H έκρηξη του διαδικτύου που έφερε τα challenges-Από το Ιce Bucket στο ΜΟΜΟ

Την τελευταία δεκαετία το διαδίκτυο βρίσκεται σε μια συνεχή έκρηξη, προκαλώντας καθημερινά μεγαλύτερη εξάρτηση στους χρήστες, οι οποίοι αντλούν πληροφορίες γρηγορότερα κι από όσο αναπνέουν. Για παράδειγμα ένα απλό κόλπο που μπορεί να δει κάποιος στο διαδίκτυο, σε λίγα λεπτά θα το μοιραστεί με φίλους του και ουσιαστικά θα φτάσει από άκρη σε άκρη του κόσμου, με αποτέλεσμα να γίνει viral.

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα «προκλήσεων», που έχουν ξεκινήσει από το διαδίκτυο. Κάποια για καλό σκοπό και άλλα που οδήγησαν σε τραγικά αποτελέσματα…

Condom Challenge
O όρος πρόκληση του προφυλακτικού, ξεκίνησε το 2012… Ουσιαστικά, το challenge χρειαζόταν δύο άτομα για να πετύχει. Ο ένας, ήταν το θύμα και καθόταν σε μια καρέκλα, ενώ ο δεύτερος κρατούσε το προφυλακτικό γεμάτο με νερό και το άφηνε στο πρόσωπο του.
 
Το κόλπο δημιουργούσε πιθανούς κινδύνους πνιγμού και είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις με αρκετά μέσα ενημέρωσης να ασχολούνται με το θέμα.

Fire Challenge
To fire challenge, ήταν ένα από τα πιο επικίνδυνα παιχνίδια προκλήσεων που υπήρξαν ποτέ και είχε γίνει viral το 2014. Συγκεκριμένα, χρήστες του διαδικτύου, χρησιμοποιούσαν εύφλεκτα υλικά, κυρίως οινόπνευμα, και περιέλουζαν το κορμί τους. Ακολούθως έβαζαν φωτιά στο σώμα τους.

Την ίδια ώρα άλλα πρόσωπα κατέγραφαν αυτή την πολύ επικίνδυνη πρόκληση. Πυροσβέστες, αστυνομικοί και μέσα ενημέρωσης, είχαν επικρίνει τη δραστηριότητα, ελπίζοντας να αποθαρρύνουν τα άτομα, να το δοκιμάσουν εξαιτίας των επιβλαβών συνεπειών τους

Μanneuqin Challenge
Tο Mannequin Challenge ήταν μια διαδικτυακή τάση που έγινε δημοφιλής το Νοέμβριο του 2016, όταν άνθρωποι παρέμεναν ακίνητοι και καταγράφονταν μέσω βίντεο σε διάφορες πόζες.

Το hashtag #MannequinChallenge χρησιμοποιήθηκε για δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, όπως το Twitter και το Instagram. Πιστεύεται ότι το φαινόμενο ξεκίνησε από μαθητές σε γυμνάσιο στο Τζάκσονβιλ, στη Φλόριντα. Το συγκεκριμένο challenge, είχε  εμπνεύσει ομάδες ανθρώπων να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη ιδέα.

Μεταξύ αυτών, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι Μilwaukke Bucks, η Εθνική Πορτογαλίας και η Εθνική Ισπανίας.

Salt and Ice Challenge
Άλλο ένα επικίνδυνο challenge, ήταν το «Salt and Ice», όπου οι συμμετέχοντες έριχναν στο σώμα τους αλάτι και μετά τοποθετούσαν πάγο. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός, προκαλούσε μια αίσθηση καψίματος. Στόχος των συμμετεχόντων, ήταν να αντέξουν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα τον πόνο. Ακολούθως, αναρτούσαν το βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το μείγμα πάγου και αλατιού δημιουργούσε ένα ευτηκτικό μίγμα ψύξης. Το Salt and Ice Challenge, προκαλούσε καψίματα δεύτερου και τρίτου βαθμού, τα οποία ήταν παρόμοια με κρυοπαγήματα.

Ice Bucket challenge
To γνωστότερο ίσως challenge της τελευταίας δεκαετίας είναι το Ice Bucket Challenge, το οποίο έχει δοκιμάσει σχεδόν όλος ο κόσμος. Το κυριότερο είναι πως η συγκεκριμένη πρόκληση είχε καλό σκοπό.

Κάποιος στεκόταν απέναντι από τη κάμερα και κρατούσε ένα κουβά γεμάτο παγωμένο νερό, με το οποίο περιέλουζε το σώμα του. Η συγκεκριμένη καμπάνια γινόταν για ευαισθητοποίηση της νόσου αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης.

Την 1η Αυγούστου 2015 μια ομάδα οργανώσεων ALS στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Ένωσης ALS, του ιδρύματος Lester ALS Foundation και του ALS Therapy Development Institute, επανέφερε την πρόκληση για το Ice Bucket Challenge για την άντληση περαιτέρω κεφαλαίων.

Cinnamon Challenge
Άλλη μια επικίνδυνη πρόκληση που διαδόθηκε μέσω διαδικτύου, ήταν το Cinnamon Challenge, όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο βιντεοσκοπούσαν τον εαυτό τους να καταναλώνουν ένα κουτάλι κανέλας. Στόχος της πρόκλησης ήταν να αντέξουν για ένα λεπτό μετά την κατανάλωση χωρίς να πιούν οτιδήποτε. Τις πλέιστες φορές, το στόμα και ο λαιμός στέγνωναν, οδηγώντας σε βήχα, εμετό αλλά και ερεθισμό του λαιμού.

Επίσης η συγκεκριμένη πρόκληση, προκαλούσε δυσκολίες στην αναπνοή και κίνδυνο πνευμονίας.

Παρότι ήταν μια πρόκληση που είχε δημιουργηθεί το 2001, εντούτοις το 2012, σημείωσε κατακόρυφη άνοδο στη δημοτικότητα του.

Η επικίνδυνη «Μπλε Φάλαινα»
Την τελευταία δεκαετία, προέκυψαν επίσης παιχνίδια τα οποία διαδίδονταν μέσω διαδικτύου και είχαν θανατηφόρες συνέπειες.
Ένα απ’ αυτά ήταν η «Μπλε Φάλαινα», που ήρθε στο προσκήνιο το 2016, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το συγκεκριμένο παιχνίδι αποτελείτο από μια σειρά καθηκόντων που αναθέτονταν από τους διαχειριστές στους παίκτες, διάρκειας 50 ημερών. Η τελική πρόκληση ήταν οι παίκτες να θέσουν τέρμα στη ζωή τους.

Η «Μπλε Φάλαινα» εξαρτάτο από τη σχέση μεταξύ των συμμετεχόντων με τους διαχειριστές. Οι διαχειριστές συνταγογραφούσαν μια σειρά από καθήκοντα που οι παίκτες έπρεπε να ολοκληρώσουν, συνήθως ένα ανά ημέρα, μερικά από τα οποία περιλάμβαναν αυτο-ακρωτηριασμό. Από τα τέλη του 2017, η συμμετοχή στη Μπλε Φάλαινα φαίνεται να μειώθηκε, ωστόσο, οργανώσεις που επιδίωκαν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο αντέδρασαν δίνοντας γενικές συμβουλές για γονείς και εκπαιδευτικούς για την πρόληψη των αυτοκτονιών, την ευαισθητοποίηση γύρω από την ψυχική υγεία, και την διαφύλαξη της ασφάλειας του διαδικτύου προτού εμφανιστεί το επόμενο κρούσμα cyberbullying.

Το 2016,ο Philipp Budeikin, ένας 21-χρονος πρώην μαθητής ψυχολογίας που είχε αποβληθεί από το πανεπιστήμιο, ισχυρίστηκε ότι εφηύρε το παιχνίδι το 2013. Ο Budeikin τον Μάιο του 2016 βρέθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία σε τουλάχιστον 16 υποθέσεις εφήβων κοπέλων να αυτοκτονήσουν. Αργότερα καταδικάστηκε σε δύο κατηγορίες ηθικής αυτουργίας σε αυτοκτονία ανηλίκου.

Τον Ιούνιο του 2017, ο ταχυδρόμος Ilya Sidorov συνελήφθη στη Μόσχα και κατηγορήθηκε, επίσης, για τη δημιουργία της ομάδας «Μπλε Φάλαινα», που ενθαρρύνει τα παιδιά να βλάψουν τους εαυτούς τους και τελικά να αυτοκτονήσουν. Ισχυρίστηκε ότι 32 παιδιά πείστηκαν να ενταχθούν στην ομάδα του και να ακολουθούν εντολές.
ΜΟΜΟ Challenge
Το «Momo Challenge» ήταν άλλη μια διαδικτυακή-επικίνδυνη μόδα που διαδόθηκε από τους χρήστες στο Facebook. Όπως φαίνεται, παιδιά και έφηβοι δέχονταν προκλήσεις από ένα άτομο με το όνομα «Momo» για να εκτελέσουν μια σειρά επικίνδυνων πράξεων, συμπεριλαμβανομένων βίαιων επιθέσεων, αλλά και αυτοκτονιών.

Παρά τους ισχυρισμούς ότι το φαινόμενο είχε φτάσει σε παγκόσμια κλίμακα τον Ιούλιο του 2018, ο αριθμός των πραγματικών καταγγελιών ήταν σχετικά μικρός κι έτσι κανένας δεν επιβεβαίωσε ότι κάποιος τραυματίστηκε άμεσα μέσω αυτής της πρόκλησης
Το Momo Challenge στόχευε στους εφήβους, στους οποίους αποστέλλονταν μηνύματα μέσω WhatsApp. Όπως και με άλλες «προκλήσεις» του Διαδικτύου, όπως η Μπλε Φάλαινα , οι παίκτες στη συνέχεια δέχονταν εντολές για να εκτελέσουν μια σειρά από καθήκοντα. Οποιαδήποτε ενδεχόμενη άρνηση στην «πρόκληση» αντιμετωπιζόταν με απειλές και τα μηνύματα συνοδεύονταν από τρομακτικές ή φρικιαστικές εικόνες.

Η εικόνα του «ΜΟΜΟ», ήταν τρομακτική. Παρουσιαζόταν με διογκωμένα μάτια και τεράστιο στόμα που έμοιαζε με ράμφος. Ένα κοντινό πλάνο του προσώπου έδινε την εντύπωση μιας μάσκας ή μιας γυναίκας με παράξενα παραμορφωμένα χαρακτηριστικά.

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία