Μαζικές ψηφιοποιήσεις φωτογραφιών και τεκμηρίωσης της μνήμης της Κύπρου από ΟΥΝΕΣΚΟ και ΤΕΠΑΚ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, η επίσημη τελετή της εκδήλωση με θέμα  «Από τις Μνήμες των Γονιών μας στα Μάτια των Παιδιών μας», που διοργάνωσε η έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου.
 
Η εκδήλωση αφορά μαζικές ψηφιοποιήσεις φωτογραφιών και οι διοργανωτές καλούν το κοινό να φέρουν φωτογραφίες από την πρώτη πεντηκονταετία του εικοστού αιώνα, με σκοπό τη συλλογή  και ψηφιοποίηση υλικού και φωτογραφιών της ιστορίας και παράδοσης της Κύπρου. Η εκδήλωση ολοκληρώνεται στις 20 Δεκεμβρίου
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας  Πρόδρομου Προδρόμου, ο Παύλος Παρασκευάς, Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της πρώτης εκδήλωση πληθοπορισμού στην Κύπρου και για τη συλλογή μεγάλου και μοναδικού ιστορικού αρχείου της χώρας μας. Το Υπουργείο Παιδείας, είπε, στηρίζει το σπουδαίο έργο που επιτελεί η έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά και έχουν στενή συνεργασίας μέσω της Εθνικής Επιτροπής για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά.
 
O Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Ψηφιακός πρωταθλητής Κύπρου και προεδρεύων της Εθνικής Επιτροπής για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά Στέλιος Χειμώνας, σημείωσε τη σημαντικότητας της καταγραφής της μνήμης αλλά και των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Στην ομιλία του ανέφερε επίσης πως η Κύπρος εξαιτίας της ιστορίας της διαμέσων των αιώνων διαθέτει σπάνιο και πλούσιο υλικό και μέχρι στιγμής έχει ψηφιοποιηθεί μόνο ένα μικρό ποσοστό.
 
Σε οπτικοαουστικό μήνυμα, η Θέμις Χριστοφίδου, Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε πως «χαίρομαι που το έργο «We αre #EuropeForCulture» μέσα από σειρά εκδηλώσεων σε 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της σημερινής στην Κύπρο, συνδέεται με τους στόχους της ΕΕ καθιστώντας την πολιτιστική κληρονομιά προσιτής προς όλους και έχοντας επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο  Ιερόθεος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην καταγραφή της μνήμης και της ποικιλομορφίας της ΕΕ σε μια ενιαία πλατφόρμα, την Europeanna, την ψηφιακή βιβλιοθήκη για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Είπε επίσης, πως η πολιτιστική κληρονομιά και η κοινωνική ένταξη αποτελούν σημαντικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής και ήταν και το επίκεντρο των εργασιών κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.
 
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, χαιρετισμό απεύθυνε η Έφορος του Ιδρύματος Δρ Μόνικα Ασημένου, η οποία ευχαρίστησε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και συγκεκριμένα τον Δρ. Μαρίνο Ιωαννίδη για την αγαστή συνεργασία. Αναφέρθηκε στη συνέχεια πως τέτοιους είδους εκδηλώσεις στηρίζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα καθώς εμπίπτουν στους στρατηγικούς του στόχους.
 
Ο Διευθυντής της Έδρας της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, αναφέρθηκε σε «άθλο» του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς που από το 2013 μέχρι και το 2019, μέσα σε 6 χρόνια έχει καταφέρει να εξασφαλίσει €7.4 εκ από ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα και έχει τοποθετήσει επάξια την Κύπρο στην κορωνίδα της Ψηφιακής της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της κυρίας Antonella Fresa, συντονίστρια του Προγράμματος  RivivEU #WeΑreEuropeforCulture.

Δειτε Επισης

Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα