Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δυνατότητες για δημιουργία και προσφορά

Η πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα της μέριμνας και φροντίδας ατόμων με αναπηρίες, στηρίζεται στις αρχές της διασφάλισης της ισότητας των ευκαιριών, της ίσης μεταχείρισης και της καταπολέμησης των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρίες, της διασφάλισης του δικαιώματος τους για ανεξάρτητη διαβίωση και για πλήρη ένταξη τους στην κοινωνική ζωή του τόπου, είπε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε χαιρετισμό της στη χριστουγεννιάτικη φιέστα των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας του Συνδέσμου Ευημερίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία.
 
«Αποτελεί πεποίθηση μας ότι τα άτομα με αναπηρίες έχουν δυνατότητες για δημιουργία και προσφορά, φτάνει να τους παραχωρηθούν τα απαραίτητα εφόδια και φυσικά, η ευκαιρία που τους αξίζει για να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν αυτές τις δυνατότητες. Τα προγράμματα που προσφέρει ο Σύνδεσμος σας, παρέχουν κάλυψη των αναγκών φροντίδας, αγωγής, απασχόλησης, ψυχαγωγίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων ενήλικων ατόμων, με σοβαρής μορφής αναπηρία σε ημερήσια βάση», πρόσθεσε.
 
Η κα. Αιμιλιανίδου είπε ότι στην Κύπρο λειτουργούν στο παρόν στάδιο αρκετά προγράμματα κοινωνικής φροντίδας που απευθύνονται στα άτομα με αναπηρίες και παρέχουν 24ωρη ή διημερεύουσα φροντίδα και λειτουργούν από μη κυβερνητικούς φορείς ή τοπικές Αρχές.
 
«Το 2018, 40 τέτοια προγράμματα έλαβαν κρατική ενίσχυση συνολικού ποσού ύψους πέραν των €3.400.000 για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών τους δαπανών. Το ποσό αυτό, αντιστοιχεί στο 42% του συνολικού ποσού των κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν, σε παγκύπρια βάση σε διάφορα προγράμματα, καλύπτοντας διάφορες ανάγκες κοινωνικής φροντίδας. Στα πλαίσια αυτά, τα προγράμματα του Συνδέσμου Ευημερίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία ενισχύθηκαν το 2019 με το ποσό των €290.000. Ο Σύνδεσμος σας αποτελεί συνεργάτη του κράτους, στον οποίο μπορούμε να αποταθούμε για κάλυψη αναγκών φροντίδας της ευάλωτης αυτής ομάδας του πληθυσμού, εξού και το Υπουργείο μας έχει υπογράψει Συμφωνία Ανάθεσης με τον Σύνδεσμο σας», συμπλήρωσε.
 
Το εθελοντικό κίνημα, συνέχισε η κα. Αιμιλιανίδου, συμβάλει στην αντιμετώπιση κοινωνικών και άλλων αναγκών της κυπριακής κοινωνίας και η δράση του είναι σαφώς, πολύ σημαντική.
 
«Ο τομέας δραστηριοτήτων που έχετε επιλέξει να προσφέρετε τις εθελοντικές σας υπηρεσίες, είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και χρειάζεται να αφιερώσετε πολύ χρόνο και να δώσετε ψυχή, για να φτιάξετε ένα καλύτερο μέλλον για τα άτομα με αναπηρίες που εξυπηρετείτε. Είμαι σίγουρη ότι η ηθική ικανοποίηση που νιώθετε, όταν βλέπετε την ευτυχία και την εκτίμηση στα άτομα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες που προσφέρετε, είναι η καλύτερη ανταμοιβή», κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα