Άστεγος από παρατημένα χρήματα-Το σπουδαίο έργο μαθητών στο Κολόσσι

Για κάποιους τα λεφτά που πλεόν δεν έχουν χρηματική αξία, είναι άχρηστα. Για την καθηγήτρια τέχνης και τους μαθητές της Β’ Λυκείου, στο Κολόσσι αποτέλεσαν, ωστόσο, πηγή έμπνευσης. Κέρματα και χαρτονομίσματα ήταν τα βασικά υλικά για το νέο τους γλυπτό, με το οποίο στέλνουν μηνύματα για το πώς κατέληξε η κοινωνία μας και με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει καλύτερη.
 
Οι μαθητές, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας, Πόπης Νικολάου, δημιούργησαν ένα γλυπτό, το οποίο απεικονίζει έναν άστεγο και είναι κατασκευασμένο από κέρματα και χαρτονομίσματα που οι τουρίστες άφησαν πίσω τους, στα κυπριακά αεροδρόμια.
Η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του γλυπτού, ήρθε μετά την πρόταση που δέχθηκε η καθηγήτρια από την ηγεσία του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, που ζήτησε από αυτήν να δημιουργήσει ένα γλυπτό, με τα λεφτά που άφηναν πίσω οι άνθρωποι.
 
«Στην αρχή προβληματίστηκα, για να είμαι ειλικρινής. Σκέφτηκα “γιατί να μην τα δώσουμε τα λεφτά σε όσους έχουν ανάγκη;” κι όταν μου είπαν πως δεν έχουν καμία αξία πλέον, τότε δέχθηκα», ανέφερε στον REPORTER η Πόπη Νικολάου.
 
«Μου έφεραν τα χρήματα το καλοκαίρι και τότε άρχισα να κάνω σκέψεις για το τι μπορούν να γίνουν. Ήθελα μέσα από αυτό το γλυπτό να διδάξω και κάτι στους μαθητές μου, επειδή σκοπός μου είναι να αφήνω τροφή για σκέψη στους μαθητές μου και προσπαθώ να τους προβληματίσω μέσα από την τέχνη, για να είναι ενεργοί πολίτες», σημείωσε η καθηγήτρια τέχνης η οποία κέρδισε παγκόσμιο βραβείο εκπαιδευτικού.
Οι ειδήσεις για τους άστεγους και η απόφαση
Οι ειδήσεις για τους άστεγους της Λεμεσού, ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί η ιδέα για τη μορφή που θα έπερνε το γλυπτό.
 
«Συγκλονίστηκα από αυτές τις ειδήσεις. Ήταν εικόνες που συνήθισα να τις βλέπω στο εξωτερικό και σκέφτηκα στην Κύπρο μας που υπάρχει αλληλεγγύη και αγάπη, πώς είναι δυνατόν να έχουμε αυτό το πρόβλημα. Κι έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα να φτιάξουμε ένα γλυπτό σχετικά με τους άστεγους. Όταν ξεκίνησε το σχολείο, με μια ομάδα από τους μαθητές μου, συζητήσαμε για το γλυπτό, τους είπα την ιδέα μου και καταλήξαμε στην απόφαση να κάνουμε ένα γλυπτό με μόνο μια φιγούρα, ενός άστεγου».
Έτσι, ξεκίνησαν την κατασκευή του γλυπτού. Έφτιαξαν τη φιγούρα, δεν έμειναν ικανοποιημένοι, την χάλασαν και τη δημιούργησαν ξανά με άλλη τεχνική.
 
«Αυτό που με προβλημάτισε ήταν πώς θα μπουν τα λεφτά. Αποφασίσαμε πως το δέρμα του άστεγου θα το κάναμε με τα χαρτονομίσματα και τα ρούχα του, που ήθελαν όγκο, θα τα κάναμε με κέρματα και αρχίσαμε τη διανομή και το χωρισμό των κερμάτων».
 
Όπως σημείωσε η κ. Νικολάου, όλη αυτή η διαδικασία με τα κέρματα αποδείχθηκε ένα πολύ σπουδαίο και ωραίο μάθημα, αφού στην κατοχή τους είχαν κέρματα με τον Γκάντι, τον Μαντέλα και άλλες προσωπικότητες και η ίδια εξηγούσε στους μαθητές της ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι και πόσα σπουδαία πράγματα είχαν κάνει.
Αγάπησαν τη διαδικασία οι μαθητές και φάνηκε στο αποτέλεσμα
Οι μαθητές αγάπησαν τη διαδικασία κατασκευής του γλυπτού και όπως σημείωσε, κατά τη υλοποίηση της ιδέας, έρχονταν και μαθητές που δεν συμμετείχαν στην κατασκευή. Όπως λέει είχε δημιουργήσει μια ομάδα από μαθητές Β’ Λυκείου, καθώς δεν ήθελε να αποσπάσει την προσοχή των τελειόφοιτων, οι οποίοι θα παρακαθήσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις.
«Οι μαθητές μου έρχονταν στα διαλείμματά τους, στις κενές τους για να συνεχίσουν την κατασκευή του γλυπτού, ενώ για τον ίδιο σκοπό αποφάσισαν να μην πάνε εκδρομή για να μείνουν στο σχολείο και να συνεχίσουν το έργο τους. Πιστεύω πως το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, καθώς έγινε απίστευτη δουλειά. Δεν πίστευα πως το αποτέλεσμα θα ήταν τόσο ωραίο. Εξεπλάγην. Καταφέραμε να δώσουμε το μήνυμα που θέλαμε, να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο».
 
Όπως εξήγησε η καθηγήτρια τέχνης, τα νομίσματα κολλήθηκαν στη φιγούρα ένα-ένα, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να δοθεί και όγκος και φωτοσκίαση, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Οι βραβεύσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Οι εθελοντές αναμένεται να παραλάβουν το γλυπτό, όταν ανοίξουν τα σχολεία, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.
«Ήταν και οι ίδιοι ενθουσιασμένοι από το αποτέλεσμα. Μάλιστα, μέχρι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους μαθητές στις βραβεύσεις για τους εθελοντές και τους απένειμε βραβείο. Αυτό έδωσε θάρρος στους μαθητές να κάνουν κι άλλα πράγματα, αφού είδαν πως μέσα από την τέχνη, μπορούν να περάσουν το μήνυμα που θέλουν. Καταλαβαίνουν επίσης πως πρέπει να είναι σοβαροί και να μην προβάλλουν το εγώ τους, αλλά το εμείς», τόνισε η κ. Νικολάου.
Το πάρκο γλυπτικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Στόχος της καθηγήτριας τέχνης του Λυκείου του Κολοσσιού είναι να δημιουργηθεί στο σχολείο πάρκο γλυπτικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
«Έχω δημιουργήσει κάποια έργα στο σχολείο, όπως τους έκπτωτους αγγέλους και θα ήθελα να δημιουργηθεί ένα πάρκο. Χρειάζονται, όμως, κονδύλια, επειδή ένα έργο για να δημιουργηθεί χρειάζεται πολλά υλικά. Ήδη από την προηγούμενη χρονιά επικοινώνησε μαζί μας ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούης και μας είπε πως θα μας βάλει στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας για την επόμενη χρονιά. Θέλω να έχω στο πλευρό μου τους μαθητές, τους γονείς και τη διεύθυνση του σχολείου, που είναι πάντα αρωγός μας και θέλω να είναι ένα πάρκο, όπου οι πολίτες θα μαθαίνουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πότε αυτά καταπατώνται στη σύγχρονη εποχή», κατέληξε η Πόπη Νικολάου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα