Οι δύο 26χρονοι από τη Λευκωσία που εφηύραν συσκευή που βοηθά τους τυφλούς

Μια επίσκεψη του ενός προς τον άλλο, έγινε αφορμή για να γεννηθεί μια εταιρεία που σκοπό έχει να βοηθήσει άτομα με αναπηρία. Δημιουργοί της, δύο 26χρονοι παιδικοί φίλοι από τη Λευκωσία. Ο Θανάσης Χαραλάμπους και ο Μάριος Φρίξου. 
 
«Η τετραπληγία της γιαγιάς μου με έκανε να ξεχωρίζω τις δυσκολίες που περνούν οι ΑμεΑ. Η ιδέα γι' αυτή την εταιρεία ήρθε μια μέρα που πήγα στο πρόγραμμα Idea της Τράπεζας Κύπρου. Όταν ήρθε να με επισκεφτεί ο Μάριος, μετά από μια εγχείρηση που έκανα, του είπα την ιδέα μου. Δεν ήθελε και πολύ χρόνο για να πειστεί. Αρχίσαμε τότε να κατεβάζουμε ιδέες. “Αυτό θα γίνει έτσι”, “αυτό θα γίνει αλλιώς”. Ξεκίνησε δυνατά η ιδέα και συνεχίζουμε σταθερά», αναφέρει στον REPORTER ο Θανάσης.
 
Η εταιρεία τους ForPeople TM στόχο έχει τη δημιουργία συσκευών για άτομα με αναπηρία. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής η πρώτη συσκευή, η οποία θα απευθύνεται στα άτομα με απώλεια όρασης.
 
«Η συσκευή, στην οποία δουλεύουμε, θα βοηθά στην περιιήγηση ατόμων με απώλεια όρασης. Θα τους διευκολύνει στην διακίνησή τους έξω από τη ζώνη ασφαλείας τους», σημείωσε  ο Θανάσης.

Η εταιρεία εγγράφηκε τον Ιούλιο του 2019, αλλά η προετοιμασία για την συσκευή ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου.
 
«Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στην ιδέα της επιχείρησης και σκεφτόμασταν τρόπους υλοποίησής της, ώστε να αναπτύξουμε τη συσκευή τεχνολογικά. Καταφέραμε να μεταφέρουμε την ιδέα σε ένα πρωτότυπο μοντέλο και συνεχώς αναβαθμίζουμε αυτό το μοντέλο, μετά και την ανατροφοδότηση που παίρνουμε από τα άτομα που επηρεάζονται άμεσα», πρόσθεσε ο συνιδρυτής της, Μάριος Φρίξου.
 
Περιγράφοντας τη συσκευή, ανέφερε πως «έχει διάφορους αισθητήρες, που ενημερώνει τα τυφλά άτομα για την παρουσία διάφορων εμποδίων στο δρόμο τους, ώστε να μπορούν να τα αποφύγουν. Εμείς καθημερινά δουλεύουμε σε αυτή τη συσκευή, ώστε να βελτιώνεται και ν' ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ατόμων με απώλεια όρασης».
* Αριστερά ο Μάριος Φρίξου και δεξιά ο Θανάσης Χαραλάμπους 
 
Ενθουσιάστηκαν όσοι δοκίμασαν τη συσκευή
Ο Μάριος κι ο Θανάσης, παρουσίασαν την συσκευή τους σε εκδηλώσεις στη Λάρνακα, στη Λευκωσία, καθώς επίσης και στην Οργάνωση Τυφλών Κύπρου.
 
«Τους δώσαμε τη συσκευή για να τη δοκιμάσουν και προγραμματίσαμε μια απλή διαδρομή, που να εντοπίζει εμπόδια. Τους βάλαμε στο ελεγχόμενο περιβάλλον και ανάλογα με το σήμα που εξέπεμπε η συσκευή, αντιλαμβάνονταν που βρίσκονταν τα εμπόδια. Όσοι την δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν και μας έδωσαν και ανατροφοδότηση, την οποία εμείς λαμβάνουμε υπόψη, ώστε να βελτιωθεί η συσκευή μας και να ανταποκρίνεται στις δικές τους ανάγκες», σημείωσε ο Μάριος.
 
«Θέλουμε η συσκευή να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των τυφλών. Για παράδειγμα, αν την κατασκευάσουμε όπως πιστεύουμε εμείς ότι είναι σωστό, τότε η συσκευή μας δεν θα είναι πετυχημένη, ενώ αν την κατασκευάσουμε, με βάση την ανατροφοδότηση και τα σχόλια των ατόμων με απώλεια όρασης, τότε θα είναι επιτυχημένη. Όσα σχόλια μαζέψουμε, θα τα χρησιμοποιήσουμε ανάλογα», συμπλήρωσε ο Θανάσης.
Ο λόγος που επέλεξαν να ξεκινήσουν με τα άτομα με απώλεια όρασης
Οι ιδρυτές του ForPeople TM, ανέφεραν πως ξεκίνησαν με την συσκευή για τους τυφλούς, καθώς, όπως είπαν είναι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού.
 
«Θέλουμε να ολοκληρώσουμε τη συσκευή αυτή, επειδή τα άτομα με απώλεια όρασης, συνήθως χρειάζονται συνοδό για να πηγαίνουν εκεί που θέλουν. Ένα άτομο με απώλεια όρασης, αντιμετωπίζει πάρα πολλές δυσκολίες για να μεταφερθεί από το σημείο Α στο σημείο Β, με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στους δρόμους και στα πεζοδρόμια μας», ανέφεραν.
 
Οι ιδέες για το μέλλον είναι, όπως λένε, πάρα πολλές.
 
«Έχουμε σκεφτεί τα επόμενα μας βήματα, αλλά θέλουμε να ολοκληρώσουμε πρώτα αυτή τη συσκευή, επειδή δεν έχουμε την δυνατότητα να δουλεύουμε παράλληλα σε δύο συσκευές. Τα άτομα της ομάδας μας είναι λίγα και έτσι δεν είναι εφικτό να δουλεύουμε παράλληλα».
 
Όπως σημείωσε ο Μάριος Φρίξου, αυτή τη στιγμή δουλεύουν με πλήρη απασχόληση στην εταιρεία δύο άτομα, ωστόσο, υπάρχουν και οι συνεργάτες που ολοκληρώνουν την ομάδα τους.
 
«Έχουμε, για παράδειγμα, τον graphic designer που μας ετοιμάζει τις αφίσες και τις κάρτες μας, έχουμε τον λογιστή μας που χειρίζεται τα οικονομικά μας και έχουμε και τον υπεύθυνο του γραφείου μας, που χειρίζεται το αρχείο και τα ραντεβού μας».
 
Ο Θανάσης Χαραλάμπους, με τη σειρά του, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και αναφέρθηκε και στο εκπαιδευτικό κέντρο «Επίτευγμα».
 
«Έχουμε μια συνεργασία με το κέντρο Επίτευγμα, το οποίο πιστεύουμε πως διαθέτει το καλύτερο τμήμα ρομποτικής στην Κύπρο αυτή τη στιγμή. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Σταύρο, τον ιδρυτή του κέντρου, που μας έχει βοηθήσει σε όλα τα στάδια της εταιρείας μας».
Συνεργασία με κρατικούς φορείς και χρηματοδότηση
Αυτή τη στιγμή, ο Θανάσης και ο Μάριος, βρίσκονται στη διαδικασία εξεύρεσης χορηγών και εταιρειών για να τους βοηθήσουν οικονομικά.
 
«Δεν έχουμε κάνει ακόμη τις διαδικασίες για να έχουμε επαφές με τους κρατικούς φορείς. Είμαστε στη διαδικασία να βρούμε επιχειρήσεις που θα μας βοηθήσουν και ετοιμάζουμε επιστολές, για να μπορέσουμε να τους προσεγγίσουμε», εξήγησε ο Μάριος, με τον Θανάση να προσθέτει πως η μόνη μορφή χρηματοδότησής τους τη δεδομένη στιγμή είναι μέσω του προγράμματος της Τράπεζας Κύπρου.
 
«Όταν περάσεις από το Idea, παίρνεις κάποια λεφτά, ένα συμβολικό ποσό, ώστε να ξεκινήσεις τα πρώτα σου βήματα. Προς το παρόν δεν έχουμε άλλη μορφή χρηματοδότησης, αλλά θα επιδιώξουμε τη χρηματοδότηση, είτε μέσω της Κυβέρνησης, είτε μέσω κονδυλίων από την Ε.Ε., είτε μέσω χορηγών. Ψάχνουμε να βρούμε την καλύτερη λύση, για να μπορέσουμε να είμαστε οικονομικά βιώσιμοί».
Το μήνυμά τους προς την κοινωνία
Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν στην κοινωνία είναι πως υπάρχει η ανάγκη για ευαισθητοποίηση.
 
«Πρέπει να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και να νοιαστεί για τις ανάγκες αυτών των ατόμων. Και τώρα είναι ευαισθητοποιημένος ο κόσμος, αλλά υπάρχει η ανάγκη να πάνε ένα βήμα παρακάτω», τόνισε ο Θανάσης.
 
Ο Μάριος, με τη σειρά του πρόσθεσε «το μήνυμα προς τους ΑμεΑ είναι πως υπάρχουν άτομα που ενδιαφέρονται γι' αυτά και θέλουν να τα βοηθήσουν. Θέλουμε να τους δείξουμε πως είμαστε δίπλα τους και τους στηρίζουμε».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη