Κωνσταντίνος Ιωάννου: Έχουμε όλοι καθήκον να προστατεύσουμε το ΓεΣΥ

«Η Κυβέρνηση δεν συζητά και δεν θα αποδεχτεί οποιαδήποτε τροποποίηση που θα αλλάζει την αρχιτεκτονική και την φιλοσοφία του ΓεΣΥ», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σε συνέντευξή του στον REPORTER, ενώ την ίδια ώρα απέρριψε και τις κατηγορίες που ακούγονται ότι η Κυβέρνηση απεργάζεται σχέδια για ιδιωτικοποίηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.
 
«Είμαστε ανοικτοί και επιζητούμε τις προτάσεις των πολιτικών κομμάτων και άλλων εμπλεκόμενων, για διόρθωση των αδυναμιών που υπάρχουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν γίνονται αποδεκτές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε ένα άλλο Σύστημα και δεν θα εξυπηρετούν τους ασθενείς», τόνισε ο κ. Ιωάννου, υποδεικνύοντας παράλληλα πως «έχουμε όλοι καθήκον να προστατεύσουμε το ΓεΣΥ, ο καθένας από το δικό του μετερίζι και χρειάζεται να είμαστε υπεύθυνοι».

Σε ότι αφορά τις κατηγορίες περί ιδιωτικοποίησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως «δεν είναι σενάριο που εξετάστηκε ή εξετάζεται από την Κυβέρνηση. Τα όσα λέγονται και όσα προσπαθούν ορισμένοι κύκλοι να μας προσάψουν, είναι στη σφαίρα της μυθοπλασίας και για πολλοστή φορά τα απορρίπτω κατηγορηματικά». Αναφορικά με τις συζητήσεις για ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, εκτιμά ότι η ανταπόκριση θα είναι θετική, στη βάση της συμφωνίας που έγινε.
 
Σε ό,τι αφορά στο 2020, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου χαρακτήρισε ως μεγαλύτερες προκλήσεις την ομαλοποίηση της πρώτης φάσης ταυτόχρονα με την έναρξη της δεύτερης φάσης, ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα των καταχρήσεων, στην υπερκατανάλωση του συστήματος, καθώς και στην πρωτοβουλία που ανέλαβε για να βοηθηθεί η διαδικασία μεταξύ ΟΚΥΠΥ και γιατρών.
  
-Τον Ιούνιο αναμένεται η έναρξη της δεύτερης φάσης του ΓΕΣΥ. Ποιες υπηρεσίες θα ενταχθούν στο σύστημα και ποιες αναμένετε πως θα είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις;
Στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ περιλαμβάνονται η ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας, καθώς και η παροχή υπηρεσιών υγείας από άλλους επαγγελματίες υγείας, και συγκεκριμένα, τους Κλινικούς Διαιτολόγους, τους Εργοθεραπευτές, τους Λογοπαθολόγους, τους Φυσιοθεραπευτές και τους Κλινικούς Ψυχολόγους. Παράλληλα, από 1η Ιουνίου 2020 εντάσσονται στο ΓεΣΥ οι νοσηλευτές και οι μαίες, τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, οι υπηρεσίες ασθενοφόρων, οι Οδοντίατροι, και οι υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας υγείας και ιατρικής αποκατάστασης.
 
Η ομαλοποίηση της πρώτης φάσης ταυτόχρονα με την έναρξη της δεύτερης φάσης είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αναμένω ότι θα έχουμε να διαχειριστούμε. Είναι σημαντικό, στο γράμμα του νόμου, να διασφαλίσουμε ότι θα περιοριστεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η κατάχρηση και θα σταθεροποιηθεί το Σύστημα με τη συνεχή εξοικείωση όλων με αυτό. Επίσης, αναμένεται τις επόμενες μέρες να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις του ΟΑΥ με το κάθε ιδιωτικό νοσηλευτήριο ξεχωριστά, στη βάση του γενικού πλαισίου που συμφωνήθηκε με τον ΠΑΣΙΝ. Το στοίχημα σε αυτή την περίπτωση είναι η κατάληξη σε συμφωνία με το κάθε ιδιωτικό νοσηλευτήριο ξεχωριστά για την ένταξή τους στο ΓεΣΥ, για το οποίο είμαι αισιόδοξος.
 
-Εκτιμάτε ότι θα ενταχθεί επαρκής αριθμός ιδιωτικών νοσηλευτηρίων για να υποστηρίξει τη δεύτερη φάση, όπως αυτή έχει σχεδιαστεί;
Θεωρώ, στη βάση της συμφωνίας που έγινε μεταξύ ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ, ότι η ανταπόκριση των νοσηλευτηρίων για ένταξή τους στο ΓεΣΥ θα είναι θετική. Δεν αναμένω σίγουρα ότι θα ενταχθούν όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια εξ αρχής, και πιστεύω ότι θα χρειαστεί να περάσει κάποιο διάστημα για να λειτουργήσει η δεύτερη φάση, για να διαπιστώσουν ότι όλα προχωρούν ομαλά και ο ΟΑΥ υλοποιεί τις δεσμεύσεις του. Σε κάθε περίπτωση όμως, εκτιμώ ότι η συμφωνία που συνομολογήθηκε πολύ προσεκτικά και, ως αποτέλεσμα διαβούλευσης και καλής βούλησης από τα δύο μέρη, θέτει τις βάσεις για θετική κατάληξη για την ένταξη ενός ικανοποιητικού αριθμού νοσηλευτηρίων. Θα πρέπει να έχουμε όλοι υπομονή και να αναμένουμε τις εξελίξεις που θα υπάρχουν στις χωριστές συζητήσεις που θα γίνουν στη συνέχεια.
 
Ο διάλογος ΟΑΥ-ΠΑΣΙΝ έχει ολοκληρωθεί και τα δύο μέρη συμφώνησαν στο γενικό πλαίσιο και τις βασικές αρχές που θα διέπουν τις διαβουλεύσεις που θα έχει ο ΟΑΥ με το κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά. Το μνημόνιο συνεργασίας έχει εγκριθεί από το ΔΣ του ΟΑΥ και απεστάλη στον ΠΑΣΙΝ για να εξεταστεί και ανάλογα με την απόφασή τους, θα προχωρήσει η διαδικασία όπως σας ανέφερα πιο πάνω.
 
Δεν τίθεται θέμα αύξησης του προϋπολογισμού
 
-Ποιες πτυχές της πρώτης φάσης συνεχίζουν να μην έχουν ομαλοποιηθεί και πώς θα αντιμετωπιστούν με τη νέα χρονιά;
Η πρώτη φάση, παρά τα αρκετά προβλήματα που παρουσιάστηκαν τις πρώτες εβδομάδες, έχει αρχίσει να ομαλοποιείται. Το είχα πει εξ αρχής πως θα είχαμε προβλήματα και θα χρειαζόταν να ληφθούν άμεσα ενέργειες για να τα επιλύσουμε. Ο ΟΑΥ έδειξε ετοιμότητα και έλαβε γρήγορα μέτρα, αντιμετωπίζοντας πολλά από αυτά. Υπάρχουν ακόμα ορισμένα που απαιτούν περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπιστούν πλήρως.
 
Εφτά μήνες μετά την έναρξη της πρώτης φάσης, θα έλεγα ότι έχουν επιλυθεί οι δυσκολίες, όπως κάποιες ελλείψεις που παρατηρήθηκαν σε φάρμακα, ενώ σταδιακά και με την ένταξη περισσότερων παροχέων στο Σύστημα, οι δικαιούχοι απέκτησαν περισσότερες επιλογές και εξυπηρετούνται πιο γρήγορα.
 
-Ενώ το ΓεΣΥ είναι μόλις έξι μηνών, ήδη έχουν πέσει οι τιμές μονάδας, με κάποιους παρόχους να εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Θεωρείτε ότι θα υπάρξουν προβλήματα με τον προϋπολογισμό τώρα που θα εφαρμοστεί στην ολότητά του;
Επιτρέψτε μου να αρχίσω με ένα πολύ βασικό σημείο του ΓεΣΥ. Ο προϋπολογισμός του είναι σφαιρικός. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχουν καθοριστεί τα ποσά που θα δοθούν για τις υπηρεσίες της εξωνοσοκομειακής φροντίδας και αυτό το κονδύλι δεν μπορεί ούτε να αυξηθεί αλλά ούτε να μειωθεί. Για παράδειγμα, εάν έχουν υπολογιστεί 10,000 πράξεις για υπηρεσίες οφθαλμολογίας, σημαίνει ότι έχει προϋπολογιστεί το χ σταθερό ποσό. Εάν αντί 10,000 γίνουν 20,000 πράξεις, τότε θα μειωθεί η τιμή μονάδας, εφόσον το προϋπολογιζόμενο ποσό δεν θα αυξηθεί για να καλύψει τις επιπλέον πράξεις.
 
Οι τιμές μονάδας μειώνονται ή αυξάνονται ανάλογα με τη χρήση που κάνουν οι πάροχοι. Εάν γίνονται μόνο οι πράξεις που χρειάζονται, η τιμή μονάδας δεν αλλάζει προς τα κάτω. Εάν γίνονται περισσότερες πράξεις και το Σύστημα υπερχρεώνεται, τότε η τιμή μονάδας είναι λογικό να μειωθεί. Επομένως, όχι, δεν τίθεται θέμα αύξησης του Προϋπολογισμού, αφού αυτός είναι σφαιρικός και διασφαλίζει ότι δεν θα αυξηθεί και η φορολογία που πληρώνουν οι πολίτες.
 
Είναι για αυτό που μπαίνουν περιορισμοί και κανονισμοί σε μια προσπάθεια να περιορίσουμε τις καταχρήσεις που παρατηρήθηκαν από μια μικρή -ευτυχώς- μερίδα γιατρών. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι η κατάχρηση και η αλόγιστη χρήση του Συστήματος, τους μοναδικούς που αδικεί είναι τους ίδιους τους γιατρούς, στην ολότητά τους. Έχουμε όλοι καθήκον να προστατεύσουμε το ΓεΣΥ, ο καθένας από το δικό του μετερίζι και χρειάζεται να είμαστε υπεύθυνοι.
 
Δεν αποδεχόμαστε αλλαγές στη φιλοσοφία
 
-Το ΓεΣΥ δέχεται έντονη κριτική από κάποια πολιτικά κόμματα, τα οποία θέλουν να προβούν σε αλλαγές. Σε τι είδους αλλαγές είστε ανοιχτοί, δεδομένου ότι έχετε ξεκαθαρίσει πως δεν γίνονται αποδεκτές ιδέες που αγγίζουν τη φιλοσοφία;
Το ΓεΣΥ είναι ένα Σύστημα που έχει μόλις εφτά μήνες ζωής. Είναι παράλογο κάποιος να πίστευε ή να πιστεύει ακόμα ότι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε στην Κύπρο από καταβολής της Δημοκρατίας, θα λειτουργούσε άψογα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν ένα νέο σύστημα, οτιδήποτε κι αν αυτό αφορά, δεν αφεθεί να δουλέψει για κάποιο διάστημα και δεν πιστωθεί με χρόνο για να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, δεν μπορούμε να ζητούμε την αλλαγή του.
 
Όπως το είπατε, η Κυβέρνηση δεν συζητά και δεν θα αποδεχτεί οποιαδήποτε τροποποίηση που θα αλλάζει την αρχιτεκτονική και την φιλοσοφία. Είμαστε ανοικτοί και επιζητούμε τις προτάσεις των πολιτικών κομμάτων και άλλων εμπλεκόμενων, για διόρθωση των αδυναμιών που υπάρχουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν γίνονται αποδεκτές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε ένα άλλο Σύστημα και δεν θα εξυπηρετούν τους ασθενείς.
 
Ακούω για παράδειγμα κάποιους να λένε για κατάργηση των καταλόγων των Προσωπικών Ιατρών διότι θεωρούν τις αμοιβές τους πολύ υψηλές. Αυτό όμως καταστρατηγεί την έννοια του Προσωπικού Ιατρού και τον λόγο ύπαρξης αυτού του θεσμού. Εάν κρίνεται ότι οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν είναι υψηλές, αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να ρυθμιστεί στο πλαίσιο του νόμου, χωρίς να επηρεάζει την φιλοσοφία. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό, είναι η επαναφορά του αρχικού σχεδιασμού που έκανε λόγο για αμοιβές 70%-30% και που θα εισάγει και τα ποιοτικά κριτήρια στις αμοιβές των Προσωπικών Ιατρών. Η κατάργηση όμως της λίστας του Προσωπικού Ιατρού συνεπάγεται και ακύρωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού, αλλαγή στην φιλοσοφία και επιστροφή στην προ-ΓεΣΥ κατάσταση.
 
Ακόμη, για εμάς δεν είναι προς συζήτηση η πρόταση που λέχθηκε δημόσια τις προηγούμενες μέρες από την ΕΔΕΚ για κατάργηση των €25 για απευθείας πρόσβαση στους Ειδικούς Ιατρούς. Και αυτό αλλοιώνει την φιλοσοφία και ακυρώνει τον ρόλο του Προσωπικού Ιατρού. Αν δεχτούμε κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι επιστρέφουμε στις προηγούμενες πρακτικές, όταν ο κάθε ασθενής έκανε διάγνωση του εαυτού του και επισκεπτόταν τους διάφορους γιατρούς, χάνοντας και πολλά χρήματα αλλά και πολύτιμο χρόνο, με αποτέλεσμα αρκετοί να φτάνουν σε σημείο που η όποια θεραπεία απαιτείτο να μην ήταν πλέον αποτελεσματική.
 
-Πώς θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται;
Πλέον δεν παρατηρείται έλλειψη στα φάρμακα, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που είχαμε δει να συμβαίνει το πρώτο διάστημα. Οι ελλείψεις παρατηρήθηκαν κυρίως λόγω της μετακίνησης μεγάλου αριθμού δικαιούχων από τα δημόσια φαρμακεία στα ιδιωτικά. Εκεί δηλαδή που οι ασθενείς προμηθεύονταν τα φάρμακά τους από το δημόσιο και είχαν μόνο μια επιλογή -που το Υπουργείο εξασφάλιζε μετά από προσφορές-, με το ΓεΣΥ και τον θεσμό του φαρμακείου της γειτονιάς, οι ασθενείς αλλά και οι γιατροί έχουν πέραν της μιας επιλογής. Επομένως, κανείς -φαρμακοποιοί, φαρμακοβιομηχανίες και εισαγωγείς φαρμάκων- δεν ήταν σε θέση να προβλέψει εκ των προτέρων ποια φαρμακευτικά σκευάσματα θα συνταγογραφούσαν οι γιατροί περισσότερο και ποια λιγότερο, και έτσι δεν μπορούσαν να αναλάβουν το ρίσκο χωρίς να έχουν στοιχεία. Αυτό οδήγησε σε ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά όχι σε κατηγορία φαρμάκων. Δηλαδή εάν για μια πάθηση υπάρχουν πέντε διαφορετικά φαρμακευτικά προϊόντα, δεν παρατηρήθηκε έλλειψη και στα πέντε.
 
Με τον καιρό, ο ΟΑΥ κατέγραψε δεδομένα που βοήθησαν τις βιομηχανίες και τις εταιρείες εισαγωγής φαρμάκων να παραγγείλουν επαρκείς ποσότητες φαρμάκων και να επιλυθεί το πρόβλημα.
 
Επίσης, μετά τη μεταβατική περίοδο που ίσχυσε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2019 οπότε και λειτουργούσαν τα φαρμακεία στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, έγινε καταγραφή των φαρμάκων που υπάρχουν στις Κρατικές Φαρμακαποθήκες. Κάποια από αυτά ήδη δόθηκαν στον ιδιωτικό τομέα μέσω του ΟΑΥ, και δρομολογείται διαδικασία για να διατεθούν κι κάποια άλλα.
 
Να περιοριστούν οι καταχρήσεις στο ελάχιστο
 
-Στους πρώτους μήνες λειτουργίας του ΓΕΣΥ παρατηρήθηκαν κάποια φαινόμενα κατάχρησης του συστήματος. Ποια μέτρα λαμβάνονται για  να σταματήσει αυτό;
Όντως, ένα άλλο πρόβλημα που καταγράψαμε τους πρώτους μήνες του ΓεΣΥ ήταν η υπερκατανάλωση του Συστήματος που σε ορισμένες περιπτώσεις πιθανόν να υπάρχει και κατάχρηση. Το Λογισμικό του ΓεΣΥ, όπως είναι σχεδιασμένο, μπορεί να εντοπίζει τις «ύποπτες» περιπτώσεις που πάροχοι υπηρεσιών υγείας πιθανόν να καταχρώνται το Σύστημα. Αυτές οι περιπτώσεις διερευνώνται από τους λειτουργούς του ΟΑΥ και εάν δεν αποδειχθεί ότι είναι δικαιολογημένες, ο νόμος προβλέπει την επιβολή ποινών, που αρχίζουν με αποκοπή ποσού από τις αποζημιώσεις, επιβολή χρηματικού προστίμου και φτάνουν μέχρι και διαγραφή του παρόχου από το Σύστημα.
 
Να σημειώσω εδώ ότι δεν είναι όλες οι «ύποπτες» περιπτώσεις πραγματικά υποθέσεις κατάχρησης. Πολλές εξ αυτών είναι δικαιολογημένες και τεκμηριώνονται από τους παρόχους και δεν επιβάλλεται καμία ποινή. Αρκετές όμως δεν είναι, με αποτέλεσμα όχι μόνο την όποια «τιμωρία» επιβάλλεται στους συγκεκριμένους παροχείς, αλλά και τη μείωση της τιμής μονάδας και κατ’ επέκταση των απολαβών. Λόγω σφαιρικού προϋπολογισμού, διασφαλίζεται ότι δεν θα ξεφύγουμε από τον προϋπολογισμό σε περιπτώσεις κατάχρησης. Ωστόσο, για τους παρόχους υπηρεσιών υγείας αυτό έχει επίπτωση στις απολαβές όλων και όχι μόνο εκείνων που δεν συμπεριφέρονται υπεύθυνα. Εάν, για παράδειγμα, μια μερίδα γιατρών εκμεταλλεύεται το Σύστημα, τότε επηρεάζονται κι όσοι συμπεριφέρονται επαγγελματικά και με υπευθυνότητα.
 
Καταχρήσεις στο Σύστημα θα υπάρχουν πάντα, είναι αναπόφευκτο. Ο στόχος μας είναι μέσα από βελτιωτικά μέτρα να περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό την εμφάνισή τους.
 
Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί
 
-Η Κυβέρνηση κατηγορείται αφενός για καθυστέρηση στην αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και αφέτερου ότι απεργάζεται τρόπους ιδιωτικοποίησής τους. Πώς απαντάτε;
Η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων δεν είναι σενάριο που εξετάστηκε ή εξετάζεται από την Κυβέρνηση. Τα όσα λέγονται και όσα προσπαθούν ορισμένοι κύκλοι να μας προσάψουν, είναι στη σφαίρα της μυθοπλασίας και για πολλοστή φορά τα απορρίπτω κατηγορηματικά. Εάν είχαμε τέτοια πρόθεση, δεν θα επενδύαμε μεγάλα ποσά για να στηρίξουμε τα νοσοκομεία. Ούτε θα προχωρούσαμε με στελέχωσή τους με προσωπικό σε όλα τα πόστα, ούτε θα ξοδεύαμε χρήματα για την κτιριακή αναβάθμισή τους και τον εξοπλισμό τους. Κυρίως όμως, δεν θα είχαμε τον υψηλότερο προϋπολογισμό που κατατέθηκε ποτέ στην ιστορία της Δημοκρατίας. Προτού, λοιπόν, οι γνωστοί κύκλοι τρέξουν να κατηγορήσουν την Κυβέρνηση, θα ήταν ορθότερο να παραμερίσουν τα δικά τους συμφέροντα και χωρίς παρωπίδες να δουν την πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από την έμπρακτη στήριξη που δίνουμε στα δημόσια νοσοκομεία με συγκεκριμένες ενέργειες.
 
Δεν εθελοτυφλώ, ωστόσο, και θα συμφωνήσω ότι υπήρξε καθυστέρηση στη διαδικασία της αυτονόμησης. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που σχετίζονται περισσότερο με προσλήψεις προσωπικού και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρηθεί καθυστέρηση κάποιων μηνών στην εφαρμογή του επιχειρησιακού πλάνου του ΟΚΥπΥ.
 
Επίσης, θέλω να επαναλάβω αυτό που είπα πολλές φορές, ότι δηλαδή στα δημόσια νοσηλευτήρια έχει γίνει σημαντική δουλειά και έχουν προχωρήσει αρκετά θέματα, παρόλο που ακόμα δεν είναι ορατά. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να τα μεταμορφώσει με ένα κτύπημα. Πρόκειται για μια νέα φιλοσοφία που προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε, για αλλαγή εταιρικής κουλτούρας, για re-branding, όπως θα λέγαμε σε όρους μάρκετινγκ, και αυτή είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και επίπονη, που απαιτεί τη συνεργασία όλων.
 
-Πότε υπολογίζετε ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτονόμησης;
Η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση, πολυεπίπεδη και δύσκολη. Για να μπορέσουν τα νοσηλευτήρια να λειτουργήσουν στο νέο καθεστώς, αυτονομημένα οικονομικά και διοικητικά, απαιτείται πολύς χρόνος και θα είναι μια συνεχής και εξελικτική διαδικασία.
 
-Μετά την κατάθεση των προθέσεων του ΟΚΥΠΥ φαίνεται να υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της πρότασης και των αιτημάτων των γιατρών. Προτίθεστε να παρέμβετε για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα; 
Η εισήγηση του ΟΚΥπΥ για τα κίνητρα των Ειδικών Ιατρών είναι ένα λογικό σχέδιο που δίνεται ως μεταβατική πρόταση και θα επαναξιολογηθεί και θα αναδιαμορφωθεί όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΟΚΥπΥ και ΟΑΥ για τη δεύτερη φάση. Ο ΟΚΥπΥ ως ο μεγαλύτερος σε υποδομές και προσωπικό πάροχος του ΓεΣΥ θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο Σύστημα, ιδιαίτερα με την εφαρμογή της ενδονοσοκομειακής φάσης. Επομένως, η όποια πρόταση δίνεται, πρέπει να είναι στη βάση σωστής μελέτης και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Το σχέδιο που δόθηκε στις συντεχνίες σίγουρα δεν ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις των γιατρών, ιδιαίτερα στο οικονομικό κομμάτι. Όμως, είναι μια συμβιβαστική πρόταση για μια περίοδο ορισμένων μηνών.
 
Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει διαφορά και ότι χρειάζεται περισσότερη διαβούλευση. Για να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση για συνδιαμόρφωση του τελικού σχεδίου κινήτρων, έχω ήδη αναλάβει πρωτοβουλία με συγκεκριμένη εισήγηση προς όλα τα μέρη, που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία να προχωρήσει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους