Υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες βλέπει η Κομισιόν για την Κύπρο

Την εκπόνηση έκθεσης  "εις βάθος αξιολόγησης" για το 2020 με στόχο  "τον εντοπισμό και την εκτίμηση της σοβαρότητας των πιθανών μακροοικονομικών ανισορροπιών" για την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλα 11 Κράτη Μέλη (Βουλγαρία, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία,  Ισπανία και Σουηδία), αποφάσισε η Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Εξαμήνου.
 

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η Κομισιόν αναφέρει ότι τον Φεβρουάριο του 2019 "κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, ιδίως με ένα πολύ υψηλό μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υψηλά αποθέματα ιδιωτικού, δημόσιου και εξωτερικού χρέους σε ένα πλαίσιο σχετικά υψηλής ανεργίας και χαμηλής δυνητικής ανάπτυξης".
 
Σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας που εστάλη στο Συμβούλιο "ορισμένοι δείκτες παραμένουν πέραν των ενδεικτικών κατώτατων ορίων, δηλαδή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, της καθαρής διεθνούς επενδυτικής θέσης (NIIP), του χρέους του ιδιωτικού τομέα, του δημόσιου χρέους και του ποσοστού ανεργίας". Αναφέρεται ακόμα ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών παρέμεινε σημαντικά αρνητικό το 2018, αντανακλώντας την έντονη εγχώρια ζήτηση και αρνητική εξοικονόμηση μεταξύ των νοικοκυριών.
 
Επιπλέον "η δυναμική του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δεν συμβάλλει στη διασφάλιση μιας συνετής καθαρής διεθνούς επενδυτικής θέσης, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη την παρουσία φορέων ειδικού σκοπού".
 
"Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει περιοριστεί, ενώ τα μερίδια αγοράς των εξαγωγών είναι σταθερά για το 2018", αναφέρει. "Το ιδιωτικό χρέος είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις και οι πιστωτικές ροές παραμένουν θετικές", καταγράφει. "Ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα τομέα μειώθηκε σημαντικά το 2018, αλλά παραμένει πολύ υψηλός", σημειώνει.
 
Ακολούθως καταγράφει ότι "η κυβερνητική στήριξη στην πώληση της Κυπριακής ΣυνεργατικήςΤράπεζας είχε ένα εφάπαξ αυξητικό αντίκτυπο στο χρέος το 2018".
 
Στο μέλλον, "το δημόσιο χρέος αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική πορεία υποστηριζόμενο από μια συνεχιζόμενη υποστηρικτική δημοσιονομική επίδοση". "Η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται και αναμένεται εν μέσω ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης", τονίζει η έκθεση.
 
Συνολικά, η Κομισιόν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αξιολόγηση "υπογραμμίζει ζητήματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του εξωτερικού χρέους, το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος και τα τρωτά σημεία του χρηματοπιστωτικού τομέα". "Ως εκ τούτου, η Κομισιόν κρίνει χρήσιμο, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τον εντοπισμό των υπερβολικών ανισορροπιών το Φεβρουάριο, να εξετάσει περαιτέρω την εμμονή των μακροοικονομικών κινδύνων και να παρακολουθήσει την πρόοδο στην εξάλειψη των υπερβολικών ανισορροπιών".
 
Για την Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Κομισιόν αναφέρει ότι τον Φεβρουάριο του 2019, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "η Ελλάδα αντιμετώπιζε υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, ιδίως λόγω υψηλού δημόσιου χρέους, αρνητικής εξωτερικής θέσης και υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνθήκες υψηλής, αν και μειούμενης ανεργίας και χαμηλής δυνητικής ανάπτυξης.
 
Στον ενημερωμένο πίνακα αποτελεσμάτων, ορισμένοι δείκτες υπερβαίνουν το ενδεικτικό όριο, δηλαδή την καθαρή διεθνή επενδυτική θέση (NIIP), το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης, καθώς και το ποσοστό ανεργίας. Επιπλέον "η βαθιά αρνητική εξωτερική θέση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα συνίσταται σε μεγάλο βαθμό από τις καθαρές οφειλές του χρέους, ιδίως το εξωτερικό δημόσιο χρέος, το οποίο κατέχεται κυρίως από τους πιστωτές του δημόσιου τομέα με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους".
 
"Η μέτρια αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που διευρύνθηκε το 2018 εμποδίζουν την ταχύτερη προσαρμογή του υψηλού δείκτη καθαρών εξωτερικών υποχρεώσεων", αναφέρει. "Το ονομαστικό κόστος εργασίας ανά μονάδα παρουσίασε θετική αύξηση το 2018 στο πλαίσιο της σταθερής αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας", καταγράφει. "Οι αυξήσεις των μισθών οδήγησαν σε περαιτέρω αύξηση της πραγματικής πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας, ενώ τα κέρδη των μεριδίων αγοράς των εξαγωγών το 2018 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
 
Το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό, αν και αναμένεται σταδιακά να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, ενώ η βιωσιμότητά του υποστηρίζεται από την μέτρα ελάφρυνσης χρέους που συμφωνήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018.
 
Επιπλέον οι πραγματικές τιμές των κατοικιών άρχισαν να αυξάνονται το 2018 μετά από μια δεκαετία πτώσης των τιμών. Η πιστωτική επέκταση του ιδιωτικού τομέα είναι αρνητική καθώς συνεχίζεται η απομόχλευση, ενώ το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μειώνεται αργά. Ακόμη, η ανεργία μειώνεται, αλλά παραμένει πολύ υψηλή, ιδίως η μακροχρόνια ανεργία και η ανεργία των νέων.
 
Συνολικά, η οικονομική αξιολόγηση υπογραμμίζει τα ζητήματα που συνδέονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, την αρνητική διεθνή  επενδυτική θέση και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, όλα σε ένα πλαίσιο υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και την υποτονική επενδυτική δραστηριότητα.
 
Ως εκ τούτου, η Κομισιόν κρίνει χρήσιμο, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τον εντοπισμό των υπερβολικών ανισορροπιών το Φεβρουάριο, να εξετάσει περαιτέρω την εμμονή των μακροοικονομικών κινδύνων και να παρακολουθήσει την πρόοδο στην εξάλειψη των υπερβολικών ανισορροπιών, καταλήγει.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ