Τετράμηνα, παραβατικότητα και τεχνική εκπαίδευση στο τραπέζι διαλόγου Προδρόμου-καθηγητών

Τη δέσμευση ότι θα συνεχίσουν τον διάλογο πάνω σε όλα τα ζητήματα, με πρώτιστο το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, εξέφρασαν ο νέος Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου και η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, σε συνάντηση που είχαν σήμερα.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Προδρόμου εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνάντηση, σημειώνοντας πως σε αυτή καταγράφηκε η κοινή θέληση για συνεργασία και διάλογο. «Συζητήσαμε εκ πρώτης όψεως μια σειρά από θέματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς της Μέσης Εκπαίδευσης», είπε, προσθέτοντας πως πρώτοι συνεργάτες στην προσπάθεια για αναβάθμιση των σχολείων Μέσης εκπαίδευσης μέσω της μεταρρύθμισης είναι οι εκπαιδευτικοί.
 
Ο Υπουργός είπε πως στην προσπάθεια εφαρμογής αλλαγών υπάρχουν πάντοτε προβλήματα, επιφυλάξεις, καθώς και ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν ξανά και ξανά. «Το Υπουργείο Παιδείας έχοντας εφαρμόσει για πρώτη φορά φέτος, μετά την ισχύ του νέου ωρολογίου προγράμματος και των νέων αναλυτικών προγραμμάτων, της νέας μορφής λυκείου επιλογής κατευθύνσεων και όλων των άλλων επιμέρους αλλαγών, έχοντας εφαρμόσει για πρώτη φορά σε αυτό το περιβάλλον την τμηματική εξέταση του πρώτου τετράμηνου, καταγράφει την εμπειρία και αμέσως στη συνέχεια αφού γίνει και επιστημονική και συστηματική αποτίμηση της εφαρμογής αυτού του τρόπου αξιολόγησης των μαθητών, θα γίνουν οι προσαρμογές, οι διορθώσεις και όλα αυτά σε συνεννόηση και με τους εκπαιδευτικούς αλλά και με τις άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές, τους γονείς, τα ίδια τα παιδιά», είπε.
 
Ο κ. Προδρόμου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ και το υπόλοιπο Συμβούλιο και πρόσθεσε πως έχουν δώσει τη διαβεβαίωση και την υπόσχεση από κοινού ότι θα προχωρήσουν με διάλογο. Σημείωσε πως κατανοεί ότι οι εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν κάποια ζητήματα, καθώς είναι ένας ευαίσθητος δέκτης της πραγματικότητας των σχολείων, που πρέπει το Υπουργείο να αξιοποιήσει. «Για αυτό θα ακούσουμε προσεκτικά τι έχουν να μας πουν και πιστεύω ότι θα είναι παραγωγική η συνεργασία αφού ο στόχος είναι κοινός για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο», κατέληξε.
 
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας από την πλευρά του ευχήθηκε αρχικά καλή επιτυχία στο νέο Υπουργό Παιδείας στα νέα του καθήκοντα και στο δύσκολο του έργο. Χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και είπε πως συμφώνησαν πως θα συναντηθούν ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα για να καταθέσει η ΟΕΛΜΕΚ τις θέσεις και απόψεις της για το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, κατά το οποίο, όπως ανέφερε, παρουσιάζονται πολλά προβλήματα.
 
Ο κ. Χατζησάββας είπε στη συνέχεια πως συζήτησαν ακόμα με τον Υπουργό και άλλα πολύ σοβαρά εκπαιδευτικά ζητήματα που άπτονται της παραβατικής συμπεριφοράς εντός των σχολικών μονάδων. «Είμαστε στη διάθεση του κυρίου Υπουργού ανά πάσα στιγμή», είπε και τόνισε πως για εκπαιδευτικής φύσεως ζητήματα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία και εμπιστοσύνη μεταξύ του Υπουργείου και των εκπαιδευτικών οργανώσεων.
 
Συζήτησαν για τα προβλήματα στην τεχνική εκπαίδευση με την ΟΛΤΕΚ
Τα προβλήματα της τεχνικής εκπαίδευσης τέθηκαν στη συζήτηση της πρώτης συνάντησης που είχαν σήμερα ο νέος Υπουργός Παιδείας και η ηγεσία της Οργάνωσης Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον διάλογο με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Προδρόμου είπε πως κατά την πρώτη αυτή συνάντηση, η οποία δεν ήταν απλώς γνωριμίας, συζήτησαν τα βασικά θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα η τεχνική εκπαίδευση.
 
Όπως ανέφερε, βρίσκεται σε εξέλιξη μια γενικότερη μεταρρύθμιση στον χώρο της εκπαίδευσης και πολλά πράγματα αλλάζουν, ενώ η αντίληψη που συμμερίζονται με τους εκπαιδευτικούς είναι πως από κοινού θα αξιολογήσουν και τις αλλαγές που έχουν εφαρμοστεί αλλά και όσα πρέπει ακόμα να γίνουν.
 
«Με τον Πρόεδρο και την ηγεσία των εκπαιδευτικών στην τεχνική εκπαίδευση συμμεριζόμαστε την ανάγκη ιδιαίτερα στις μέρες μας, να δώσουμε περισσότερη σημασία στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Ηδη», συνέχισε, «η διακυβέρνηση έχει καινοτομήσει εγκαινιάζοντας και ενισχύοντας κάποιες καινούριες δομές γιατί πραγματικά στην εποχή μας, η Κύπρος χρειάζεται και αυτή τη διάσταση: τον ορθολογισμό, την επαγγελματική προσέγγιση, την πρακτικότητα στα τεχνικά επαγγέλματα».
 
Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμη πως η κοινή αντίληψη με την ΟΛΤΕΚ είναι πως θα πρέπει συντονισμένα να κάνουν κινήσεις για την ενίσχυση και την ποιοτική αναβάθμιση. Ο κοινός στόχος, σημείωσε, με την ΟΛΤΕΚ και με τις υπόλοιπες οργανώσεις τον οποίο θα εξυπηρετήσουν με συνεργασία και διάλογο, «είναι η βελτίωση του δημόσιου σχολείου, η ποιότητα στην εκπαίδευση και μέρος αυτής της βελτίωσης είναι και η αναβάθμιση, η ενίσχυση και η αναγνώριση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης».
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό, είπε πως ενημέρωσαν κατά τη συνάντηση τον κ. Προδρόμου για όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την τεχνική εκπαίδευση, σημειώνοντας πως έγινε μια συζήτηση κατά την οποία υπήρξε κατανόηση.
 
«Περιμένουμε ότι όλα αυτά τα θέματα θα προωθηθούν διότι όπως είναι καλά γνωστό και από όλους αποδεκτό, η τεχνική εκπαίδευση έχει να προσφέρει πάρα πολλά στον τόπο και γι αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί έτσι ώστε να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της με το οποίο είναι επιφορτισμένη», κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος