Όταν το θερμόμετρο στη Λευκωσία έδειχνε -3,3°C-Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες όλων των εποχών

Σε κλοιό βαρυχειμωνιάς βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Κύπρος, η χιονόπτωση στο Τρόοδος είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, με τη στάθμη του χιονιού να φτάνει τα 58 εκατοστά και ο υδράργυρος συνεχώς πέφτει.
 
Μπορεί το θερμόμετρο να καταγράφει μηδέν βαθμούς Κελσίου απόψε, αυτές οι θερμοκρασίες, όμως, δεν είναι οι χαμηλότερες που καταγράφηκαν στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο ψυγείο και σήμερα η Κύπρος-Φτάνει στους μηδέν βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος


Η χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε τον Μάρτιο του 1985, όταν το θερμόμετρο έκανε βουτιά στους -3,3 βαθμούς Κελσίου. Έκτοτε, σε κανένα μήνα καμίας χρονιάς δεν καταγράφηκε χαμηλότερη θερμοκρασία.
 
Η δεύτερη μικρότερη θερμοκρασία της άνοιξης ήταν τον Μάρτιο του 1983, όταν το θερμόμετρο έφθασε τους -1,3 βαθμούς Κελσίου, ενώ το Μάρτιο του 1987 ήταν η τρίτη μικρότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ τη συγκεκριμένη εποχή και έφθασε στους -0,9 βαθμούς.
 


Στους μείον δύο πριν 22 χρόνια
Σε ότι αφορά το χειμώνα, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφονται κυρίως τον τελευταίο μήνα της εποχής, δηλαδή τον Φεβρουάριο.
 
Ωστόσο η τελευταία φορά που ο υδράργυρος έπεσε κάτω από τους μείον δύο βαθμούς ήταν το 1997, όταν καταγράφηκε η θερμοκρασία των -2,9 βαθμών Κελσίου.
 
Η ίδια θερμοκρασία είχε καταγραφεί και το 1993, επίσης τον Φεβρουάριο. Στους -2,7 βαθμούς έφθασε ο υδράργυρος το 1993, θερμοκρασία η οποία είναι η τρίτη μικρότερη των τελευταίων 36 χρόνων.
 
Οι θερμότεροι χειμώνες
Μπορεί το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες στη χώρα μας να χτυπούν κόκκινο, ωστόσο υπήρχαν και χειμώνες, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, κατά τους οποίους ο υδράργυρος ανέβηκε μέχρι και τους 27 βαθμούς Κελσίου.
 
Σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας, η ψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε τα τελευταία 36 χρόνια τη χειμερινή περίοδο, καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2016 με 27,8 βαθμούς Κελσίου, ενώ το 2018, επίσης τον Φεβρουάριο, η θερμοκρασία έφθασε τους 25,2 βαθμούς. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Φεβρουάριος του μακρινού 1987 με 25 βαθμούς.
 
Το ψυχρότερο καλοκαίρι
Το καλοκαίρι του 1990 έμεινε στην ιστορία ως το ψυχρότερο καλοκαίρι της δεκαετίας. Συγκεκριμένα, το 1990 η χαμηλότερη θερμοκρασία ήταν στους 10,2 βαθμούς Κελσίου.
 
Την αμέσως επόμενη χρονιά καταγράφηκε η δεύτερη χαμηλότερη θερμοκρασία, με 10,6 βαθμούς Κελσίου, ενώ το 1997 η χαμηλότερη θερμοκρασία ήταν 11,7 βαθμούς.
 
Το σημαδιακό 2004
Όπως και τις προηγούμενες εποχές, έτσι και το φθινόπωρο οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν πριν το 2000.
 
Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 1988 η χαμηλότερη θερμοκρασία έφθασε τους -0,6 βαθμούς, ενώ επτά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1995 το θερμόμετρο κατέγραψε 0,3 βαθμούς Κελσίου.
 
Μοναδική εξαίρεση, το 2004 όπου επίσης τον Νοέμβριο η θερμοκρασία ακούμπησε τους 1,4 βαθμούς, καθιστώντας τον συγκεκριμένο μήνα τον μοναδικό που κατάφερε να εισβάλει στην πρώτη τριάδα με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

 

Φωτογραφίες από τη σελίδα Καιρόφιλοι Κύπρου στο Facebook 

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ