Επωφελής ο ρόλος Κράτους Μέλους Αναφοράς για εγγραφή φαρμακευτικών προϊόντων

Σημαντικά οφέλη για την τοπική φαρμακοβιομηχανία θα έχει η ανάληψη από την Κύπρο του ρόλου του Κράτους Μέλους Αναφοράς από την 1η Ιανουαρίου 2020 για τις διαδικασίες αμοιβαίας αναγνώρισης /αποκεντρωμένης διαδικασίας για την εγγραφή φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.
 
Σε ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της ανάληψης από την Κύπρο του ρόλου Κράτους Μέλους Αναφοράς από την 1η Ιανουαρίου 2020, για τις διαδικασίες αμοιβαίας αναγνώρισης/αποκεντρωμένης διαδικασίας για την εγγραφή φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση, στις 13 Ιανουαρίου 2020, θα επισκεφθούν την Κύπρο μέλη της Φαρμακευτικής Αρχής των Κάτω Χωρών (CBG-ΜΕΒ) για σκοπούς εκπαίδευσης του προσωπικού των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.
 
«Η εν λόγω εκπαίδευση διεξάγεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Συνεργασίας (International Collaboration Program-ICP) του CBG-MEB, το οποίο έχει σαν στόχο την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των φαρμακορρυθμιστικών Αρχών της ΕΕ σε όλα τα θέματα που αφορούν στα φαρμακευτικά προϊόντα», σημειώνεται.
 
Προστίθεται ότι το CBG-MEB υιοθετεί τη θέση ότι ένα ισορροπημένο και ισχυρό ευρωπαϊκό δίκτυο φαρμακορρύθμισης συνιστά σημαντικό παράγοντα στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.
 
Σημειώνεται επίσης ότι οι διαδικασίες αμοιβαίας αναγνώρισης/αποκεντρωμένης διαδικασίας αποτελούν θεμελιώδη πυλώνα συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, για τις οποίες το CBG-MEB διαθέτει ισχυρή εμπειρογνωμοσύνη.
 
Επισημαίνεται ότι η ανάληψη του ρόλου Κράτους Μέλους Αναφοράς από την Κύπρο «θα έχει σημαντικά οφέλη για την τοπική φαρμακοβιομηχανία», τα μέλη της οποίας θα επωφελούνται από τα χαμηλά σε σχέση με άλλα κράτη μέλη τέλη, δεν θα είναι πλέον απαραίτητο να απευθύνονται σε άλλα κράτη μέλη για την έκδοση των σχετικών αδειών και θα είναι σε θέση να κυκλοφορούν τα προϊόντα τους και στα άλλα κράτη μέλη που συμμετέχουν στις διαδικασίες ως Ενδιαφερόμενα Κράτη Μέλη, διευρύνοντας έτσι τον κύκλο εργασιών τους.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας