Το χωριό που κινδυνεύει να σβήσει από το χάρτη-Δεν έχουν ούτε νεκροταφείο

Η ημιορεινή Λευκωσία κρύβει στα σπλάχνα της χωριά, που είναι πολύ κοντά στο να εξαφανιστούν μια για πάντα από το χάρτη. Χωριά, που στο παρελθόν μπορεί να έσφυζαν από ζωή, αλλά σήμερα οι κάτοικοι τους έχουν μειωθεί κατακόρυφα και είναι μετρημένοι στα δάκτυλα.

Ένα από αυτά είναι ο Κουτραφάς, που βρίσκεται περίπου σαράντα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα και απαριθμεί, μόλις, 25 κατοίκους. Ένα εντυπωσιακό γεφύρι, κάτω από το οποίο περνά ένα ποτάμι, σε υποδέχονται, μόλις μπεις στο χωριό. Προχωρώντας, όμως, μέσα στο χωριό, δεν συναντάς πολλά. 
 
Μονάχα μερικά σπίτια, ένα λυόμενο που χρησιμοποιείται ως γραφείο από τον κοινοτάρχη και πολλές γκρεμισμένες πλίνθινες οικίες. Αμέσως διερωτάσαι, εάν βρίσκεσαι σε κατοικημένο χωριό.
 
Το γραφείο του κοινοτάρχη Φρίξου Γεωργίου, είναι ανοιχτό. Κατεβαίνεις και περιμένεις να συναντήσεις ένα ηλικιωμένο, αλλά αντ’ αυτού, απ’ το γραφείο βγαίνει ένας νεαρός άνδρας.
«Θέλουμε το χωράφι μας, την ησυχία μας»
Το πρώτο που ρωτούμε, είναι πόσοι διαμένουν σ' αυτό το χωριό…

«Έχουμε 25 κατοίκους. Με αυτούς που έχουν εξοχικά, το πολύ να φθάσουμε τους εξήντα».
 
Τότε, σκέφτεσαι, πως αν βγεις στη γειτονιά σου θα δεις τουλάχιστον 25 ανθρώπους... Πώς γίνεται ένα ολόκληρο χωριό, που σε έκταση είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Κύπρο να έχει μόνο τόσους…;
«Για μας που ζούμε στο χωριό δεν έχει κάποια δυσκολία. Είμαστε σε ένα σημείο που υπάρχουν πολλά πράγματα στις γύρω περιοχές. Ο δρόμος είναι τουριστικός, αλλά νομίζω είναι θέμα της κοινωνίας μας και της νοοτροπίας μας, να πηγαίνουν όλοι στην πόλη», σημειώνει ο κοινοτάρχης.

Ο κ. Γεωργίου, παρότι δεν γεννήθηκε στον Κουτραφά, παντρεύτηκε και έφτιαξε την οικογένεια του στο χωριό. Στα 39 του χρόνια, δεν έχει την ίδια νοοτροπία με άλλους νέους, οι οποίοι επέλεξαν να φύγουν από τα χωριά τους και να μείνουν στις πόλεις.
 
«Είναι πολύ καλύτερο το χωριό και δεν φαντάζομαι να ζούσα στην πόλη. Δεν φαντάζομαι να μπορώ να ζήσω σε ένα διαμέρισμα ή σε ένα σπίτι χωρίς αυλή. Μάθαμε διαφορετικά. Θέλουμε το χωράφι μας, την ησυχία μας».
Η τουρκική εισβολή που άλλαξε το χωριό
Το χωριό χωρίζεται στον Πάνω Κουτραφά και τον Κάτω Κουτραφά. Ο Πάνω Κουτραφάς ήταν τ/κ χωριό, το οποίο εγκαταλείφθηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Έως τότε, οι κάτοικοι έφθαναν τους 200 και ήταν κυρίως γεωργοί.

«Όσοι έμεναν στην Κυπερούντα και τις γύρω περιοχές, το χειμώνα έρχονταν κάτω και διέμεναν σε σπίτια εδώ. Η πεθερά μου έλεγε ότι όταν πήγαιναν σχολείο, ήταν 30 μαθητές. Σήμερα έχουμε μόνο 6-7 μωρά. Τα τρία είναι τα δικά μου».

Δεν έχει ούτε νεκροταφείο

Σήμερα, ο Κουτραφάς έχει αλλάξει άρδην. Το μοναδικό καφενείο που υπήρχε έκλεισε, γιατί οι ιδιοκτήτες γέρασαν, μπακάλικο δεν έχουν, όπως ούτε και νεκροταφείο…

«Εξυπηρετούμαστε κυρίως από τον Αστρομερίτη που είναι 5-6 λεπτά απ’ τον Κουτραφά, αλλά και από την Σολιά», σημείωσε ο κ. Γεωργίου.


Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να πάνε μόνοι τους για ψώνια. Για εκείνους, έρχονται τα παιδιά τους από άλλες περιοχές και τους βοηθούν. 
«Το κράτος κάνει κακούς χειρισμούς»
Ο κ. Γεωργίου, δεν δίστασε πάντως να τα βάλει και με το κράτος, υποστηρίζοντας ότι στον Κουτραφά έμειναν λίγοι κάτοικοι, λόγω των κακών χειρισμών.

«Πάνε πολλά χρόνια που γίνονται προσπάθειες από μας, για να έρθουμε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών και με τους διάφορους άλλους φορείς, που χειρίζονται αυτά τα θέματα.

Για παράδειγμα, δεν έχουμε γη για να κόψουμε οικόπεδα ως κοινότητα. Προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους για να αλλαχτούν οι ζώνες έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να κτίσε, αλλά ήρθαμε αντιμέτωποι με διάφορα άλλα εμπόδια. Πιθανόν να είναι και ένας από τους λόγους που οι νέοι καταφεύγουν αλλού, όπου θα έχουν δρόμο έξω από το σπίτι τους, ρεύμα, κλπ».
Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο δικό του παράδειγμα, όπου μέχρι να χτίσει το σπίτι του βρήκε μπροστά του ανυπέρβλητα εμπόδια, τα οποία για να λυθούν πήρε, οπως είπε,  την κατάσταση στα χέρια του.

«Πήρα ρεύμα μόνος μου που κόστισε 5,500 χιλιάδες ευρώ μέσα σε οικιστική ζώνη, ενώ σημειώστε ότι δεν έχω ακόμα δρόμο για να πάω σπίτι μου, είναι χωματόδρομος. Αν ήταν άλλος στη θέση μου και δεν ήθελε τόσο πολύ να μείνει στο χωριό, θα έφευγε. Κάποιος που δεν τον ενδιαφέρει, θα φύγει και θα πάει στο Ακάκι ή στην Κοκινοτριμμιθιά να κτίσει και να τελειώνει».
«Ναι, αισθανόμαστε αδικία»
Ως κάτοικος του χωριού αισθάνεται αδικία, όπως λέει, γιατί το κράτος απαξιώνει τις μικρές κοινότητες.

«Όταν πάμε στη Λευκωσία και έχουμε συνάντηση με τους αρμόδιους, η πρώτη τους ερώτηση είναι, και με βαθμό ειρωνείας μάλιστα, πόσους κατοίκους έχουμε. Ξέρουν, αλλά για να ρίξουν το επίπεδο στη συζήτηση, κάνουν αυτή την ερώτηση, θέλοντας να μας πουν “έχεις 25 κατοίκους και ζητάς και κάτι”; Δυστυχώς, αυτές είναι οι νοοτροπίες που έχουμε. Σε ότι αφορά τις υποδομές, δεν νιώθω αδικία δεν έχουμε πολλά πράγματα, γιατί είναι λίγοι οι κάτοικοι».
Το κυριότερο αίτημα, όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης, είναι να διαχωριστεί η μεγάλη γεωργική ζώνη που διαθέτει η κοινότητα. Ένα μέρος της να γίνει οικιστικό και να φιλοξενήσει δέκα οικογένειες, ώστε να αυξηθούν και οι κάτοικοι.

«Το σημαντικότερο είναι να αλλάξουν οι ζώνες. Αυτή είναι η αλλαγή που θέλουμε να δούμε. Δεν είναι εύκολο, αλλά το κράτος πρέπει να έχει εναλλακτικές λύσεις, για τις μικρές κοινότητες».
Φυτεύουν μεσπιλιές
Στον Κουτραφά, είναι ανεπτυγμένη η γεωργία. Στα πλείστα τεμάχια καλλιεργούνται σιτηρά, ενώ υπάρχουν γεωργοί φυτεύουν μεσπιλιές, λεμονιές και πορτοκαλιές.  
 
«Τα μέσπιλα μας ειδικά, βγαίνουν πιο νωρίς από όλες τις περιοχές της Κύπρου. Έχουμε, επίσης, κτηνοτροφία, φάρμες με κοτόπουλα, χοιροστάσια, αιγοπρόβατα. Παρόλα αυτά, δεν είναι δουλειές των κατοίκων. Οι περισσότεροι κάτοικοι εργάζονται κυρίως στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στη Λευκωσία».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα