Εποικοδομητικές διαβουλεύσεις με την Κυβέρνηση αναμένει η Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων

Στρεβλωμένη παρουσιάζεται η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες στη χώρα μας, αναφέρει η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων.
 
Σε ανακοίνωσή του,  ο Πρόεδρος της Χριστάκης Νικολαΐδης σημειώνει ότι ενθαρρυμένοι από τη συνάντηση αντιπροσωπείας της Συνομοσπονδίας τους με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι πολίτες με αναπηρία αναμένουν εποικοδομητικές διαβουλεύσεις με αποτελεσματικές εξελίξεις στα ζητήματα που τους απασχολούν τους επόμενους μήνες και πριν την έναρξη της περιόδου προετοιμασίας της εξέτασης της κατάστασης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία που επικρατεί στη χώρα μας από την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών τον ερχόμενο Απρίλιο.
 
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση της συνομοσπονδίας εκφράστηκαν σοβαρές ανησυχίες για τη θέση της κυβέρνησης «ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα σύγχρονο και ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένων γενικών και ειδικών νόμων». Η θέση αυτή, σημειώνει, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα ευρήματα και τις παρατηρήσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, ότι «υπάρχουν σοβαρά κενά, ελλείψεις και αδυναμίες όσον αφορά την ενσωμάτωση από τη χώρα μας μιας προσέγγισης της αναπηρίας που να βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα όπως προβλέπει η Σύμβαση».
 
 Μετά από έρευνα που διεξήγαγε η Παγκύπρια Συμμαχία για την Αναπηρία, διαπιστώνεται ότι περισσότερες από 30 κυπριακές νομοθεσίες δεν συνάδουν ή ακόμη και παραβιάζουν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τις βασικότερες και πιο σημαντικές για τα άτομα με αναπηρίες.
 
Ο Πρόεδρος της ΚΥ.Σ.Ο.Α καλεί το κράτος να αναγνωρίσει επιτέλους τα άτομα με αναπηρία ως φορείς δικαιωμάτων και να μην τους θεωρεί αντικείμενα οίκτου και φιλανθρωπίας. Αναφέρει επίσης ότι  52% των ατόμων με αναπηρίες δε διαθέτουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να επιβιώσουν αυτοί και η οικογένεια τους ενώ ποσοστό που ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 80% των ατόμων με αναπηρίες ηλικίας 18-65 χρόνων δεν εργάζονται.   
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Νέες παράτυπες εργασίες στον Ακάμα καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Στήριξη στον ΚΟΑΠ δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ στον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών
Ο ΣΕΑΠΕΚ καλεί αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων ΑΠΕ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τους χαμηλόμισθους από την Ισότητα
Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας
Μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια για το Περνέρα διαπίστωσε η Βουλή
Ήρθε στην Κύπρο για διακοπές και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού
Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)