Τετάρτη 19 Φεβ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Μεγάλη η εμπειρία για τους Κύπριους πολιτικούς μηχανικούς η αποστολή στην Αλβανία

  13/12/2019 12:45
Μεγάλη η εμπειρία για τους Κύπριους πολιτικούς μηχανικούς η αποστολή στην Αλβανία

Μεγάλη η εμπειρία για τους Κύπριους πολιτικούς μηχανικούς η αποστολή στην Αλβανία

  13/12/2019 12:45
Οι Κύπριοι πολιτικοί μηχανικοί, οι οποίοι συμμετέχουν κάτω από την ομπρέλα του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας σε αποστολή σε σεισμόπληκτες περιοχές της Αλβανίας, αποκομίζουν μεγάλες εμπειρίες αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι και η Κύπρος μπορεί να συνδράμει και να αντεπεξέλθει σε τέτοιου είδους αποστολές, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ) Γιάννος Πουμπουρής ο οποίος βρίσκεται επί τόπου.
 
Έπειτα από πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών, η κυπριακή ομάδα, αποτελούμενη από έξι πολιτικούς μηχανικούς και συνοδευόμενη από στέλεχος της Πολιτικής Άμυνας και Λειτουργό της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, ταξίδεψε στην Αλβανία την Τρίτη.  Οι Κύπριοι πολιτικοί μηχανικοί διενεργούν ελέγχους καταλληλότητας σε κτίρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές στο Δυρράχιο από την Τετάρτη, θα συνεχίσουν έως και αύριο Σάββατο και αναμένεται να αναχωρήσουν για την Κύπρο την Κυριακή.
 
Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο κ. Πουμπουρής, έχουν συσταθεί ομάδες από Αλβανούς και ξένους μηχανικούς οι οποίες επιχειρούν σε διαφορετικές περιοχές της πόλης, η οποία έχει χωριστεί σε πέντε τομείς.
 
«Οι Αλβανοί μηχανικοί μας κατευθύνουν στα κτίρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές και οι ξένοι μηχανικοί διεξάγουν τον έλεγχο και καταλήγουν στο συμπέρασμα αν είναι κατάλληλα προς κατοίκηση ή όχι αξιολογώντας τις ζημιές οι οποίες υπάρχουν», ανέφερε.
 
Σε αυτή την φάση, είπε ο κ. Πουμπουρής, έχει ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος έλεγχος κατά τον οποίο έχουν ήδη διαπιστωθεί κατ’ αρχήν τα ασφαλή για κατοίκηση κτίρια και διεξάγεται ο δευτεροβάθμιος έλεγχος σε άλλα κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές. Πρόκειται, πρόσθεσε, για ένα λεπτομερή έλεγχο ως προς την καταλληλότητα των κτιρίων με πιο αυστηρά κριτήρια.
 
Κληθείς να μεταφέρει το κλίμα στην σεισμόπληκτη πόλη ανέφερε ότι επικρατεί ανησυχία στους κατοίκους οι οποίοι νοιώθουν ανασφάλεια, αφού ο πρώτος σεισμός έγινε τον Σεπτέμβρη. Στην πόλη, σημείωσε είναι διάσπαρτα τα κτίρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές.
 
«Η αποστολή είναι πολύ χρήσιμη και για τους κατοίκους διότι νοιώθουν την ασφάλεια ότι επιβεβαιώνεται η καταλληλότητα των κτιρίων από ξένους μηχανικούς», είπε ο κ. Πουμπουρής απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
 
Αλλά και για εμάς, πρόσθεσε, «είναι μια μεγάλη εμπειρία η αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών τόσο όσον αφορά το έργο των μηχανικών, την εκτίμηση των ζημιών, όσο και στην αντιμετώπιση των πληγέντων». 
 
Είναι μεγάλες οι εμπειρίες για τους μηχανικούς, ανέφερε, «γιατί τέτοια φαινόμενα δεν παρουσιάζονται καθημερινά».
 
Επιπρόσθετα, σημείωσε, φαίνεται ότι και η Κύπρος μπορεί να συμμετάσχει και να αντεπεξέλθει σε τέτοιου είδους αποστολές».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας