Οι «ωρολογιακές βόμβες» στις πόλεις όταν κτυπά κακοκαιρία (χάρτης)

Για άλλη μια φορά η Κύπρος, βρέθηκε ενώπιον ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα, σχεδόν σε όλες τις πόλεις...
 
Σπίτια πλημμύρισαν εγκλωβίζοντας κατοίκους, δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χείμαρρους, ενώ κάποιοι υποχώρησαν. Οι πλημμύρες της «Λυδίας» έβγαλαν ξανά στην επιφάνεια την έλλειψη μέτρων και αντιπλημμυρικών έργων.
 
Μπορεί το φαινόμενο που κτύπησε τη χώρα να μην συμβαίνει συχνά. Ωστόσο, έπρεπε να είχαμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος, αφού και με μικρότερες σε ένταση κακοκαιρίες, βρεθήκαμε ενώπιον καταστροφών και ζημιών. Εάν από τότε λαμβάνονταν τα απαραίτητα μέτρα, τότε τα προβλήματα σήμερα θα ήταν πολύ λιγότερα. Ειδικά σε εκείνες τις περιοχές, που πλημμυρίζουν συνέχεια (χάρτης). Εκτός κι αν περιμένουμε πρώτα να θρηνήσουμε θύματα.
 
*ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ
 
Λευκωσία: Η ανοχύρωτη πόλη
Τρανό παράδειγμα η οδός Αλεξανδρουπόλεως…Μόλις κατέβει ο Πεδιαίος, η οδός που εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες πολίτες κλείνει, αφού μετατρέπεται σε ποτάμι. Πολλές είναι μάλιστα οι φορές, που άνθρωποι κινδύνευσαν στον συγκεκριμένο δρόμο, με την Πυροσβεστική να τρέχει να τους σώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βίντεο από drone από την υπερχείλιση του ποταμού Πεδιαίου στον Στρόβολο

Όπως για παράδειγμα το Φεβρουάριο του 2017, όταν μητέρα και παιδί εγκλωβίστηκαν στο όχημα τους. Έπειτα από υπερανθρωπες προσπάθειες, οι πυροσβέστες κατάφεραν, την υστάτη να τους διασώσουν.
Από τότε, πέρασαν δύο χρόνια και η Αλεξανδρουπόλεως έκλεισε αμέτρητες φορές και όπως φαίνεται μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα που δρομολογούνται, θα κλείσει άλλες τόσες.
 
«Θα τρέξουμε τα έργα»
Μιλώντας στον REPORTER, o Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, σημείωσε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα του Στροβόλου έχουν ολοκληρωθεί κατά 95%, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα σε περιπτώσεις βροχοπτώσεων, με εξαίρεση 3-4 δρόμους.
 
«Εκκρεμούν αντιπλημμυρικά, εκεί που εκκρεμούν πολεοδομικά έργα. Όπως η Τσερίου, η Ιφιγενείας και η Αλεξανδρουπόλεως. Με τη συμπλήρωση των πολεοδομικών έργων θα επιλυθεί και το πρόβλημα. Μετά από αγώνες με την Πολεοδομία και τα Δημόσια Έργα, όσον αφορά στη Τσερίου και στην Αλεξανδρουπόλεως έχει καθοριστεί ποιος θα είναι ο σχεδιασμός. Με την ολοκλήρωση αυτού του σχεδιασμού, θα επιλυθεί και το πρόβλημα». 
 
Κληθείς να σχολιάσει το χρόνοδιάγραμμα που υπάρχει για τα δύο αυτά έργα, ο κ. Παπαχαραλάμπους σημείωσε ότι αρχίζουν στα τέλη του 2020, με Αρχές του 2021. «Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολεοδομικά έργα, άρα υπάρχει η εμπλοκή της Πολεοδομίας και των Δημοσίων Έργων. Δεν είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά και μόνο στο Δήμο. Θα τρέξουμε τα έργα, όσο πιο γρήγορα γίνεται».
 
Σημειώνεται ότι από την υπερχείλιση του Πεδιαίου δημιουργούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και σε άλλους δρόμους, όπως η οδός Ερυθρού Σταυρού, πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και οι οδοί Αγίου Σπυρίδωνα παρά το κοιμητήριο Δευτεράς, η οδός Φινοπούλου (δρόμος προς Ανάγυα απέναντι από το Grammar School) και η οδός Ιωάννη Καποδίστρια παρά το κέντρο υγείας Λακατάμιας.
 
«Αν παραστεί ανάγκη θα φτιάξουμε γεφύρι»
Για την περίπτωση της Λακατάμιας, η Δήμαρχος Φωτούλα Χατζήπαπα, ανέφερε στον REPORTER, ότι από τα φαινόμενα των προηγούμενων ημερών δεν επηρεάστηκε σχεδόν καθόλου ο Δήμος.
 
«Έχουμε ένα σημείο με στρογγυλούς αγωγούς από τσιμέντο, πάνω από τον ποταμό και κάποτε πλημμυρίζει. Χθες ήμασταν από νωρίς το πρωί στο σημείο και είχε λίγες ακαθαρσίες, τις οποίες καθαρίσαμε. Έτσι το νερό κύλησε ομαλά και δεν είχαμε προβλήματα.Σε περίπτωση που αποφασίσουμε θα κάνουμε μια μελέτη και αν παραστεί ανάγκη θα φτιάξουμε ένα γεφύρι».

Η κ. Χατζήπαπα, σημείωσε επίσης ότι «είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν κάποιες περιοχές που πλημμύριζαν, αλλά κάναμε κάποια βελτιωτικά έργα, τα οποία φαίνεται να απέδωσαν. Εκτός από την οδό Θαλή Μιλίσιου,όπου προλάβαμε την υστάτη ένα σπίτι από το να πλημμυρίσει.
Κατοχυρώσαμε επίσης προσφορά για υδρολογική μελέτη, κυρίως στην περιοχή Ανθούπολης που έχει πρόβλημα γιατί έχουμε και θέμα υψομετρικής διαφορά».

Σε ότι αφορά στην υπόλοιπη Λευκωσία, συχνά πυκνά, από την υπερχείλιση του Σερράχη σημειώνονται μεγάλα προβλήματα και στο δρόμο Ακακίου-Περιστερώνας.
 
 
Λεμεσός: Η Βενετία της Κύπρου
Στη Λεμεσό, οι κάτοικοι αντιμετώπισαν επίσης σοβαρά προβλήματα λόγω της «Λυδίας», ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που με τις πρώτες βροχές, μετατρέπεται σε Βενετία.
Τα σημεία που μετατρέπονται σε ποτάμια, είναι πολύ περισσότερα από τη Λευκωσία. Ο Δήμος υποσχέθηκε αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία θα κοστίσουν 35 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, οι κάτοικοι πρέπει να κάνουν υπομονή τρία χρόνια.
Οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάθε φορά που πλημμυρίζει η περιοχή του Κάστρου, μοιάζουν να είναι βγαλμένες από χώρα του εξωτερικού. Οι οδοί Ανεξαρτησίας, Ελλάδος και Ειρήνης μετατρέπονται σε ποτάμια και καθίστανται απροσπέλαστοι.
 
Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που πλημμυρίζει η οδός Σπύρου Κυπριανού, αλλά και αρκετοί δρόμοι κοντά στην παραλιακή Λεμεσό.
 

Τα πιο σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή όπου βρίσκεται το φράγμα Γερμασόγειας, το οποίο όταν υπερχειλίσει πλημμυρίζει ο δρόμος Ποταμιάς. Η επέλαση της «Λυδίας» άφησε πίσω της σοβαρά προβλήματα στην συγκεκριμένη περιοχή, με τις τοπικές Αρχές να φτιάχνουν με σάκους άμμο, πρόχειρα αντιπλημμυρικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Δρόμος μοιράστηκε στα δύο, βάζουν σάκους για αντιπλημμυρικά στη Λεμεσό

 
Λάρνακα: Η πόλη του Στρούθου
Η πόλη που όταν «κατουρήσει ο Στρούθος» πλημμυρίζει, η Λάρνακα δεν πνίγηκε από τη «Λυδία» , επειδή σύμφωνα με τον Δήμαρχο, Ανδρέα Βύρα, λήφθηκαν μέτρα. 
 
Από τις βροχές επηρεάζονται συνήθως οι περιοχές Καμάρων και Αγιών Αναργύρων, με τους δημότες να ταλαιπωρούνται. Παρόλα αυτά.

Κεντρικοί δρόμοι της πόλης, όπως η Λεωφόρος Σπύρου Κυπριανού (πρώην Στρατηγού Τιµάγια), η οδοί Πετράκη Κυπριανού και Πατρών, η λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη και η λεωφόρος Γρίβα ∆ιγενή, που παλαιότερα πλημμύριζαν, πλέον δεν αντιμετωπίζουν τετοια προβλήματα.
 
Μιλώντας στον REPORTER, ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας επισήμανε ότι για τα αντιπλημμυρικά έργα γίνεται συνεχής προσπάθεια.
 
«Με τέτοιου μεγέθους βροχή, ευτυχώς, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Φυσικά δεν λύσαμε το πρόβλημα, όμως, με τα δύο αντιπλημμυρικά έργα που κάνουμε, τα οποία θα είναι έτοιμα μέχρι το καλοκαίρι του 2020, θα θωρακίσουμε σημεία που είχαν διαχρονικά προβλήματα, όπως η Μητρόπολη, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, η Χρυσοπολίτισα κλπ».
 
Σε ότι αφορά στις Καμάρες, ο Δήμαρχος υπέδειξε ότι, «είναι μια προσπάθεια που αποδίδει και συνεχίζεται με επιπρόσθετα έργα που θα γίνουν, ως συνέχεια μιας μελέτης που έχει ολοκληρωθεί, για να λυθεί ολοκληρωτικά το πρόβλημα των πλημμυρών. Γίνονται μελέτες και για άλλες περιοχές, όπως οι Άγιοι Ανάργυροι και θα ξεκινήσουμε με άλλα μικρότερα έργα».

Μια άλλη περιοχή της Επαρχίας Λάρνακας που επηρεάζεται και έχει σοβαρά προβλήματα σε περιπτώσεις κακοκαιριών, είναι η κοινότητα της Ξυλοφάγου, που τα τελευταία χρόνια πλημμυρίζει με το παραμικρό.
 
 
Πάφος: Η πόλη της κατάρρευσης 
Στην Επαρχία Πάφου τα μεγαλύτερα προβλήματα, εντοπίζονται στο τρίγωνο Νατά-Αμαργέτη-Κελοκέδαρα, κυρίως λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Ζυριπιλλή, αλλά και στο δρόμο Γαλαταριάς-Σαλαμιού, από την υπερχείλιση του ποταμού Ξερού.

Στην ίδια επαρχία, παρατηρήθηκαν, εξάλλου, το τελευταίο 15 πενθήμερο, μια κατάρρευση γέφυρας, στο δρόμο Επισκοπής-Νατάς και μια κατάρρευση οδοστρώματος κοντά στη Γιόλου, στο δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς.
Ως εκ τούτου, κτυπά καμπανάκι κινδύνου για το οδικό δίκτυο σε κάποια σημεία της πόλης και πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί, που δεν θρηνήσαμε, ακόμη, θύματα.

Εξάλλου, στην ορεινή Πάφο πολλοί δρόμοι επηρεάζονται κατά καιρούς από κατολισθήσεις όγκων χώματος και πέτρων.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: BINTEO: Χάος λόγω της κακοκαιρίας-Κλείνει ο ένας δρόμος μετά τον άλλο

Σε καλύτερη κατάσταση η Ελεύθερη Αμμόχωστος
Στην ελεύθερη Αμμόχωστο, δεν παρατηρούνται συχνά προβλήματα στις ίδιες περιοχές λόγω της κακοκαιρίας, με εξαίρεση τον Πρωταρά και την περιοχή Περνέρα, που πλημμυρίζουν συχνά.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα της Επαρχίας, έχουν να κάνουν περισσότερο με τις καλλιέργειες που καταστρέφονται, παρά με το οδικό δίκτυο. Εκεί το κτύπημα της τελευταίας κακοκαιρίας ήταν μεγάλο, αφού ειδικά στις πατατοκαλλιέργειες, η καταστροφή αγγίζει το 80%.
 
Λήψη μέτρων πριν να είναι αργά
Η κλιματική αλλαγή, καθιστά πιο αναγκαία από ποτέ την άμεση λήψη μέτρων. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πλέον οι ποσότητες νερού στις καταιγίδες θα είναι πολύ μεγάλες σε πολύ λίγο χρόνο. Οπόταν, θα δημιουργούν μεγάλα προβλήματα ειδικά στις περιοχές που αποτελούν «πληγή» για κάθε πόλη.
 
Είναι μάταιο να πιστεύουμε ότι θα εξαλειφθούν τα προβλήματα. Ωστόσο από την άλλη, με τη βελτίωση του οδικού δικτύου και την άμεση δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων θα μειωθούν. Ας μην περιμένουμε να θρηνησουμε θύματα, για να ληφθούν μέτρα

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»