«Όταν γεννήθηκε ήταν 500 γραμμάρια, όσο μία χούφτα... Ευτυχώς τα κατάφερε»

«Βιώσαμε την εμπειρία ενός μωρού θαύματος το οποίο όταν γεννήθηκε είχε βάρος 500γρ και κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Ήταν όσο μια χούφτα του ενός χεριού. Δεν πιστεύαμε πως θα τα κατάφερνε, αλλά ήταν θαύμα που σιγά-σιγά, αυτό το μωρό βγήκε από τον αναπνευστήρα, άρχισε να μεγαλώνει και μέσα σε έξι μήνες, έφυγε από τη μονάδα και πήγε σπίτι του. Γι’ αυτό τους αποκαλούμε και μαχητές της ζωής και μωρά θαύματα».
 
Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τα πρόωρα μωρά, το θαύμα της ζωής, η πρόεδρος του Συνδέσμου Μωρά Θαύματα, Έλενα Μεγαλέμου και συνέχισε «γνωρίζω πρόωρο μωρό με κινητικό πρόβλημα, το οποίο κατάφερε να είναι στην ομάδα καλαθόσφαιρας του σχολείου του. Γνωρίζω πρόωρο μωρό με μειωμένη όραση, το οποίο έγινε επιστήμονας και γνωρίζω και εκατοντάδες πρόωρα, που είναι υγιή και πραγματοποιούν τα όνειρα τους όπως όλοι μας».
 
Σε συνέντευξή της στον REPORTER, η κ. Μεγαλέμου αναφέρθηκε στους μικρούς μαχητές, στο σύνδεσμό τους και τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάριου Νοσοκομείου.
 
Το μεγάλο άγχος των γονιών
«Πρόωρα παιδιά θεωρούνται όσα παιδιά γεννιούνται μεταξύ 22 και 30 εβδομάδων. Αυτά τα παιδιά θέλουν περισσότερη στήριξη και πρέπει να τοποθετηθούν σε θερμοκοιτίδα και να λάβουν ειδική φροντίδα από το ιατρικό προσωπικό. Ένα πρόωρο παιδί, γεννιέται χωρίς να είναι τελειοποιημένο το αναπνευστικό του σύστημα, χωρίς να είναι τελειοποιημένα τα ζωτικά του όργανα. Αυτό σημαίνει πως θέλει παρακολούθηση, θέλει εξετάσεις κατά διαστήματα και οι γονείς έχουν τρομερή αγωνία και άγχος, μέχρι να δουν τι συνέπειες έχει στη ζωή του παιδιού ο πρόωρος τοκετός», σημείωσε η κ. Μεγαλέμου.
 
Κληθείσα να σχολιάσει πόσο επικίνδυνο είναι να γεννηθεί ένα παιδί πρόωρα τόνισε πως «είναι επικίνδυνο, επειδή η προωρότητα μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλική παράλυση, προβλήματα κινητικότητας, προβλήματα στην όραση, μέχρι και καθόλου όραση, προβλήματα στην ακοή κλπ. Ναι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και υπάρχουν γονείς που κατά τη διάρκεια ενηλικίωσης των παιδιών τους, ξοδεύουν πολλά λεφτά για θεραπείες των παιδιών τους».
 
Τι είναι ο Σύνδεσμος Μωρά Θαύματα και ποτέ δημιουργήθηκε;
Ο Σύνδεσμος Μωρά Θαύματα δημιουργήθηκε το 2015, από μια μικρή ομάδα φίλων με πολλή αγάπη, με εμπνευστές τη Στέλλα Κυριακίδου και 8 φίλους που βίωσαν τον πρόωρο ερχομό ενός μωρού. Είτε ως γονείς, είτε ως παππούδες και γιαγιάδες, είτε ως συγγενείς γνωρίσαμε τον κόσμο της προωρότητας μέσα από τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας του Νοσοκομείου Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία. Θέσαμε ως στόχο, να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε το κάθε πρόωρο μωρό που γεννιέται να έχει το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή.  
 
Ο Σύνδεσμος μας σήμερα παραμένει σταθερά προσηλωμένος στον βασικό του στόχο, που είναι η παροχή κάθε δυνατής στήριξης στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα προωρότητας.
 
Υπάρχει στήριξη από τους κρατικούς φορείς προς τον Σύνδεσμο;
Υπάρχει συνεργασία, που σχετίζεται με την ενημέρωση του Συνδέσμου από το Υπουργείο Υγείας και από τη Διεύθυνση του Νοσοκομείου Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία, αναφορικά με τις ανάγκες της Μονάδα. Ο Σύνδεσμος προσπαθεί μέσα από τη δράση του να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες. Δεν υπάρχει καμιά στήριξη από τους κρατικούς φορείς προς τον Σύνδεσμο. Πρόκειται για μια καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία και γι' αυτό το λόγο δεν υπάρχει καμία στήριξη. Ό,τι πετύχουμε γίνεται μέσα από τις εισφορές και τους χορηγούς μας.
 
Πρόωρο ένα στα δέκα μωρά
 
Ποιες οι δράσεις του Συνδέσμου για ενημέρωση της κοινωνίας; 
Από την πρώτη μέρα της ίδρυσης του Συνδέσμου Μωρά Θαύματα, ο κόσμος μας αγκάλιασε με αγάπη και έδειξε ενδιαφέρον να ενημερωθεί για την προωρότητα  και να στηρίξει το έργο του Συνδέσμου αφού ένα στα δέκα μωρά που γεννιέται στην Κύπρο είναι πρόωρο.
 
Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας που γιορτάζεται στις 17 Νοεμβρίου, ο σύνδεσμος μας πραγματοποιεί για ένα μήνα σχεδόν σειρά εκδηλώσεων /δράσεων για ενημέρωση και  ευαισθητοποίηση της κοινωνίας  για τα θέματα της προωρότητας. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν με τη φωταγώγηση ιστορικών κτιρίων σε όλες τις πόλεις με το χρώμα μωβ που καθιερώθηκε ως το χρώμα της προωρότητας. Στη συνέχεια διοργανώνουμε μονοήμερες εκδηλώσεις για παιδιά στα δύο Malls της Λευκωσίας και ημερίδες ή εκδηλώσεις με προσκεκλημένους γιατρούς ή εξειδικευμένα άτομα για να μιλήσουν για την προωρότητα.
 
Ενημερώνουμε το κοινό μέσα από δημοσιογραφικές συσκέψεις, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, συνεντεύξεις και βεβαίως μέσα από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης,  επισκεπτόμαστε τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Μακάριο Νοσοκομείο για να ευχαριστήσουμε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για το αξιόλογο έργο που επιτελούν και για να προσφέρουμε δώρα σε όλα τα νεογνά, που νοσηλεύονται στην Μονάδα καθώς επίσης και σε όλες τις μητέρες. Αντίστοιχες εκδηλώσεις διοργανώνονται κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα.
 
Βεβαίως  καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και σε τακτά διαστήματα εταιρίες, οργανισμοί, σχολεία, σωματεία, και φίλοι του Συνδέσμου διοργανώνουν εκδηλώσεις μουσικής, εκθέσεις τέχνης, θέατρα, δημοπρασίες, δείπνα,  για να στηρίξουν οικονομικά τον Σύνδεσμο. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις μας δίνεται η ευκαιρία να προβάλουμε το έργο του συνδέσμου και να μιλήσουμε για την προωρότητα.
 
Εκτός από τη ΜΕΝΝ του Μακάριου Νοσοκομείου ποιους άλλους στηρίζετε ως Σύνδεσμος;
Για το Σύνδεσμο ο κυριότερος στόχος είναι η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών να ανακαινισθεί δημιουργώντας χώρους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η παρουσία των γονέων και ειδικά των μητέρων στην ΜΕΝΝ επί 24ώρου βάσεως.  
 
Σήμερα, λόγω ανεπάρκειας χώρου οι μητέρες είναι δίπλα στα μωρά τους, μόνο 3 ώρες την ημέρα (μια το πρωί και δύο το απόγευμα). 
 
Κι αυτό, έγινε μετά από επίμονες προσπάθειες και πιέσεις του Συνδέσμου προς τους αρμόδιους για να αυξηθεί το επισκεπτήριο από 2 ώρες σε τρείς.  Πιστεύουμε ότι οι μητέρες, έχουν κάθε δικαίωμα να είναι συνέχεια δίπλα από τα μωρά τους και δεν πρέπει να τους το στερούμε. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η συχνή επαφή της μητέρας δέρμα με δέρμα (kangaroo care) με το μωρό της όχι μόνο ωφελεί ψυχολογικά τη μητέρα αλλά και τα μέρα. Για τα πρόωρα, η αγκαλιά αυτή, είναι μαγική και ευεργετική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, ενισχύει το αναπνευστικό τους σύστημα και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του μωρού.

Εκτός από τις προσπάθειες για την επίτευξη του πιο πάνω στόχου, ο Σύνδεσμος προχώρησε σε μια συνεργασία με το ίδρυμα “Panos Faoundation”, που στηρίζει οικονομικά τους γονείς, τα μωρά των οποίων, φεύγοντας από τη ΜΕΝΝ αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και έχουν ανάγκη από θεραπείες. Κατά τη φετινή χρονιά, ο Σύνδεσμος Μωρά Θαύματα πρόσφερε το ποσό των 20,000 ευρώ στο ίδρυμα Panos Foundation γα να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε οικονομικά όλες τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη.
 
Τέλος και σημαντικότερο, ο Σύνδεσμος Μωρά Θαύματα θα ενισχύσει την Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Υπουργείου Υγείας με την αγορά ενός, ειδικά διαμορφωμένου, ασθενοφόρου για πρόωρα και νεογνά με προβλήματα υγείας, για να μεταφέρονται με ασφάλεια από ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία στην ΜΕΝΝ. Το ασθενοφόρο αξίας 300,000 ευρώ, θα είναι το πρώτο και μοναδικό στην Κύπρο και με τον εξοπλισμό και την τεχνολογία που διαθέτει θα παρέχει εξειδικευμένη και ψηλής ποιότητας φροντίδα στα μωρά.
 
Χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας
 
Ποιο είναι το ποσοστό θνησιμότητας των πρόωρων μωρών;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως το Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό της ΜΕΝΝ επιτελεί ένα αξιόλογο έργο. Η Μονάδα είναι στελεχωμένη με γιατρούς νεογνολόγους και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίοι καταβάλουν καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες  για να κρατήσουν αυτά τα εύθραστα μωράκια στη ζωή. Εξαιτίας της ορθής στελέχωσης της ΜΕΝΝ από το Υπουργείο Υγείας και των σύγχρονων μηχανημάτων που διαθέτει το ποσοστό θνησιμότητας σήμερα είναι πολύ μικρό μόλις 2%.
 
Υπάρχουν κάποια περιστατικά με πρόωρα μωρά που σας συγκίνησαν;
Κάθε μωρό που γεννιέται πρόωρα και επιβιώνει είναι ένα μικρό θαύμα. Τα μωρά θαύματα γεννιούνται μαχητές και από την πρώτη τους ανάσα δίνουν μια μεγάλη μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Με τη στήριξη των εξειδικευμένων μηχανημάτων και τη φροντίδα των γιατρών, τα πλείστα μωράκια μεγαλώνουν και επιστρέφουν στη μητέρα τους και στο σπίτι τους. Το πιο συγκινητικό είναι να βλέπεις τα μικροσκοπικά αυτά μωρά να παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή και να τα βλέπεις μέρα με τη μέρα να μεγαλώνουν.
 
Επίσης  συγκινητικό είναι να παρακολουθείς τους γονείς τους να έχουν πίστη σε αυτά και να χαίρονται για την κάθε μέρα που περνά και είναι καλά. Τελευταίως, βιώσαμε την εμπειρία ενός μωρού θαύματος το οποίο γεννήθηκε με βάρος 500γρ και το οποίο κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Η συγκίνηση όλων μας ήταν μεγάλη όταν το είδαμε μετά από πολλούς μήνες στην ΜΕΝΝ, να φεύγει επιτέλους με τους γονείς του για το σπίτι του.
 
Στις περιπτώσεις  που η προωρότητα δεν αφήνει κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας τότε όλα τα πρόωρα μωρά μεγαλώνουν φυσιολογικά και έχουν τις ίδιες πιθανότητες να διαπρέψουν όπως όλα τα άλλα μωρά. Βεβαίως, τα πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι δύσκολα, διότι τα πρόωρα μωράκια μεγαλώνουν και αναπτύσσονται με λίγο πιο αργό ρυθμό συγκριτικά με τα τελειόμηνα.
 
Με την κατάλληλη στήριξη και φροντίδα όμως, πολλά προβλήματα  υπερπηδούνται. Γνωρίζω πρόωρο μωρό με κινητικό πρόβλημα το οποίο κατάφερε να είναι στην ομάδα καλαθόσφαιρας του σχολείου του. Γνωρίζω πρόωρο μωρό με μειωμένη όραση το οποίο έγινε επιστήμονας και γνωρίζω και εκατοντάδες πρόωρα τα οποία είναι υγιή και πραγματοποιούν τα όνειρα τους όπως  όλοι μας.
 
Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στην κοινωνία μέσα από το Σύνδεσμο σας;
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη που μας έδειξε και για την οικονομική βοήθεια που απλόχερα δίνει στο Σύνδεσμο μέσα από δωρεές, εισφορές και χορηγίες. Η προωρότητα είναι ένα μεγάλο θέμα τόσο ιατρικό όσο και κοινωνικό.
 
Η προωρότητα αφορά όλους, έρχεται απρόσμενα στη ζωή και φέρνει τα πάνω κάτω. Σημαντικό είναι το Υπουργείο Υγείας και όλοι οι αρμόδιοι φορείς να αντιληφθούν ότι η ΜΕΝΝ στη Λευκωσία χρειάζεται αναβάθμιση και ότι πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες υποδομές, ουτως ώστε οι μητέρες να μπορούν να βρίσκονται συνέχεια με τα μωρά τους.
 
Εμείς, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε, με ότι μέσο διαθέτουμε και με όποιο τρόπο μπορούμε για να δούμε αυτό να πραγματοποιείται. Επίσης, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τους μικρούς μαχητές, τα μωρά θαύματα, έτσι ώστε να έχουν το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα