H Kύπρος να μετατραπεί σε χώρα-υπόδειγμα στην εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας

Το μικρό μέγεθος της Κύπρου και το γεγονός ότι είναι απομονωμένη γιατί είναι νησί, πολλές φορές αποτελεί μειονέκτημα, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και ως συγκριτικό πλεονέκτημα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, με αφορμή την παρουσίαση στο Ευρωκοινοβούλιο της Πράσινης Συμφωνίας από την Πρόεδρο της Κομισιόν.
 
Ο κ. Χριστοφόρου εκφράζει την πεποίθηση ότι με τον ορθό και έγκαιρο σχεδιασμό, με στρατηγική και μεθοδικότητα, η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε χώρα - υπόδειγμα στην εφαρμογή της.
 
«Η Κύπρος έχει την ευελιξία  να στηρίξει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο γιατί δεν απαιτούνται πολλοί σταθμοί φόρτισης και ούτε μεγάλες επενδύσεις. Επίσης, λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών,  μπορεί να προωθήσει και να επαυξήσει σημαντικά τις ΑΠΕ. Για τα πρόσφατα σκάνδαλα με τις ΑΠΕ είμαστε αμείλικτοι κι ανυποχώρητοι για την πλήρη και διαφανή διαλεύκανση τους μέχρι τέλους, είτε αφορούν τις ΑΠΕ, είτε οποιονδήποτε άλλο τομέα. Επιπρόσθετα να πω ότι δεν διαθέτουμε βαριά βιομηχανία, αλλά τη βιομηχανία που έχουμε , είναι εφικτό να τη μετασχηματίσουμε σε βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», αναφέρει.
 
Ο κ. Χριστοφόρου υπενθυμίζει ότι το πλαίσιο για τη Πράσινη Συμφωνία τέθηκε στην πρώτη ομιλία της νέας Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φόν ντερ Λάιεν, στο Ευρωκοινοβούλιο στις 27 Νοεμβρίου.
 
«Στην πρώτη τοποθέτηση της, ήταν ξεκάθαρη, τονίζοντας την αναγκαιότητα άμεσα να κινηθούμε για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, γιατί πρόκειται για υπαρξιακό ζήτημα όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για όλο τον κόσμο.  Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, για μένα, είναι η πρώτη Σύγχρονη Πράσινη Επανάσταση στον πλανήτη. Αυτό επιβεβαιώνεται μέσα από τις καινοτόμες, ριζοσπαστικές, ανατρεπτικές και φιλόδοξες πράσινες προτάσεις της, που θα αλλάξουν σημαντικά, τον τρόπο ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, τη ποιότητα ζωής, την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει στο ΚΥΠΕ ο Κύπριος Ευρωβουλευτής.
 
Στη Συμφωνία, στρατηγικός στόχος είναι να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη Ήπειρος που θα είναι κλιματικά ουδέτερη, έως το 2050 και αυτό θα επιτευχθεί μετασχηματίζοντας το οικονομικό μοντέλο με αλλαγή στον τρόπο ζωής και εργασίας, βελτίωση της υγείας και ευημερίας των πολιτών και σύνταξη οδικού χάρτη δράσεων με προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων με τη μετάβαση σε μια καθαρή κυκλική οικονομία, την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφόρου, θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις και διάθεση χρηματοδοτικών εργαλείων που θα βοηθήσουν στο μετασχηματισμό της οικονομίας, διασφαλίζοντας δίκαιη μετάβαση , χωρίς αποκλεισμούς στο νέο περιβάλλον.
 
« Για να επιτευχθούν οι στόχοι, η ΕΕ θα υποβάλει εντός 100 ημερών τον Ευρωπαϊκό Νόμο για το Κλίμα. Ταυτόχρονα θα παρουσιάσει τη νέα στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα για το 2030, τη νέα βιομηχανική στρατηγική και το σχέδιο δράσης για τη κυκλική οικονομία.  Επίσης η ΕΕ θα κινηθεί τάχιστα για τη παρουσίαση και αναθεώρηση των στόχων για τις εκπομπές για το 2030», αναφέρει.
 
Όπως εξηγεί ο κ. Χριστοφόρου, οι αποφάσεις της ΕΕ για το κλίμα, είναι δεσμευτικές και τα κράτη μέλη οφείλουν να εφαρμόσουν το νέο πλαίσιο της πράσινης συμφωνίας που θα καταστεί Ευρωπαϊκός Νόμος.
 
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής θεωρεί ότι η εφαρμογή αυτών των φιλόδοξων πράσινων στόχων, μπορεί να μην είναι εφικτή από όλες τις χώρες, όμως όλοι θα υποχρεωθούν να προσπαθήσουν και να μοχθήσουν για να τους υλοποιήσουν.
 
«Είναι δεδομένο και παραδεκτό ότι όλα τα κράτη μέλη δεν εκκινούν από το ίδιο σημείο. Ακόμα και οι περιφέρειες εντός των κρατών δεν βρίσκονται στην ίδια αφετηρία. Έτσι αποτελεί υποχρέωση της ΕΕ να στηρίξει περισσότερο τις περιφέρειες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις βαριές βιομηχανίες και τους πολίτες που θα επηρεαστούν περισσότερο,  από αυτή τη μεγάλη μετάβαση και αλλαγή οικονομικού μοντέλου, παρέχοντας τους προγράμματα στήριξης και ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους τομείς. Η Κύπρος ως νησί και μάλιστα απομονωμένο, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες στις οποίες οφείλουμε να εγκύψουμε και έγκαιρα να απευθυνθούμε και να διεκδικήσουμε κονδύλια και προγράμματα που θα στηρίξουν αυτές τις μεγάλες αλλαγές», σημειώνει.
 
Όπως πρόσθεσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοφόρου, οπωσδήποτε απαιτούνται πόροι και είναι η μεγάλη ευκαιρία τώρα που συζητιέται και διαμορφώνεται το Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το 2021 - 2027, να υπάρξει εναρμόνιση του, με τα νέα δεδομένα της Πράσινης Συμφωνίας.
 
Τονίζει πως εάν δεν αυξηθούν οι συνεισφορές των κρατών μελών από 1% του ΑΕΠ στο 1.3% είναι ανέφικτη η εφαρμογή και υλοποίηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
 
«Για να αντιληφθείτε την οικονομική διάσταση και το κόστος αυτής της μεγάλης Πράσινης Πρωτοβουλίας της ΕΕ, αρκεί να αναφέρουμε όλοι για την επίτευξη των σημερινών στόχων για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030 θα απαιτηθούν πρόσθετες επενδύσεις  ύψους 260 δις ευρώ οι οποίες αντιστοιχούν με το 1.5% του ΑΕΠ του 2018.  Εκτιμάται ότι το 25% του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ θα πρέπει να αφιερωθεί στη δράση για το κλίμα, με ότι αυτό συνεπάγεται», αναφέρει.
 
Ο κ. Χριστοφόρου σημειώνει και τις υποχρεώσεις των άλλων χωρών στον πλανήτη, λέγοντας ότι οι πάντες ζητούν τα πάντα από την ΕΕ, με μόνιμη διάθεση κριτικής και  πρέπει να αντιληφθούν όλοι ποια είναι η ευθύνη της ΕΕ για το περιβάλλον και για την οποία ευθύνη λαμβάνει πλειάδα μέτρων και δράσεων. Ταυτόχρονα, είπε, δεν πρέπει να παραγνωριστεί η τεράστια ευθύνη των υπολοίπων χωρών του πλανήτη που σφυρίζουν αδιάφορα, όπως είπε, και κανένας δεν ασκεί κριτική.
 
«Η ΕΕ παράγει μόνον το 9% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών. Το υπόλοιπο 91% παράγεται από τους υπόλοιπους, με πρωταγωνιστές Αμερική, Ρωσία, Κίνα, Ινδία και οι οποίοι αρνούνται να συμμετάσχουν και στις Συμφωνίες που γίνονται για το κλίμα.  Ο βαρύς κλήρος έπεσε και πάλι στην ΕΕ να αγωνιστεί για τη διάσωση ολόκληρου του πλανήτη, από τη κλιματική αλλαγή και είμαι βέβαιος ότι η ιστορία θα καταγράψει αυτό τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ και των Ευρωπαίων πολιτών και για τον οποίο είμαστε υπερήφανοι», καταλήγει.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα «καλλιστεία» τεχνητής νοημοσύνης-H νικήτρια... κούκλα θα λάβει πάνω από 20.000
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ