά την ολοκλήρωση και της συνάντησης της Δευτέρας, αναμένεται πως θα ανοίξει ο δρόμος για τα επόμενα βήματα, δεδομένου ότι κάποια από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ζητούσαν να δοθούν πρώτα όλες οι διευκρινίσεις και ακολούθως να προσέλθουν για συζήτηση με τον ΟΑΥ. Σε εκείνο το στάδιο, άλλωστε, είναι που κατ’ ιδίαν θα μπορέσουν να διασταυρώσουν όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν το κάθε νοσηλευτήριο άμεσα, ενώ γίνεται κατανοητό ότι ο δίαυλος διαλόγου μεταξύ των μερών θα είναι ανοιχτός και στη συνέχεια και δη όταν ξεκινήσει η ενδονοσοκομειακή φάση του ΓΕΣΥ και υπάρχει πλέον εμπειρία.
 
Μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου, δήλωσε ότι αυτή δεν πραγματοποιήθηκε για να γίνει διαπραγμάτευση ή διαβούλευση αλλά για να διευκρινιστούν θέματα του Μνημονίου. Το Μνημόνιο, εξήγησε, είναι ένα πλαίσιο και «το πλαίσιο θα μεταφραστεί σε επιμέρους συμβάσεις με το κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά, που έχει μπροστά του δεκάδες σενάρια και που θέλουν να συζητήσουν. Το Μνημόνιο συγκεκριμενοποιείται περαιτέρω στη σύμβαση αλλά και η σύμβαση η ίδια είναι σε δεκάδες σενάρια. Άρα έχουμε πολλά να συζητήσουμε κι αυτά συζητούμε».

 «Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε», είπε ο κ. Αντωνίου. «Στόχος της ήταν να καθορίσει ένα πλαίσιο στο οποίο θα μπούμε σε συζήτηση με το κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά. Αυτό που συζητούμε τώρα, είναι κατά πόσο αυτό το πλαίσιο είναι αποδεχτό από τον ΠΑΣΙΝ, ο οποίος το έχει αποδεχτεί κατ΄αρχήν κι έχει βάλει δύο προϋποθέσεις - η μια ήδη, υλοποιήθηκε από την Κυβέρνηση και η δεύτερη ήταν να δώσουμε κάποιες διευκρινήσεις. Δώσαμε τις διευκρινίσεις και θα συνεχίσουμε και την ερχόμενη Δευτέρα», συμπλήρωσε.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ Σάββας Καδής, δήλωσε ότι «έχουμε κάνει ακόμα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», εκφράζοντας την ελπίδα τη Δευτέρα να ολοκληρωθούν οι επαφές. «Θέλουμε να είμαστε θετικές και οι δύο πλευρές για το μέλλον».
 
Σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες όπως και διαδικασίες. «Θα αναφέρω ένα παράδειγμα που το δίνουμε κάθε φορά. Είναι ο κατάλογος Ζ, ο κατάλογος των αναλωσίμων. Ο Οργανισμός έχει δώσει επεξηγήσεις και εντός του μηνός θα λάβουμε την λίστα με τα ακριβά αναλώσιμα. Ακολούθως έχει τοποθετηθεί ο Οργανισμός ότι αυτή δεν είναι η τελική λίστα, θα ακούσουν και τις απόψεις τις δικές μας ούτως ώστε μαζί να διαμορφώσουμε τον τελικό κατάλογο. Κάπως έτσι θα πρέπει να προχωρήσουμε. Πρέπει να υπάρχει αλληλοκατανόηση, αλληλοσεβασμός. Πιστεύω με καλή διάθεση τα περισσότερα από αυτά τα θέματα μπορούν να επιλυθούν», ανέφερε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις